Αθλητισμός

Ολυμπιακοί: 7+1 πράγματα που θα παραξένευαν τους Αρχαίους Έλληνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αρχαίας Ελλάδας αναστήθηκαν» το καλοκαίρι του 1896 στην Αθήνα.

Οι θεατές», τότε, ντυμένοι με βικτοριανά εποχιακά παλτά, ψηλά καπέλα και ατόφια λαχτάρα παρακολουθούσαν από τα περίπτερα του Παναθηναϊκού Στάδιο ως Γερμανός παλαιστής Carl Schuhmann, με λιτό παντελόνι και μακρυμάνικο άσπρο πουκάμισο, χειραψία με τον Έλληνα αντίπαλό του, Γεώργιο Τσίτα, φορώντας σορτς και ένα μπλουζάκι, πριν από τον αγώνα τους.

Ο John Bauschatz, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας και κλασικών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, λέει ότι οι αρχαίοι Έλληνες θα έβρισκαν όλο αυτό το σκηνικό αινιγματικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μα…είναι δυνατό οι αθλητές να διαγωνίζονται ντυμένοι και όχι γυμνοί;

Να κάτι που θα έβρισκαν πολύ παράξενο οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Τι άλλο θα τους εξέπλησσε;

Δεν τιμούν τους θεούς. Από την ίδρυσή τους το 776 π.Χ., οι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν των θεών.

«Δεν ήταν μόνο ένας κοσμικός ανταγωνισμός όπου ανταγωνίζεσαι και πας σπίτι σου. Υπήρχε ένα σοβαρό θρησκευτικό στοιχείο σε αυτό και έγινε κατανοητό ότι οι θεοί ήταν συνδεδεμένοι με αυτό », λέει ο Bauschatz. Προσθέτει «Κανείς δεν ξέρει πραγματικά από πού ακριβώς προήλθαν [οι Ολυμπιακοί Αγώνες], αλλά φαίνεται ότι υπήρχε κάποιο είδος μυθολογικής σύνδεσης στο μυαλό των Ελλήνων.

Οι θεοί αποφάσισαν ότι έπρεπε να συμβούν, έτσι άρχισαν να συμβαίνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αρχαία ελληνική λογοτεχνία περιλαμβάνει πολλές αναφορές σε αυτό.

Είναι απλά σπορ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αρχαίας Ελλάδας παρουσίαζαν περισσότερα από αθλητικά γεγονότα. Λάμβανε χώρα επίσης ένα φεστιβάλ για τις τέχνες. «Νομίζω ότι θα αναρωτιούνταν γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο από τον αθλητισμό», λέει ο Bauschatz.

«Ένα από τα πράγματα που πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν απαραίτητα για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ότι δεν ήταν μόνο αθλητικά. Ένα από τα κύρια πράγματα ήταν οι αθλητές που ανταγωνίζονταν για βραβεία και φήμη, και έπονταν διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες μπορούσαν να συμμετάσχουν, αλλά ήταν επίσης μια πολιτιστική εκδήλωση. Θα έβλεπε κανείς ποιητές, καλλιτέχνες, μουσικούς. Θα έπαιζαν.»

Οι Ολυμπιακοί μας διαρκούν αρκετές εβδομάδες. Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες διήρκεσαν μόλις πέντε ημέρες, όπως ξέρουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι γυναίκες συμμετέχουν. Οι γυναίκες αγωνίζονται στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες μόλις από το 1900, όταν 22 γυναίκες ταξίδεψαν στο Παρίσι, τη Γαλλία και αγωνίστηκαν σε πέντε αθλήματα.

«Οι γυναίκες μπορούσαν αποκλειστικά να κατέχουν ομάδες αρμάτων», λέει ο Bauschatz. Εάν η ομάδα αρμάτων που πλήρωνε κέρδιζε, η γυναίκα ιδιοκτήτης θα λάμβανε την τιμή. Προσθέτει, «Υπήρχαν ξεχωριστά παιχνίδια μόνο για γυναίκες, αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά γι ‘αυτά σήμερα.»

Η τοποθεσία αλλάζει κάθε χρονιά. Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες γίνονταν στο ίδιο μέρος κάθε τέσσερα χρόνια: η Ολυμπία, μια πόλη στα νοτιοδυτικά της Ελλάδας. Η Ολυμπία ήταν ένας θρησκευτικός χώρος και είχε ένα ιερό αφιερωμένο στον Δία, τον Έλληνα βασιλιά όλων των θεών, με ένα τεράστιο άγαλμα από χρυσό και ελεφαντόδοντο.

«Ήταν ένα θρησκευτικό φεστιβάλ, οπότε διοργανωνόταν σταθερά σε αυτό το μέρος και τα παιχνίδια συνδέονται με αυτό. », λέει ο Bauschatz.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η προσωπική δόξα για τους αθλητές είναι σημαντική. «Νομίζω ότι πιθανότατα θα έβρισκαν τους Ολυμπιακούς μας αθλητές… εγωιστές», λέει ο Bauschatz. «Σήμερα,συμβαίνουν λιγότερο για την υπερηφάνεια μιας χώρας ή μιας πόλης και περισσότερο για την ατομική υπερηφάνεια ενός αθλητή».

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους σύγχρονους αθλητές να ανταγωνίζονται ως «carpetbaggers», αναζητώντας μια νίκη για μια ξένη χώρα. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι, αρκετοί αθλητές, συμπεριλαμβανομένων των Hubertus Von Hohenlohe, Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson και Gary di Silvestri, έκαναν ακριβώς αυτό.

Στην Αρχαία Ελλάδα, αυτό δεν θα ήταν σχεδόν τόσο συνηθισμένο, σύμφωνα με τον Bauschatz. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν «μεγάλη υπόθεση για τα κράτη της πόλης.»

Τα αθλήματά μας σήμερα είναι ειρηνικά. Όπως και οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες περιλάμβαναν αθλήματα όπως πάλη, πυγμαχία και στίβο. «Αλλά τότε υπήρχαν πολλά πολύ πιο βίαια αθλήματα», λέει ο Bauschatz.

Το Pankration ήταν τόσο βίαιο άθλημα, που οι αθλητές θα έφερναν τον αντίπαλό τους σε θέση υποταγής χρησιμοποιώντας, ουσιαστικά, οποιοδήποτε απαραίτητο μέσο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ