fifa uefa
Αθλητισμός

Αλλαγές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Προς πολυεθνικά πρωταθλήματα και Βαλκανική Λίγκα

FIFA και UEFA άλλαξαν ρότα και πλέον δεν είναι κόντρα στις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται για τη δημιουργία πολυεθνικών πρωταθλημάτων. Βέλγοι και Ολλανδοί συζητούν για τη δημιουργία ενός κοινού πρωταθλήματος, ενώ σκέψεις υπάρχουν και για τη σύσταση μίας Βαλκανικής λίγκας.

«Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις. Οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί συζήτησαν τη δημιουργία ενός κοινού πρωταθλήματος, συζητήσεις που γίνονται εδώ και 20 χρόνια και πάντα λέμε όχι, γιατί στηρίζουμε τα εθνικά πρωταθλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, ο οποίος πρόσθεσε: « Ίσως είναι η μόνη διέξοδος, ίσως στην Ευρώπη πρέπει να το σκεφτούν, ίσως στην Αφρική. Νομίζω ότι έχουμε καθήκον να μελετήσουμε αυτά τα πράγματα, τότε θα δούμε πού καταλήγουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μετά από σχετικές προτάσεις και συζητήσεις, ετοιμάστηκε ένα σχέδιο για μία «Atlantic League» με συλλόγους από την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σκωτία και ορισμένες σκανδιναβικές χώρες, ωστόσο η ιδέα απορρίφθηκε ασυζητητί από την UEFA. Σκόρπιες κουβέντες έχουν γίνει επίσης για ένα πρωτάθλημα Τσεχίας-Σλοβακίας, ένα Βαλκανικό και ένα πρωτάθλημα Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Επίσης σύλλογοι, από τη Βόρεια Ιρλανδία και το Εϊρε συζητούν για μία πιθανή «All-Island League», ενώ Ρέιντζερς και η Σέλτικ σκέφτονται το ενδεχόμενο για ένταξη τους στο αγγλικό πρωτάθλημα.

«Η Premier League είναι το πιο επιτυχημένο πρωτάθλημα και συγχαρητήρια γιατί έχει δημιουργήσει μία φανταστική διοργάνωση και ένα εξαιρετικό προϊόν. Προφανώς, θέλουν να παραμείνουν στην κορυφή και για τα επόμενα εκατό χρόνια», δήλωσε ο Ινφαντίνο, ο οποίος είπε ακόμα για τις συνενώσεις των πρωταθλημάτων: «Και οι άλλοι θέλουν να γίνουν οι καλύτεροι. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε τους άλλους, χωρίς να πάρουμε τίποτα μακριά από αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή; Να φέρουμε ψηλότερα εκείνους που είναι σήμερα λίγο χαμηλά. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε τα πάντα με όλους. Και μετά θα δούμε».

Οπαδική βία

Από τη συζήτηση ότι μπορεί να δημιουργηθεί Βαλκανική λίγκα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στη σκέψη είναι οι χούλιγκαν της Σερβίας, της Κροατίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και φυσικά από την Ελλάδα. Αυτό το μείγμα θα είναι άκρως εκρηκτικό και το πρωτάθλημα της Βαλκανικής λίγκας δεν πρόκειται να ολοκληρώνεται, εάν δεν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει καλά τους φανατικούς οπαδούς του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού και του Αρη. Φανταστείτε τι έχει να γίνει, εάν έρχονται και οπαδοί από τη Σερβία, την Κροατία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία. Τον Ιανουάριο του ΄20 το πανελλήνιο συγκλονίστηκε από το θάνατο ενός 28χρονου Βούλγαρου οπαδού που είχε έρθει Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει το ντέρμπι του Αρη με τον ΠΑΟΚ.

Οι διωκτικές Αρχές απέδωσαν την επίθεση σε οπαδούς του ΠΑΟΚ και πριν από 1,5 μήνα προφυλακίστηκε ένας 49χρονος.

Σε αρκετά παιχνίδια της Βαλκανικής λίγκας θα διεξάγεται… φεστιβάλ μαχαιρωμάτων και επεισοδίων. Εδώ είναι Βαλκάνια και δυστυχώς οι χούλιγκαν δρουν ανενόχλητοι, έχουν πανίσχυρους προστάτες και σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν ως εγκληματικές οργανώσεις που κινούνται και έξω από τα ποδοσφαιρικά όρια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ