Οι ομάδες της Super League ζήτησαν να γίνουν τα πλέι οφ με θεατές στα γήπεδα, όπως στη Σερβία και ο δημοσιογράφος, Πέταρ Λάζιτς αναλύει το πώς.
Το ποδόσφαιρο στη Σερβία κάνει επανεκκίνηση σήμερα, αρχικά, χωρίς κόσμο στις εξέδρες, κάτι που θα γίνει από την επόμενη αγωνιστική και συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου. Την επόμενη εβδομάδα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα θα ανοίξουν τις πόρτες τους για 1000 θεατές.
Η σερβική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, έχοντας λάβει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών, επιτρέπει την παρουσία του κόσμου στις εξέδρες και σε αυτά τα βήματα θέλουν να κινηθούν και στη Super League.
Στη τηλεδιάσκεψη των ομάδων της Super League συζήτησαν και συμφώνησαν να εισηγηθούν στην Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ να διεξαχθούν με κόσμο σε ένα ποσοστό 20% ή και λίγο παραπάνω, τηρώντας τα απαραίτητα πρωτόκολλα υγείας αλλά και τα σωστά μέτρα.
«Αν η σύντροφος έχει συμπτώματα, απαγορεύονται τα φιλιά»
Όπως αναφέρει το Sputnik, επικοινώνησε με τον Σέρβο αθλητικό συντάκτη, Πέταρ Λάζιτς της «Blic» για το πώς οι Σέρβοι θα επιστρέψουν στις κερκίδες και πώς μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα.
«Οι κανόνες που θα ληφθούν από όλους τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας είναι πως δεν επιτρέπεται να φτύνουν στο γήπεδο, ενώ απαγορεύεται, επίσης, το φύσημα της μύτης. Επίσης, θα ελαχιστοποιήσουν τις επαφές τους εκτός του αγωνιστικού χώρου. Ένα άλλο άκρως σημαντικό είναι σε περίπτωση που η σύντροφος ενός ποδοσφαιριστή - προπονητή έχει τα παραμικρά συμπτώματα κορονοϊού, απαγορεύονται τα φιλιά και οι στενές σχέσεις», αναφέρει ο δημοσιογράφος.
«Κάθε ποδοσφαιριστής με το δικό του μπουκάλι νερό»
Το πρωτόκολλο υγιεινής στη Σερβία δεν διαφέρει πολύ σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στα τέσσερα εναπομείναντα παιχνίδια για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα τα μέτρα θα είναι σχεδόν ίδια:
«Το πρωτόκολλο υγιεινής είναι απλό, πρέπει να απολυμανθούν οι μπάλες. Η απόσταση μεταξύ αυτών που κάθονται στον πάγκο πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο. Ο αριθμός των αθλητών στο ντους θα καθοριστεί με ακρίβεια, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί συνωστισμός. Όπως είναι λογικό δεν θα υπάρχει ο συνηθισμένος χαιρετισμός με τους αντιπάλους, ούτε με τους διαιτητές πριν τη σέντρα του αγώνα. Η διαμονή στα αποδυτήρια πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και κάθε ποδοσφαιριστής θα φέρνει το δικό του μπουκάλι νερό στο γήπεδο. Επίσης, δεν υπάρχει κοινή εκδρομή προς το γήπεδο», τονίζει ο Σέρβος ρεπόρτερ.
«Οι φίλαθλοι να κρατάνε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ τους»
Η κυβέρνηση της Σερβίας, από την 1η Ιουνίου, επιτρέπει τη παρουσία του κοινού σε απόσταση ενός μέτρου σε υπαίθριες αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και η συγκέντρωση έως και 1.000 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, αποφασίστηκε στη σύνοδο του Προσωπικού Κρίσεων:
«Η επανέναρξη είναι σήμερα και τα υπόλοιπα παιχνίδια το Σαββατοκύριακο, αλλά χωρίς θεατές. Από την επόμενη αγωνιστική θα βρίσκεται κανονικά κόσμος στις εξέδρες, αλλά το πολύ χίλια άτομα. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι φίλαθλοι να κρατάνε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ τους», αναφέρει ο Πέταρ Λάζιτς.
«Δεν είναι υποχρεωτικές οι μάσκες, με πυρετό 37,2 δεν μπαίνεις στο γήπεδο»
Το πρωτάθλημα της Λευκορωσίας ήταν το μοναδικό στην Ευρώπη που συνεχιζόταν παρά τον κορονοϊό, με τους φιλάθλους να φοράνε μάσκες στις εξέδρες, κάτι που δεν είναι απαραίτητο στη Σερβία:
«Δεν είναι υποχρεωτικό οι φίλαθλοι να φοράνε μάσκες. Είναι στην αρέσκειά τους, αν το κάνουν ή όχι. Οι ομάδες δεν υποχρεώνουν τους φιλάθλους να φοράνε μάσκες. Θα γίνεται θερμομέτρηση πριν την είσοδό τους στις θύρες και όποιος έχει 37,2 και πάνω δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος», επισημαίνει.
«Οι θεατές δεν χρειάζεται να πάρουν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα»
O κάθε ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στο σερβικό πρωτάθλημα θα φέρνει το δικό του μπουκάλι νερό στο γήπεδο, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει το ίδιο και για τους φιλάθλους που θα πάνε στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα:
«Τα μαγαζιά αναμένεται να είναι ανοιχτά για τους θεατές, οι οποίοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα εισιτήριά τους και online και από τα εκδοτήρια των γηπέδων, κρατώντας φυσικά την απόσταση ασφαλείας. Οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας έχουν το προβάδισμα για μια θέση, ενώ μερικές ομάδες επιτρέπουν και φιλοξενούμενους. Όσον αφορά την πρόσβαση, οι θεατές δεν χρειάζεται να πάρουν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς».