Αρχείο

«Σφαγή» ΗΠΑ-Ρωσίας - Λαβρόφ: «Η Δύση επιχειρεί να ρουφήξει τις χώρες των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ» - Ο Πούτιν απείλησε ανοικτά την Ουάσινγκτον

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας σφοδρός "πόλεμος" ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, ιδιαίτερα για την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Ο Σ.Λαβρόφ κατήγγειλε τις ΗΠΑ για παρεμβάσεις στις χώρες των Βαλκανίων και την βιαστική προσχώρηση αυτών στο ΝΑΤΟ (Σκόπια).

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν, απείλησε ανοικτά την Ουάσινγκτον με επίθεση, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί εγκατάσταση πυραύλων σε χώρα της Ευρώπης. Όπως είπε, η Μόσχα θα στοχοποιήσει τόσο τη χώρα που "φιλοξενεί" τους πυραύλους, όσο και τις ΗΠΑ.

Η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας κλιμακώνεται επικίνδυνα και με τη συνθήκη INF "νεκρή", οι συνέπειες μιας γενικευμένης σύγκρουσης θα είναι απρόβλεπτες.

Την αλαζονική γραμμή της Δύσης για την ένταξη των βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ κατήγγειλε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας σε διάσκεψη αφιερωμένη στη μνήμη του πρώην μόνιμου αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Η Δύση ακολουθεί μια συγκεκριμένη γραμμή, επιχειρώντας να «ρουφήξει» τις χώρες των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Δύση ακολουθεί μια αλαζονική γραμμή σε αυτή την περιοχή να «ρουφήξει» τις χώρες των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ αγνοώντας τόσο τη βούληση των λαών των ενδιαφερομένων χωρών όσο και τα διδάγματα της ιστορίας, όπως το δημοτικό διπλωματικό στοιχείο», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας μίλησε σε μια διάσκεψη αφιερωμένη στη μνήμη του πρώην μόνιμου αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ, του Βιτάλι Τσούρκιν, αναφέρει το Sputnik.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ρωσία έχει μια μακρά και επίμονη έκκληση για επιστροφή στις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς ζωής, που αναφέρονται στα έγγραφα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΣΕ, μεταξύ των οποίων είναι η κυριαρχία της ισότητας των κρατών, η μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις, η μη απειλή βίας και η επίλυση των διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα.

Πούτιν: Θα στοχεύσουμε τις ΗΠΑ αν αναπτυχθούν πύραυλοι στην Ευρώπη

Η απάντηση της Ρωσίας θα είναι σκληρή στην περίπτωση που αναπτυχθούν πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνενούς σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, διαμήνυσε σήμερα στην ετήσια ομιλία του στο ρωσικό κοινοβούλιο ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως τόνισε, σε αυτήν την περίπτωση δεν θα βρεθεί στο στόχαστρο της Ρωσίας μονάχα η χώρα όπου θα αναπτυχθούν οι πύραυλοι, αλλά και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Επικρίνοντας την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Οι πύραυλοί μας θα στοχεύουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο τις χώρες όπου οι αμερικανικοί πύραυλοι θα έχουν εγκατασταθεί».

«Αφήστε τους να μετρήσουν την ταχύτητα και το βεληνεκές των πυραύλων που αναπτύσσουμε», είπε ακόμη ο κ. Πούτιν, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ειρωνικά: «Μπορούν όμως να μετρήσουν; Είμαι σίγουρος ότι μπορούν».

Η Ρωσία δεν αποζητά την αντιπαράθεση αλλά θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αμυνθεί, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οσον αφορά στο εσωτερικό της χώρας του, ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε νωρίτερα να λάβει μέτρα κατά της φτώχειας και ότι η κατάσταση των Ρώσων θα βελτιωθεί «ήδη από φέτος».

«Περισσότερα παιδιά, λιγότεροι φόροι»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αντιμέτωπος με μια κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλεί πτώση της δημοτικότητάς του, δεσμεύτηκε σήμερα κατά την ετήσια ομιλία του στο κοινοβούλιο για τη βελτίωση της κατάστασης των Ρώσων "ήδη από φέτος".

"Δεν θα πρέπει να περιμένουμε, θα βελτιώσουμε την κατάσταση από τώρα. (...) Από αυτήν τη χρονιά (οι Ρώσοι) θα αισθανθούν βελτίωση", δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος και στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου, ανακοινώνοντας κυρίως μέτρα στήριξης των οικογενειών για να ευνοηθεί η γεννητικότητα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της, μίλησε κυρίως για θέματα εσωτερικής πολιτικής.

"Η φτώχεια συντρίβει κυριολεκτικά τους ανθρώπους (...) 19 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι υπερβολικό", δήλωσε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι μπορεί να συναφθεί ένα "κοινωνικό συμβόλαιο" για τη στήριξη του πληθυσμού που έχει ανάγκη.

"Σε πέντε χρόνια, περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούν να επωφεληθούν από μια στήριξη αυτού του είδους", σημείωσε.

"Περισσότερα παιδιά, λιγότεροι φόροι", υπογράμμισε εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος, στο πλαίσιο μιας μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός εδώ και πέντε χρόνια και της αύξησης του ΦΠΑ την 1η Ιανουαρίου.

Αυτή η ομιλία του Ρώσου προέδρου ενώπιον των μελών της άνω και της κάτω βουλής της Ρωσίας είναι η πρώτη που εκφωνεί μετά την επανεκλογή του τον Μάρτιο του 2018 για μια τέταρτη θητεία, η οποία ολοκληρώνεται το 2024 και θεωρείται ότι είναι η τελευταία του βάσει του Συντάγματος.

Η κυβέρνηση αποκάλυψε στις αρχές του Φεβρουαρίου σχέδιο άνω των 340 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιτύχει τους οικονομικούς της στόχους και να υποστηρίξει μια ανάπτυξη του ΑΕΠ, που αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...