Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα ΥΠΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σόιγκου, στη Μόσχα, η Ρωσία έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς τις ΗΠΑ μέσω του Καμμένου, υπογραμμίζοντας τις ολέθριες συνέπειες που υποστεί η Ευρώπη, λόγω της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για πυρηνικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς (INF).
To μήνυμα αυτό παραδόθηκε στον Π.Καμμένο, λόγω της έντονης φιλοαμερικανικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ αντιμετωπίστηκε ως εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω της αυξημένης συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας σε στρατιωτικό επίπεδο.
Ο Ρώσος υπουργός, επεσήμανε την ανάγκη συζήτησης του ζητήματος των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις πολεμικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται κοντά στα ρωσικά σύνορα από δυνάμεις ΝΑΤΟ-Δύσης.
H ειλημμένη απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση από τη Συνθήκη FNI (Intermediate Nuclear Forces Treaty) για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίου βεληνεκούς θα προκαλέσει ολέθριες συνέπειες στην Ευρώπη και πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των ΝΑΤΟ και ΕΕ δήλωσε ο Ρώσος Υπ. Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.
«Θα θέλαμε η Ευρώπη να καταλάβει τις συνέπειες της ανάπτυξης πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στην ευρωπαϊκή επικράτεια», δήλωσε ο Σεργκέι Σόιγκου κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο στη Μόσχα τη Δευτέρα.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ευρωπαϊκή αντίδραση στην απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθεί από τη συμφωνία INF. Η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ποιές θα είναι οι συνέπειες μιας ανάπτυξης πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς σε ευρωπαϊκό έδαφος», υπογράμμισε.
Ο Σόιγκου συζήτησε με τον επικεφαλή του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας θέματα ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας σημείωσε τον σημαντικό ρόλο της Ρωσίας στην επίλυση της κρίσης στη Συρία.
Η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Άμυνας με τον Πάνο Καμμένο, κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στη Ρωσία. Κατά την έναρξη της συνάντησης των δύο υπουργών, ο Σεργκέι Σοϊγκού αναφέρθηκε στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον φασισμό.
«Οι ένδοξες σελίδες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ενώνουν τους λαούς μας. Η Ελλάδα υπήρξε και παραμένει σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην περιοχή της Μεσογείου. Επαναβεβαιώθηκε από την επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα το 2016. Περιμένουμε επίσης την επίσκεψη της ηγεσίας της Ελλάδας στη χώρα μας τον Δεκέμβριο» δήλωσε ο Σοϊγκού.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας και ο Έλληνας ομόλογός του Πάνος Καμμένος συζήτησαν θέματα διεθνούς ασφάλειας κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα.
«Προτείνω να συζητήσουμε θέματα ενίσχυσης της παρουσίας των στρατιωτικών δυνάμεων ξένων χωρών του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών στην επικράτεια της Ελλάδας. Παρατηρούμε επίσης αυτή τη διαδικασία στα σύνορά μας. Σήμερα, η στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ έχει φτάσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η ένταση και η κλίμακα των επιχειρησιακών και μαχητικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων έχει αυξηθεί, κατά τη διάρκεια της οποίας εκπονούνται πολεμικές δραστηριότητες επιθετικής φύσεως», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός.
Ο Πάνος Καμένος επέστησε επίσης την προσοχή στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αποκαλώντας την «εκρηκτική», ενώ σημείωσε το σημαντικό ρόλο της Ρωσίας στην επίλυση της κρίσης στην περιοχή.
Προ ημερών, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε προειδοποιήσει σε αντίστοιχο τόνο, πως η Μόσχα θα στοχοποιήσει οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα φιλοξενήσει πυρηνικά των ΗΠΑ, γεγονός που επιβεβαίωσε σήμερα ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα είναι αναγκασμένη να βάλει στο στόχαστρό της όποια ευρωπαϊκή χώρα δεχθεί να φιλοξενήσει στο έδαφός της πυρηνικούς πυραύλους των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι σκοπεύει να αποσύρει τη χώρα του από μια συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς που είχε συναφθεί την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ο Πούτιν τόνισε ότι θέλει να συζητήσει σχετικά με αυτούς που αποκάλεσε επικίνδυνους σχεδιασμούς για την κατάργηση της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF) με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.
Μήπως η φιλοαμερικανική πολιτική βάζει σε κίνδυνο την Ελλάδα; Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διατηρήσει καλές διπλωματικές σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τη Ρωσία, χωρίς να προχωρήσει σε "επιλογή στρατοπέδου".