Στο Πεκίνο έφτασε πριν από λίγη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιώντας ένα ταξίδι για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας. Οι Κινέζοι είναι ίσως οι μόνοι που μπορούν να ρίξουν αυτή την περίοδο «ζεστό» χρήμα στην ελληνική αγορά καθώς γι' αυτούς είναι μία εξέχουσα ευκαιρία να διεισδύσουν στην Ευρώπη με πύλη εισόδου την δική μας. Είναι καιρός προφανώς να αντιληφθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ τη μεγάλη σημασία του «δρόμου του μεταξιού» τον οποίο κάποτε πολέμησε.
Οι Κινέζοι σε αυτή τη φάση θέλουν να αναπτύξουν το λιμάνι του Πειραιά και να αξιοποιήσουν όλη την περιοχή του Θριασίου με στόχο την δημιουργία ενός τεράστιου σταθμού εμπορευματοκιβωτίων τα οποία θα ταξιδεύουν προς τη βόρεια Ελλάδα και από εκεί προς την Ευρώπη. Η αγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η εκμετάλλευση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης δεν τους βγήκε, αλλά μπορούν να συνεργαστούν με την ιταλική εταιρεία που ανέλαβε την εξυγίανση των τρένων και την κοινοπραξία υπό τον Ιβάν Σαββίδη για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η συνεργασία ωστόσο με τους Κινέζους μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλά ακόμη επίπεδα του εμπορίου, των τεχνολογιών, της ναυτιλίας, του τουρισμού και άλλων πολύ κρίσιμων τομέων. Η Κίνα είναι μία τεράστια χώρα σε ανάπτυξη με τεράστια αγορά. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φθάνοντας στο Πεκίνο έστειλε το μήνυμα «ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας».
Σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία συνοδεύει με φωτογραφία από την άφιξή του, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Άφιξη στο Πεκίνο για τις εργασίες του Belt And Road Forum. Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας». Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύει στο ταξίδι του στο Πεκίνο η σύζυγός του Περιστέρα Μπαζιάνα, αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
Σημασία ωστόσο δεν έχουν μόνο οι συναντήσεις που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τους Κινέζους και συγκεκριμένα τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, εκπροσώπους μεγάλων κινεζικών τραπεζών, επενδυτικών, τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και με τους υπόλοιπους αξιωματούχους που θα έχει τετ α τετ στο περιθώριο του Φόρουμ.
Τον πρώτο που θα συναντήσει θα είναι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου η ατζέντα των συνομιλιών των δύο ανδρών είναι μεγάλη και περιλαμβάνει από την κρίση που επικρατήσει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μέχρι και τα ενεργειακά.
Οι δύο λαοί, ελληνικός και ρωσικός βρίσκονται πολύ κοντά, τους ενώνει η ορθοδοξία και όχι μόνο, αλλά η παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα δείχνει να αυξάνεται και αυτό ίσως απασχολεί τη Μόσχα. Η συνεργασία δε Ρωσίας-Τουρκίας στη Συρία, με άλλες προεκτάσεις, όπως η συμφωνία να πάρει η Άγκυρα S-400 είναι επίσης ένα κρίσιμο θέμα. Όλα λοιπόν αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στη συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα με στόχο οι σχέσεις των δύο χωρών να παραμείνουν ισχυρές.
Ο Α. Τσίπρας θα συναντήσει και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν. Μία συνάντηση ωστόσο από την οποία κανείς δεν μπορεί να αναμένει πολλά, κι αυτό γιατί η Τουρκία έχει αποφασίσει τη στρατηγική της απέναντι στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Θεωρείται βέβαιο πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει στον Τούρκο πρόεδρο το θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως επίσης και τη συμφωνία της Τουρκίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, αλλά οι απαντήσεις που θα λάβει είναι λίγο πολύ γνωστές. Κανείς δεν μπορεί άλλωστε να εμπιστευτεί τον Ρ.Τ. Ερντογάν που συμπεριφέρεται σαν «τρομοκράτης» στην περιοχή και όχι μόνο.
Τελευταία κρίσιμη συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας στο Πεκίνο είναι αυτή με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Οι δύο τους θα προσπαθήσουν στις συνομιλίες που θα έχουν να βρουν κοινή συνισταμένη για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισημάνει στην κ. Λαγκάρντ πώς όλες οι μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από την Ελλάδα υλοποιούνται, συνεπώς και οι δανειστές θα πρέπει να κάνουν το χρέος τους. Μόνο που η συζήτηση αυτή θα είναι χωρίς τον... ξενοδόχο, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Θα έχει τέλος ο κ. Τσίπρας συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με μοναδικό θέμα συζήτησης το Κυπριακό. Οι διαπραγματεύσεις σε καμία περίπτωση δεν εξελίσσονται, αντιθέτως η στάση της Τουρκίας τις τορπιλίζει και την ίδια στιγμή επιχειρεί να βάλει «φωτιά» και στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό θα επισημανθεί στον κ. Γκουτέρες με μία έμμεση αναφορά στο ρόλο του ειδικού συμβούλου για τον Κυπριακό κ. Άιντε.