Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Αξιωματούχος της ΕΕ έμεινε άγαλμα-Αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης ξεφτίλισε την ΕΕ για την ύπουλη στάση της στην χώρα

Χύμα και σταράτα τα είπε σε Ευρωπαίο αξιωματούχο ο γνωστός Σέρβος αντιπρόεδρος Α.Βούλιν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για φιλορωσική στάση από μεγάλη μερίδα δυτικών ΜΜΕ και κυβερνήσεων, καθώς και για σχέσεις με τον Πούτιν.

Ο ίδιος σε μια έκρηξη αγανάκτησης μιλώντας στον Ευρωπαίο αξιωματούχο Πέτερ Στάνο για την διαδικασία εισόδου της Σερβίας στην ΕΕ ανέφερε τα εξής:  

“Χάσατε το δικαίωμα να μιλάτε για ηθική ή διεθνές δίκαιο, η υποκρισία σας είναι γελοία και αηδιαστική”.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι η συνάντηση μεταξύ Βουλίν και Πούτιν έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.

«Σας ζητώ συγκεκριμένα να μην χρησιμοποιείτε όρους όπως επιθετικότητα, διεθνές δίκαιο ή Χάρτη του ΟΗΕ. Μετά το 1999 και την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας, μετά την καταπάτηση της απόφασης 1244 και την αναγνώριση του ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου, έχετε χάσει κάθε δικαίωμα να μιλάτε για την ηθική και το διεθνές δίκαιο η υποκρισία σας είναι και γελοία και αποκρουστική», δήλωσε ο Βούλιν αφήνοντας τον Στάνο να μένει άγαλμα.

Ο αντιπρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν αρνήθηκε την πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια σύνοδο κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο.

Ο Βουλίν δήλωσε στην Σερβική κρατική τηλεόραση (RTS) ότι οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν την πρόσκληση στη σύνοδο κορυφής στο Καζάν σε προγραμματισμένη τηλεφωνική συνομιλία, προσθέτοντας ότι τα λόγια του Βούτσιτς παρερμηνεύτηκαν.

Ο Βούτσιτς είπε την Πέμπτη ότι είχε μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις και επισκέψεις κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

«Η Ρωσία και η Σερβία είναι στρατηγικοί εταίροι και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό», είπε ο ίδιος μετά από συνάντηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με τον Πούτιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ.

Σύμφωνα με τον Βούλιν, ο Βούτσιτς και ο Πούτιν είναι φίλοι, ενώ τόνισε ότι η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. «Είμαστε μεγάλα έθνη και τα μεγάλα έθνη δεν προδίδουν τους φίλους τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πρόκειται για συσσωρευμένη με τα χρόνια σερβική αγανάκτηση ή για πολιτική απομάκρυνσης από την ΕΕ;

Οι Σέρβοι, όσο τουλάχιστον κάνει κουμάντο ο Βούτσις, δεν πρόκειται να εισέλθουν στην ΕΕ, διότι (οι Γερμανοί φίλοι όλων των χωρών της Βαλκανικής, και της Ελλάδος φυσικά) ζητούν να αποδεχθεί το Βελιγράδι το κράτος του Κοσσυφοπεδίου, και να δηλωθεί επίσημα ότι η Ρωσία είναι “εχθρός”, όπως έκαναν άλλες χώρες με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.  

Ο Σέρβος πρόεδρος Α.Βούτσις  επαναφέρει την στρατιωτική θητεία στην χώρα

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιβεβαίωσε την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η επαναφορά της στρατιωτικής θητείας αφορά κυρίως τους άνδρες, που θα υποβάλλονται σε εκπαίδευση 75 ημερών, ενώ η συμμετοχή θα είναι εθελοντική για τις γυναίκες.

Ο Βούτσιτς σημείωσε ότι είχε συζητήσει την απόφαση με στρατιωτικούς αξιωματούχους, σηματοδοτώντας ότι η αλλαγή θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ εντός ενός έτους.

Ο Σέρβος πρόεδρος εξήγησε ότι η περίοδος θητείας θα περιλαμβάνει 60 ημέρες εκπαίδευσης σε στρατώνες, ακολουθούμενη από 15 ημέρες ασκήσεων.

Τόνισε τον θετικό αντίκτυπο αυτής της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι η καθιέρωση της στρατιωτικής θητείας θα είναι επωφελής για τη Σερβία, με τις 75 ημέρες να αποτελούν ελάχιστη δέσμευση.

Ο πρόεδρος τόνισε επίσης ότι αυτή η πρωτοβουλία θα απαιτήσει 100 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επένδυση θα επιστραφεί πολλαπλά.

Μετά την επίσκεψή του σε άσκηση ειδικών δυνάμεων στο Γκούτσεβο, ο Βούτσιτς ανέφερε ότι υπήρχαν σχέδια για την ανακαίνιση στρατιωτικών στρατώνων σε ολόκληρη τη χώρα.

Επιπλέον, ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Instagram ότι σκοπεύει να περάσει ο ίδιος χρόνο στους στρατώνες τις επόμενες ημέρες, ακόμη και να κοιμηθεί μέσα σε στρατιωτικές μονάδες.

Ο Βούτσις επανέλαβε ότι, η επίσημη απόφαση για την επαναφορά της θητείας δεν έχει ακόμη ληφθεί, αν και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και πιθανόν να καταλήξουν σε εφαρμογή.

Τον Αύγουστο, η Κροατία ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από την 1η Ιανουαρίου 2025, μετά από απόφαση του υπουργού Άμυνας Ιβάν Ανοίτσις ως απάντηση στις αυξανόμενες παγκόσμιες εντάσεις, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η δίμηνη περίοδος στρατολόγησης σηματοδοτεί το τέλος του συστήματος εθελοντισμού της Κροατίας, το οποίο ισχύει από το 2008.

Ο Κροάτης ΥΠΑΜ, τόνισε τη σημασία αυτής της κίνησης για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Κροατίας και σημείωσε ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες εκσυγχρονισμού στο στρατό, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμίσεων εξοπλισμού, παραμένουν σε καλό δρόμο ως μέρος των δεσμεύσεων της χώρας στο ΝΑΤΟ, χωρίς προγραμματισμένες μειώσεις του προϋπολογισμού.

Το σίγουρο είναι ότι ο Σέρβος πρόεδρος φοβάται γεγονότα, ακόμα και εξέγερση αλά Μαιντάν στην χώρα, που έχει στόχος για το λίθιο που διαθέτει, και για την σχέση της με την Ρωσία, παρά την ουδετερότητα που έχει διακηρύξει παντού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...