Αρχείο

Η Τουρκία δοκιμάζει βαλλιστικούς πυραύλους και αξιοποιεί τον κατασκοπευτικό δορυφόρο Göktürk-1 που τράβηξε τις πρώτες εικόνες ανοιχτά της Λήμνου - Η Ελλάδα τί;


Η Τουρκία πραγματοποίησε τη δοκιμή του πρώτου βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς made in Turkey και ταυτόχρονα άρχισε να λαμβάνει τις πρώτες φωτογραφίες του κατασκοπευτικού δορυφόρου Göktürk που εκτόξευσε πρόσφατα για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Ελλάδα που παλεύει να ξεφύγει από τα μνημόνια πώς μπορεί να απαντήσει; Με μετακινήσεις των απαρχαιωμένων συστημάτων Hawk;

Χθες, ο Ρ.Τ. Ερντογάν έκανε μία επίδειξη δύναμης εκτοξεύοντας τον εθνικό πύραυλο Bora με εμβέλεια 280 χιλιόμετρα. Η εκτόξευση έγινε από την επαρχία της Σινώπης προς τη Μαύρη Θάλασσα και στόχος ήταν να δείξει η Τουρκία ότι πλέον διαθέτει αυξημένες δυνατότητας και μπορεί να βάλει σε μαζική παραγωγή πυραύλους που μπορούν να πλήξουν στόχους σε πολύ μεγάλη ακτίνα.

Οι πληροφορίες άλλωστε που συνόδευσαν την δοκιμή του πυραύλου τύπου Bora που αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία Roketsan με διαμέτρημα 610 χιλιοστών και αποτελεσματική ισχύ πυρός, καθώς μπορεί να φέρει κεφαλή βάρους 470 κιλών, ήταν πώς η Τουρκία πλέον έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πυραυλικά συστήματα με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να πλήξει στόχους σε όλο το FIR Αθηνών και όχι μόνο.


Η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Bora ήταν αυτή που έκλεψε την παράσταση. Ωστόσο ένα άλλο στοιχείο που είναι άκρως ανησυχητικό για την Ελλάδα είναι πώς το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία που τράβηξε ο δορυφόρος Göktürk-1 που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη πριν από έξι μήνες.

Η φωτογραφία απεικονίζει το μνημείο «Σταματά Διαβάτη» στο Γκελιμπολού που κατασκευάστηκε στη μνήμη των Τούρκων στρατιωτών που πολέμησαν στο Τσανάκκαλε. Ο δορυφόρος έχει τραβήξει περισσότερες από 1.000 δοκιμαστικές φωτογραφίες από την εκτόξευση του στο διάστημα ακριβώς απέναντι από τη Λήμνο.

Ο Göktürk-1 είναι ένας αμιγώς κατασκοπευτικός δορυφόρος. Κύρια αποστολή του είναι η συλλογή πληροφοριών μέσα από εικόνες επ' ωφελεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Έχει τη δυνατότητα κάθε 90 λεπτά να στέλνει τις ευκρινέστερες φωτογραφίες που είχε ποτέ στη διάθεσή της η τουρκική Αεροπορία.

Η εφημερίδα «Sabah» μάλιστα σημείωσε πως ο δορυφόρος θα ελέγχεται από την Πολεμική Αεροπορία. Η εμπειρία και η συσσώρευση πληροφοριών από τον Göktürk-1 θα είναι οδηγός για τους δορυφόρους παρατήρησης νέας γενιάς. Με την προσθήκη του η Τουρκία διαθέτει πλέον έξι ενεργούς δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ ετοιμάζεται και ο Göktürk-3.

Τα νησιά του Αιγαίου λοιπόν μπαίνουν για τα καλά στο στόχαστρο της Άγκυρας, η οποία αυξάνει πλέον τις δυνατότητες και να μέσα να πλήξει ελληνικούς στρατιωτικούς στόχους. Και βεβαίως δεν είναι μόνο οι πύραυλοι Bora, ούτε ο δορυφόρος Göktürk-1, αλλά το εξοπλιστικό κρεσέντο της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Μη ξεχνάμε ότι το αργότερο σε ένα χρόνο η γειτονική χώρα θα εντάξει στο οπλοστάσιο της τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35.

Πώς λοιπόν θα αντιμετωπίσει την εξοπλιστική κούρσα της Τουρκίας η Ελλάδα; Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί έντονα του επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, αλλά δεν εξαρτάται απ' αυτούς, αλλά από τις οικονομικές δυνατότητας της χώρας, οι οποίες είναι πολύ περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Και φρόντισαν οι δανειστές γι' αυτό επιβάλλοντας στρατιωτικό αφοπλισμό κόβοντας τις αμυντικές δαπάνες σχεδόν εξ ολοκλήρου.

Τώρα γίνεται μία προσπάθεια μήπως και καταφέρει η Ελλάδα όχι να ισορροπήσει την κατάσταση στο Αιγαίο αλλά να επιχειρήσει να... ακολουθήσει. Αυτό μπορεί να γίνει με το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και την απόκτηση έστω και μετά από 3-5 χρόνια μίας Μοίρας 20 F-35. Αρκούν αυτά; Σε καμία περίπτωση, αφού εδώ και τουλάχιστον 12 χρόνια οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν προχωρήσει κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το κενό επιχειρεί να στήσει έναν άξονα στρατηγικής συμμαχίας με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου (το Ισραήλ και την Αίγυπτο), αλλά κυρίως, να εκμεταλλευτεί τη διάρρηξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας μήπως και μπορέσει να αποκομίσει οφέλη. Η Ουάσιγκτον δείχνει να στηρίζει τους τελευταίους μήνες την Ελλάδα αλλά αυτό θα πρέπει να λάβει έμπρακτη μορφή και όχι να μείνει απλά στις προθέσεις. Ίδωμεν...

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Το Κούρσκ έχει 1000 πόρτες εισόδου και καμία εξόδου-Οι Ρώσοι εξόντωσαν 2300 στρατιώτες του Κιέβου και περικύκλωσαν τους υπόλοιπους 12.000 (Βίντεο)

Ο ρωσικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του χωριού Κρούπετς στην περιοχή Κουρσκ, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΑΜ-Οι Ουκρανοί δεν...