Σύσσωμος ο αλβανικός τύπος «στηλιτεύει» με έμμεσο τρόπο την αποστροφή της Ελλάδας και των πολιτών της στο άκουσμα και μόνο της προσπάθειας δημιουργίας της αποκαλούμενης « Μεγάλης Αλβανίας».
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, η κατάσταση στην ΠΓΔΜ αλλά και οι δηλώσεις για πιθανή ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους στην Αθήνα του εφιάλτη μιας «Μεγάλης Αλβανίας», γράφουν πολλά αλβανικά δημοσιεύματα .
Σημειώνεται ότι χθες, για αρκετή ώρα Αλβανοί φοιτητές αποφάσισαν να σηκώσουν αυθαίρετα την αλβανική σημαία στο ψηλότερο κτίριο της πόλης Πρίλεπ στην ΠΓΔΜ , αναφέρει αλβανική εφημερίδα .
Φωτογραφία από το κινητό απέστειλε Αλβανός πολίτης που ζει στο Πρίλεπ και ο οποίος όπως πολλοί άλλοι στηρίζουν τα αλβανικά κόμματα .
Πληροφορίες από σερβικής πλευράς επίσης φέρουν 800 επίλεκτους άνδρες του Αλβανικού απελευθερωτικού στρατού να εισέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο στην ΠΓΔΜ, κάτι το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά η αλβανική πλευρά, η οποία επικαλείται την παρουσία της KFOR για τον λόγο αυτόν.
Με αυτά και αυτά να λαμβάνουν χώρα στα γειτονικά Σκόπια αυξάνεται η ανησυχία και στην Αθήνα όσον αφορά τις εξελίξεις που ενδέχεται να λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα.
Πολλές ελληνικές εφημερίδες, αφιερώνουν πολλά άρθρα για την κάλυψη αυτού του θέματος , κάτω από τον τίτλο «Η κύρια ανησυχία για την Μεγάλη Αλβανία», τονίζει το αλβανικό άρθρο .
Αυτό που προκαλεί φόβο είναι το ξέσπασμα σφοδρών εθνοτικών συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ, τα οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε διχοτόμηση της χώρας.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με Έλληνες αναλυτές, σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για να γίνει πραγματικότητα, «το όνειρο της“Μεγάλης Αλβανίας” από Τίρανα, Πρίστινα και Άγκυρα.
Αθηναϊκές εφημερίδες επικαλούνται ελληνικές διπλωματικές πηγές αλλά και ευρωπαϊκές σύμφωνα με τις οποίες, εκτός από την έναρξη της προσπάθειας δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας», θα ξεκινήσουν προσπάθειες για την δημιουργία της «Μεγάλης Βουλγαρίας» και της «Μεγάλης Σερβίας».
Για την δημιουργία της «Μεγάλης Ελλάδας» δεν κάνουν λόγο οι Αλβανοί προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης και του ελληνικού προβλήματος.
Η Αθήνα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση ούτε «Μεγάλη Σερβία» ή «Μεγάλη Βουλγαρία» αλλά κυρίως δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση στα βόρεια σύνορα της μια «Μεγάλη Αλβανία» η οποία θα υλοποιούσε συμμαχία με την Τουρκία και θα ήταν μια συνεχής απειλή για την Ελλάδα, αναφέρει το άρθρο .
«Επιπλέον, η Αθήνα επιμένει σχετικά με το απαραβίαστο των συνόρων, επικαλούμενη δήλωση των τελευταίων ημερών, από τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Κοτζιά», τονίζει το δημοσίευμα .
«Χρειάζεται μεγάλος σεβασμός στα σύνορα. Η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή μας», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς σε δήλωσή του σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, κάτι που ερμηνεύεται ως μήνυμα προς τις μεγάλες δυνάμεις και αυτές τις δυνάμεις της περιοχής με στόχο την ελληνική αντίθεση στις όποιες δυσάρεστες εξελίξεις.
Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και οι ανησυχίες της Αθήνας συζητήθηκαν σε συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Για αυτό και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά τις προσεχείς ημέρες θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την περιφερειακή σταθερότητα, πρωτοβουλίες σύμφωνα με την συμφωνία του Βερολίνου.
Υπενθυμίζουμε άρθρο με τίτλο (Τα Βαλκάνια πήραν ήδη φωτιά – Σε εφαρμογή τέθηκε το σχέδιο «Νέα Θύελλα» – Ανάπτυξη Κροατικών Δυνάμεων και μετακινήσεις ρωσικών VDV – ΝΑΤΟ και Τουρκία εξοπλίζουν το Κοσσυφοπέδιο για τη «Μεγάλη Αλβανία») στο οποίο αναφέρονταν δελτίο της σερβικής υπηρεσίας πληροφοριών στο σερβικό τύπο (όπως συνηθίζει από το 1999) με σκοπό να ενημερωθεί ο σερβικός λαός και οι Βαλκάνιοι «γείτονες» συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας , αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση τα εξαιρετικά δυσάρεστα γεγονότα στην περιοχή, σύμφωνα με τα οποία ΝΑΤΟ και Τουρκία, θα αποστείλουν στο Κοσσυφοπέδιο σύγχρονα ελικόπτερα «Black Hawk», σύγχρονο φορητό οπλισμό, πυρομαχικά , στολές, κράνη και άλλη έκτακτη βοήθεια.
Η έκθεση των σερβικών υπηρεσιών παραδόθηκε στον πρόεδρο της Σερβίας και αναφέρει εκτός την προμήθεια ελικοπτέρων «Black Hawk», την δημιουργία τακτικών δυνάμεων Κοσσυφοπεδίου μαζί με πολλές και διάφορες κινήσεις από την αμερικανική βάση Bondsteel που προδίδουν εξελίξεις άκρως ανησυχητικές για την περιοχή μας.
Σύμφωνα με τους Σέρβους, ελικόπτερα αυτού του τύπου θα αποσταλούν και στην Κροατία, η οποία το 2015 είχε λάβει με μορφή δωρεάς 16 ελικόπτερα «Kiowa».
Οι Σέρβοι εντωμεταξύ συνεχίζουν το χτίσιμο του τείχους στην Μιτρόβιτσα παρά τα πρόσφατα επεισόδια , ενώ οι Σέρβοι παραστρατιωτικοί ετοιμάζονται για πόλεμο με τους Αλβανούς .
Απώτερος στόχος αυτής της επιχείρησης, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Σερβίας, είναι να ξεσηκωθούν οι Αλβανοί στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, το ΝΑΤΟ με πρόσχημα την ανθρωπιστική παρέμβαση θα εισβάλει ενώ οι Κροάτες από τα δυτικά θα επιτεθούν συμμετέχοντας ως χώρα της συμμαχίας στην ίδια «επιχείρηση», έχοντας απώτερο στόχο να εκδιώξουν ολοκληρωτικά το σερβικό στοιχείο από την περιοχή.
Τα πιόνια και οι εξελίξεις "τρέχουν" στα Βαλκάνια και σίγουρα δεν είναι για καλό κανενός, αυτό είναι πλέον πασιφανές.
https://youtu.be/W15a-25GtSE?t=2
https://youtu.be/uNLQlIjTstA?t=2
https://youtu.be/tD8QPBAlg8M?t=42
https://youtu.be/lw_wG7wB5IM?t=2