Αρχείο

Θανάσιμος κίνδυνος για Ελλάδα: Συμπαραγωγή Ρωσίας-Τουρκίας αντιαεροπορικών πυραύλων S-400;

Η αδήριτη επιθυμία της Τουρκίας να κατασκευάσει με συμπαραγωγή ένα αξιόπιστο σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων  μεγάλου βεληνεκούς αποτελεί ένα  καυτό θέμα από το 2013.

Σήμερα, και μετά το άρθρο στο pentapostagma.gr ( μία ακόμη επιβεβαίωση) όπου αναφέραμε τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες  «η Τουρκία εξετάζει την επέκταση της αμυντικής βιομηχανικής προσπάθειας  της εκτός του ΝΑΤΟ», τα πράγματα επαληθεύονται πλήρως.

Σκοπός των Τούρκων , κακά τα ψέματα , εδώ και πολλά χρόνια ήταν η  πλήρης «απεξάρτηση» από το αμερικανικό μονοπώλιο στον αμυντικό τομέα.

Σήμερα ο τουρκικός τύπος μέσω της εφημερίδας sabah, αναφέρει ότι υπάρχουν   προχωρημένες "συζητήσεις" που έχουν αποκτήσει μια νέα διάσταση για  την πιθανή αγορά και συμπαραγωγή  από την  Τουρκία, του  ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Αυτό το δεδομένο προέκυψε μετά την πρόσφατη ρωσο-τουρκική προσέγγιση μέσω των δύο Προέδρων .

Υπενθυμίζουμε ότι το τουρκικό πρόγραμμα απόκτησης αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία T-LORAMIDS,   ξεκίνησε όταν η αμυντική  υπηρεσία προμηθειών της Τουρκίας,  (SSM), επέλεξε το κινεζικό σύστημα  της (CPMIEC) FD-2000 (HQ-9), για συμπαραγωγή .

Λόγω όμως των ισχυρότατων πιέσεων  του  ΝΑΤΟ το Νοέμβριο του 2015, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η συμφωνία ακυρώθηκε.

Μετά την απόφαση αυτή , τουρκικές πηγές ανακοίνωσαν ότι  η Άγκυρα σχεδιάζει να ξεκινήσει το δικό της σχέδιο για την κατασκευή ενός παρόμοιου συστήματος, αλλά υπό το φως της πρόσφατης  ρωσο-τουρκικής εξομάλυνσης, η αγορά και η συμπαραγωγή του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 εμφανίζεται  ως μια βιώσιμη επιλογή για την Τουρκία.

Άλλωστε η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία στην αμυντική βιομηχανία ήταν ένα από τα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης της  συνάντησης στην Αγία Πετρούπολη.

«Εμείς θα αυξήσουμε την συνεργασία μας [με τη Ρωσία] στην αμυντική βιομηχανία», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από δίωρες διμερείς συζητήσεις.

Ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, μια ενδεχόμενη απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα θα προκαλούσε ίσως ακόμη και σεισμό στην συμμαχία.

Η εφημερίδα Sabah, ερχόμενη  σε επαφή με το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες  ρώτησε ποια θα ήταν η πιθανή αντίδραση αν η Τουρκία αποφάσιζε  να αγοράσει πυραύλους S-400.

«Εναπόκειται σε κάθε σύμμαχο  να λάβει τις αποφάσεις του για την άμυνα του », δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Εμείς θα λέγαμε από την ιστοσελίδα μας ότι εάν το σύστημα δεν είναι δυτικό ,  ειδικά αυτήν την εποχή,  καλύτερα οι Τούρκοι να κάνουν την «προσευχή τους».

Έγκυροι αμυντικοί αναλυτές  και εμπειρογνώμονες της αμυντικής βιομηχανίας πιστεύουν ότι η απόφαση της Τουρκίας θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα ένταση με το ΝΑΤΟ.

Οι Τούρκοι προβάλουν ως δικαιολογία στην συμμαχία την παλαιότερη απόκτηση από την Ελλάδα  των ρωσικών πυραύλων S-300 καθώς και του TOR-M1, ¨χωρίς να ανοίξει μύτη¨" .

Το θέμα όμως ενδεχομένως δεν είναι αυτοί καθαυτοί  οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι αλλά η αλλαγή πολιτικής του Ερντογάν και η δημιουργία μιας άκρως επικίνδυνης για τα αμερικανικά συμφέροντα  συμμαχίας, μεταξύ  Ρωσίας-Ιράν –Τουρκίας με σκοπό την κυριαρχία στην Μέση Ανατολή.

http://www.dailysabah.com/politics/2016/08/17/turkeys-interest-in-russian-missile-system-may-spark-new-tension-with-nato

https://youtu.be/Gj3qBV1ZTLo?t=3

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ