Αρχείο

Η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ εισέρχεται σε νέα φάση

Η εταιρία EuroAsia Interconnector, με το 1,518 χιλιάδων χιλιομέτρων υποθαλάσσιο καλώδιο  που θα συνδέει το ισραηλινό με τα  ελληνικό και το  κυπριακό δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική Ευρώπη, εισήλθε σε μια νέα φάση.

Η  ανάδοχος του έργου με τρεις νέες  μελέτες θα ανοίξει το δρόμο για θέσει σε λειτουργία την παροχή ρεύματος, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα   .

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας EuroAsia Interconnector δόθηκαν  επισήμως οι  μελέτες  αυτές σε δύο ιταλικές εταιρείες, την  CESI SpA και την GAS Srl, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την περασμένη Παρασκευή.

Οι μελέτες αφορούν τον τεχνικό σχεδιασμό, την μελέτη αναγνώρισης για την βέλτιστη διαδρομή καθώς και μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όλα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν  κατά την διάρκεια του  2016.

Το έργο είχε αρχικώς ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2012 και θα είχε  την ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας  2.000 μεγαβάτ προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, τερματίζοντας την ενεργειακής απομόνωση  του Ισραήλ και της  Κύπρου από περιοχές της Ελλάδος .

Το έργο έχει ενταχθεί στο αναθεωρημένο κατάλογο των 195 έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI), που εκδόθηκε στις 18 Νοεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για τις εμπλεκόμενες χώρες και συμβάλλει στον στόχο της ΕΕ για το 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών μελών.

Η τελετή διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Λευκωσία, και παρέστη ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Νάσος Κτωρίδης , και  ο Διευθυντής του  Έργου Γιώργος Κίλας .

Παρόντες ήταν επίσης ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, και οι Πρέσβεις του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Ο Έλληνας Πρέσβης Ηλίας Φωτόπουλος, μετέφερε το χαιρετισμό του Υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, υπογραμμίζοντας την σημασία του έργου για τη χώρα, και τόνισε την ολόψυχη στήριξή της ελληνικής κυβερνήσεως  της χώρας.

Οι εργασίες για την αρχική διασύνδεση με καλώδιο 329 χιλιομέτρων μεταξύ του Ισραήλ και της  Κύπρου αναμένεται να ξεκινήσει το 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2019.

Η δεύτερη φάση θα αφορά την διασύνδεση της Κύπρου με το νησί της Κρήτης και από εκεί της  Αττικής και της υπόλοιπης  ηπειρωτικής Ελλάδας έως  το 2020.

Ενώ στην  τρίτη και τελική φάση θα συνδεθεί  καλώδιο παροχής ρεύματος από την Κύπρο στην Κρήτη με στόχο την πλήρη εφαρμογή της «εθνικής οδού ηλεκτρικής ενέργειας» μέχρι το 2022.

Το αναμενόμενο κόστος του έργου ανέρχεται στο 1,5 δις € και θα αναληφθεί εξ ολοκλήρου από την εταιρία EuroAsia Interconnector.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, και τίτλο (Η Τουρκία και το Ισραήλ αποφάσισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους μετά την κρίση του 2010 !), η ισραηλινή κυβέρνηση και η Τουρκία συμφώνησαν να εξομαλύνουν  τις σχέσεις τους , οι οποίες έχουν διαταραχθεί σοβαρά  λόγω του περιστατικού Mavi Marmara  τo 2010 , με την διεξαγωγή  θανατηφόρας επιδρομής  ισραηλινών δυνάμεων σε τουρκικό πλοίο.

Η ουσία είναι ότι η χώρα υλοποιεί ένα τόσο σοβαρό ενεργειακό σχέδιο με μία χώρα η οποία τα «ξαναβρίσκει» με τους Τούρκους.

Για αυτό και μόνο θα πρέπει να ξανασκεφθούν στην κυβέρνηση όλες τις πιθανότητες και τα σενάρια αυτού του έργου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...