Απόψεις

Πολλοί γελούν με το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας αλλά δείτε τι γράφει η CIA...

Πολλά λέγονται και γράφονται για το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Σε πολλές περιπτώσεις όπως στα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου που αναφέρονταν σε αποστολή τούρκου αστροναύτη στο διάστημα υπήρξαν ακόμα και μειδιάματα στην Ελλάδα καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι ενώ στην Τουρκία φτιάχνουν πυραύλους στην χώρα μας δεν μπορούμε «να φτιάξουμε ούτε βίδα»…

Οι γείτονες μάλιστα αναφέρουν σε δημοσίευμα της Yeni Safak που είχαμε στο Πενταπόσταγμα  στις 5 Οκτωβρίου, πως πέρα από την «Γαλάζια Πατρίδα» υπάρχει και η «Πατρίδα του Διαστήματος». Ίσως για αυτό δεν είναι τυχαίο πως η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία υπάγεται στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο αυτά που γράφει η CIA για το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας μάλλον θα πρέπει να εξαφανίσουν το…«γελάκι» από τα χείλη αρκετών στην Ελλάδα και να τους κάνει να δουν πολύ σοβαρά τα βήματα που κάνει η Άγκυρα σε αυτό τον τομές.

Γράφει λοιπόν η CIA στο περίφημο FACTBOOK όπου υπάρχουν στοιχεία ηλεγμένα από τις διευθύνσεις της για την κάθε χώρα, τα εξής για το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας:

«Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (TUA ιδρύθηκε το 2018). TÜBİTAK Space Technologies Research Institute (UZAY ιδρύθηκε το 1985 ως Ankara Electronics Research and Development Institute). Το Turkish Space Systems, Integration and Test Center (USET) είναι μια εγκατάσταση παραγωγής και δοκιμών διαστημικών σκαφών που ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και λειτουργεί από την υφιστάμενή του Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) (2023).

Τοποθεσίες εκτόξευσης για το διάστημα

Τόπος εκτόξευσης δοκιμών πυραύλων στη Μαύρη Θάλασσα στην επαρχία Σινώπης· το εθνικό διαστημικό πρόγραμμα του 2021 ζητούσε τη δημιουργία ενός διαστημικού λιμένα· φέρεται να σχεδιάζει να κατασκευάσει μια τοποθεσία εκτόξευσης πυραύλων στη Σομαλία ή να χρησιμοποιήσει μια εγκατάσταση εκτόξευσης θαλάσσης για μελλοντικά οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα (2023).

Επισκόπηση διαστημικού προγράμματος

Έχει ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα με μεγάλη εστίαση στους δορυφόρους, την ανάπτυξη λογισμικού, τις τεχνολογίες επίγειων σταθμών και την ανάπτυξη των διαστημικών βιομηχανιών της χώρας· τα τελευταία χρόνια έχει επίσης ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκτόξευσης στο διάστημα με στόχο την τοποθέτηση δορυφόρων εγχώριας παραγωγής σε τροχιά ανεξάρτητα και ενός ανιχνευτή στη Σελήνη.

Κατασκευάζει και χειρίζεται δορυφόρους τηλεπισκόπησης και τηλεπικοινωνιών, καθώς και δορυφορικά στοιχεία· διαθέτει πρόγραμμα οχημάτων εκτόξευσης διαστημικού/δορυφόρου. Ο διαστημικός τομέας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, ιδίως σε επίπεδο εξαρτημάτων.

Έχει δημιουργήσει σχέσεις με περισσότερες από 25 ξένες διαστημικές υπηρεσίες και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Αζερμπαϊτζάν, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, του Καζακστάν, του Πακιστάν, της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Έχει κρατικές εταιρείες ανάπτυξης πυραύλων και δορυφορικών επικοινωνιών (2023)

Βασικές δραστηριότητες, προγράμματα και ορόσημα: πρώτος δορυφόρος εμπορικών επικοινωνιών που κατασκευάστηκε από κοινού και εκτοξεύτηκε από τη Γαλλία, 1994. Ο πρώτος εγχώριας κατασκευής πειραματικός δορυφόρος τηλεπισκόπησης (RS) (BILSAT) εκτοξεύτηκε με ρωσικό πύραυλο το 2003. Δεύτερος εγχώριας κατασκευής δορυφόρος RS (RASAT) που εκτοξεύτηκε με ρωσικό πύραυλο το 2011. Ο πρώτος δορυφόρος RS υψηλής ανάλυσης (Göktürk-2) εκτοξεύτηκε με κινεζικό πύραυλο το 2012. 

Εκτόξευσε τον πρώτο εγχώριας παραγωγής πύραυλο στερεού καυσίμου 135 χλμ στο διάστημα, το 2018. 

Το 2021, ανακοίνωσε ένα 10ετές εθνικό διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε ανάπτυξη δορυφόρων, μη επανδρωμένο σκάφος για την σελήνη, δυνατότητες εκτόξευσης στο διάστημα, περιφερειακό σύστημα εντοπισμού θέσης δορυφόρων, διαστημικά συστήματα παρατήρησης/παρακολούθησης, πρόγραμμα αστροναυτών και διαστημικές βιομηχανίες. 

Επίσης, το 2021, εκτόξευσε επιτυχώς έναν υβριδικό πύραυλο που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για να βάλει έναν δορυφόρο σε τροχιά το 2023 και να προσγειώσει ένα μη επανδρωμένο σκάφος στη Σελήνη μέχρι το 2028. 

Υπέγραψε συμβόλαιο με μια εμπορική εταιρεία για να στείλει τον πρώτο αστροναύτη της Τουρκίας στο διάστημα, το 2022. σκοπεύει να εκτοξεύσει τον πρώτο εγχώρια κατασκευασμένο δορυφόρο επικοινωνιών (Turksat-6) το 2024

Κρατικές δαπάνες: οι εκτιμήσεις για ολόκληρο το διαστημικό πρόγραμμα κυμαίνονται έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, συμπεριλαμβανομένων άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση του δορυφόρου Turksat-6 (2022). Η αποστολή προσγείωσης στη Σελήνη εκτιμάται ότι θα κοστίσει τελικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια»

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ