Μετά την «Γαλάζια Πατρίδα» στην Τουρκία ανακάλυψαν και την…«Πατρίδα του Διαστήματος» αποκαλύπτοντας με ένα ακόμα τρόπο ότι το καθεστώς Ερντογάν στο πλαίσιο του νεοοθωμανισμού του θέλει να απλώσει πλοκάμια και εκτός πλανήτη. Ναι όσο και αν αυτό φαντάζει κάπως και προκαλεί ακόμα και μειδιάματα σε αρκετούς, γεγονός είναι πως η Άγκυρα σε αντίθεση με την Ελλάδα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα προβολής ισχύος. Μια εξ’ αυτών είναι και η αποστολή ανθρώπου στο διάστημα.
Η πλέον φιλοκυβερνητική Γιενί Σαφάκ δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: «Η Τουρκία ανύψωσε τους στόχους της στην «πατρίδα του διαστήματος»: Ο πρώτος Τούρκος αστροναύτης θα σταλεί φέτος» ενημερώνοντας άπαντες για τα σχέδια της Άγκυρας.
Το σχετικό άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Εστιάζοντας στην προστασία των εθνικών συμφερόντων στο διάστημα, η Τουρκία ετοιμάζεται να κάνει όνομα με νέα βήματα, καθώς και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει στο Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα. Η Τουρκία, η οποία προετοιμάζεται να στείλει τον πρώτο Τούρκο αστροναύτη φέτος στο διάστημα, έχει πολλούς τομείς στην ατζέντα της «διαστημικής πατρίδας», από τηλεοπτικές εκπομπές έως υπηρεσίες διαδικτύου και τηλεφώνου, από έξυπνες μεταφορές με δορυφόρους πλοήγησης έως τον αστικό σχεδιασμό και τη γεωργία καθώς και τη διεξαγωγή του Διεθνούς Διαστημικού Συνεδρίου στην Αττάλεια για το 2026. Υπάρχουν διαστημικά έργα σε πολλές περιοχές.
Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος 4-10 Οκτωβρίου, η Τουρκία επεκτείνει πρόσφατα το πεδίο δραστηριότητάς της για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στο διάστημα, καθώς και στη γη, τον αέρα και τη θάλασσα.
Εκτός από τα οικονομικά οφέλη που θα αποφέρει στην Τουρκία, ο τομέας του διαστήματος και της αεροπορίας καθιστά δυνατή την παροχή πολλών υπηρεσιών σε τομείς όπως τηλεοπτικές εκπομπές, internet, τηλεφωνικές υπηρεσίες, ακριβής παρακολούθηση της γης με διαστημόπλοια με οπτικά μέσα και ραντάρ, smart εφαρμογές μεταφοράς με δορυφόρους πλοήγησης, πολεοδομικό σχεδιασμό και γεωργία που φέρνει προστιθέμενη αξία.
Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες να υλοποιήσουν τη διαστημική στρατηγική με αποτελεσματικό, ασφαλή και βιώσιμο τρόπο.
Η Τουρκία έχει αποκτήσει δυναμική στον τομέα του διαστήματος, της αεροπορίας και της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, ιδίως στο πλαίσιο του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος και των TEKNOFEST.
Με σύνθημα «Ας έρθει ένα παιδί να αγγίξει το αεροπλάνο», χιλιάδες νέοι μυήθηκαν στην επιστήμη και ανέπτυξαν έργα στον τομέα αυτό, κάνοντας έτσι ένα βήμα μπροστά στα διαστημικά ταξίδια της Τουρκίας.
Η «Διπλωματία του Διαστήματος» έχει επιταχυνθεί
Το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαστημικής Αεροπορίας Gökmen (GUHEM) στην Προύσα επιλέχθηκε ως «εθνικός συντονιστής της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος».
Το Πλανητικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Ένωση Εξερευνητών Διαστήματος πραγματοποιήθηκε και στην Τουρκία με τη συμμετοχή παγκοσμίου φήμης αστροναυτών και κοσμοναυτών. Περισσότεροι από 70 παγκοσμίου φήμης αστροναύτες φιλοξενήθηκαν στο 5ήμερο συνέδριο στο GUHEM τον Σεπτέμβριο.
Η Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (TUA) έχει γίνει ένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη του φετινού Space Apps Challenge (Διεθνής Διαγωνισμός Διαστημικών Εφαρμογών), που διοργανώνεται από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) εδώ και 11 χρόνια και στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων από κοινού με την παραγωγή λύσεις ανοιχτού κώδικα στις προκλήσεις που συναντώνται στη Γη και στο διάστημα.
TUA και το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα
Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας στο διάστημα έγινε στις 13 Δεκεμβρίου 2018. Η TUA ιδρύθηκε για να προετοιμάσει και να εφαρμόσει το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα και να διασφαλίσει τον συντονισμό μεταξύ των συνεργασιών σύμφωνα με τις πολιτικές που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια, το 10ετές Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα εισήχθη το 2021.
Φέτος, οι Alper Gezeravcı και Tuva Cihangir Atasever προσδιορίστηκαν ως οι πρώτοι διαστημικοί ταξιδιώτες της Τουρκίας όσον αφορά την «αποστολή Τούρκου πολίτη στο διάστημα», που είναι ένας από τους 10 στόχους του προγράμματος. Ο Alper Gezeravcı σχεδιάζεται να σταλεί στο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους.