Απόψεις

Η 6ημερη εργασία και η φάκα - Το δημογραφικό και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της 4ημερης εργασίας

Με το δημογραφικό να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας, αν βάλεις στην άκρη την επιθετικότητα της Τουρκίας που εκφράζεται μέσα από το υπάρχον Casus Beli και το αναθεωρητικό της δόγμα, ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα σκέφτηκαν να βάλουν ένα ακόμα εμπόδιο στην ελληνική οικογένεια. Την 6ημερη εργασία. Το τυράκι στην υπόθεση είναι ότι μαζί με την 6η ημέρα θα έρθει με προσαυξημένο ημερομίσθιο κατά 40%. 

Βέβαια κανείς δεν έχει αναφέρει πως η αύξηση αυτή κατά 40% σε σημαντικό βαθμό θα γίνει αέρας μέσω της φορολόγησης στη συνέχεια των αυξημένων μισθών, οπότε το μόνο που θα μείνει χειροπιαστό θα είναι η 6η ημέρα που θα έχουν φάει κατακέφαλα οι εργαζόμενοι.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας, πως ενώ η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν προοδεύσει σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέπουν στους εργαζόμενους να μπορούν να είναι το ίδιο αποδοτικοί και με λιγότερες ημέρες και στις περισσότερες χώρες στο εξωτερικό να σκέφτονται σοβαρά να θεσπίσουν το 4ημερο με τον ίδιο μισθό προκειμένου να μπορούν οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τις οικογένειές τους και μέσα από αυτή την διαδικασία να έρθουν στον κόσμο και περισσότερα παιδιά, στην Ελλάδα οι αρμόδιοι απεργάζονται το ακριβώς αντίθετο. Πως δηλαδή οι εργαζόμενοι θα βλέπουν λιγότερο την γυναίκα τους ή τον άντρα τους.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σε χώρες που βλέπουν το πρόβλημα που δημιουργείται με τον λιγότερο χρόνο ανάμεσα στα ζευγάρια και μέσα από αυτό και λιγότερα παιδιά, τα αποτελέσματα των δοκιμών της 4ημερης εργασίας είναι εντυπωσιακά.

Στην Βρετανία για παράδειγμα, όπου έγινε μια δοκιμή διάρκειας 6 μηνών που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, οι αρμόδιοι αποφάνθηκαν πως σημειώθηκε βελτιωμενη παραγωγικότητα, το ηθικό των εργαζομένων ήταν υψηλό και δημιουργήθηκε και μια πρωτοφανής ομαδική κουλτούρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι εντυπωσιακά: η παραγωγικότητα των εργαζομένων και η συνολική παραγωγή αυξήθηκε, οι μέρες αναρρωτικής άδειας και ο αριθμός παραιτήσεων μειώθηκαν στο μισό, η γενικότερη ικανοποίηση των εργαζομένων έφτασε το απόλυτο 100% της κλίμακας και πάνω από τους μισούς εργαζόμενους δηλώνουν ότι απέκτησαν νέες ικανότητες και δεξιότητες στο πλαίσιο αυτού του πιλότου.

Μετά δε την παρέλευση αυτής της περιόδου παρατηρήθηκε και αύξηση των κυήσεων.

Ανάλογα συντριπτικά θετικά αποτελέσματα υπήρξαν και σε Ιρλανδία και Ισπανία όπου το μοντέλο της 4ημερης εργασίας δοκιμάστηκε σε πολλές εταιρείες.

Το μοντέλο της 4ημερης εργασίας δοκιμάστηκε με επιτυχία ακόμα και στην Ιαπωνία από εταιρείες όπως η Microsoft και Panasonic. Άλλες εταιρείες στην Ιαπωνία έχουν εφαρμόσει μόνιμα την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού κολοσσού Mizuho και της εταιρείας τεχνολογίας Cross River.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι αρμόδιοι στην Ελλάδα είναι ότι αν θέλουν να έχουν και στο μέλλον ψηφοφόρους θα πρέπει να φροντίσουν να λυθεί το δημογραφικό. Κάτι που η 6ημερη εργασία θα επιδεινώσει. Αν λοιπόν επιθυμούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα, λες και είναι αυτό που λείπει από την οικονομία, η οποία δόξα το Θεό με βάση τα δικά τους στοιχεία πάει καλά, θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν ευτυχισμένους τους εργαζόμενους και όχι κάποιους μεγαλοεργοδότες που σκέφτονται με λογικές του 19ου αιώνα.

Θα πρέπει δηλαδή είτε να δούμε ξανά ως χώρα το 4ημερο είτε αν αυτό δεν μπορούν να το χωνέψουν κάποιοι εγκέφαλοι να μείνουμε στο 5νθημερο με παράλληλη αύξηση των μισθών και των  κοινωνικών παροχών προς τους εργαζόμενους και ειδικά όσους θέλουν να γίνουν γονείς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ