Αν και η ανταρσία της Βάγκνερ μπορεί να μην έχει άμεσο υλικό αντίκτυπο στη ρωσική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, πιθανότατα θα υπονομεύσει το ηθικό και την επιχειρησιακή ευελιξία.
Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία φαινόταν να κρατά το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών της στην περιοχή Λουχάνσκ πριν καταλάβει το Ροστόφ επί Ντον και προελάσει στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο, επομένως η απομάκρυνση αυτών των δυνάμεων από την Ουκρανία πιθανότατα δεν άλλαξε άμεσα τις συνθήκες για τις ρωσικές δυνάμεις νότια του ποταμού Δνείπερου.
Ωστόσο, το ανθρώπινο δυναμικό και ο εξοπλισμός δεν είναι οι μόνοι παράγοντες στον πόλεμο. Το ηθικό των στρατευμάτων μπορεί να κερδίσει και να χάσει μάχες. Ενώ λέγεται ότι ένας στρατός βαδίζει με το στομάχι του, πολεμά με την καρδιά του.
Όπως επισημαίνουν και ισραηλινές πηγές το ηθικό είναι κάτι με το οποίο η Ρωσία είχε προβλήματα από την αρχή – με συνεχείς καταγγελίες για κακό εξοπλισμό, ληγμένα σιτηρέσια και λίγη εκπαίδευση για την αντιμετώπιση του αφιλόξενου εδάφους. Στρατιώτες φέρεται να έχουν πυροβοληθεί επειδή εγκατέλειψαν ή αρνήθηκαν διαταγές. Ο επικεφαλής της Βάγνκερ Γιεβγκένι Πριγκόζιν ζήτησε την να απομάκρυνση των ρωσικών στρατιωτικών ελίτ στη βραχύβια εξέγερσή του και η λαϊκή υποστήριξη για αυτό το κάλεσμα οικοδομήθηκε στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των βετεράνων του πολέμου αυτού.
Η ανταρσία και η δυσαρέσκεια θα μπορούσαν να επεκταθούν περαιτέρω
Αυτό το αντάρτικο δυσαρέσκειας θα μπορούσε να εξαπλωθεί στα μέτωπα της Ουκρανίας όπου τα κανάλια της Βάγκνερ στο Telegram μοιράζονται αναφορές στρατευσίμων για επιθέσεις με κακή καθοδήγηση και ανενεργό πυροβολικό.
Και ακόμη κι αν οι πυρκαγιές της ανταρσίας δεν εξαπλωθούν, η εξέγερση πετυχαίνει να καταστήσει αδύναμο το καθεστώς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Εάν ο Πούτιν και το Υπουργείο Άμυνας που δεν τον εμπιστεύονται θεωρηθούν αδύναμοι, αυτό θα μείωνε την εμπιστοσύνη στις εντολές. Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες μπορούν να ενεργούν κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, αποσυγχρονίζοντας επιχειρήσεις και διαφορετικούς κλάδους και αντιστρέφοντας τις ρωσικές προσπάθειες για βελτίωση του συντονισμού μεταξύ διαφορετικών στρατιωτικών οργάνων που έχουν γίνει από την έναρξη του πολέμου.
Η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο με τον Πριγκόζιν για να σταματήσει την πορεία του στη Μόσχα θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομάκρυνση της Βάγκνερ από την Ουκρανία, ίσως στη Μέση Ανατολή ή την Αφρική. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πολλοί μισθοφόροι πιθανότατα δεν θα συγχωρήσουν την απόφαση του Πριγκόζιν να μην περάσει τον Ρουβίκωνα και η PMC (ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία) πιθανότατα θα δει μαζικές λιποταξίες και παύση των συμβάσεων.