«Η πρόσφατη επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ αποδεικνύει ότι καμία προσπάθεια για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας δεν είναι χαμένη, παρά μόνον αν την εγκαταλείψουν αυτοί που έχουν ευθύνη να την φέρουν εις πέρας». Τα παραπάνω τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη σημερινή ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το οθωμανικό κράτος.
Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής στη δήλωσή του επισημαίνει ότι «η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, όπως και όλων των Χριστιανών της Ανατολής, ήταν αποτέλεσμα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου που στόχευε στην εξάλειψη του χριστιανικού στοιχείου από τα άγια χώματα της Μικράς Ασίας. Σε αυτό το μακάβριο εγχείρημα είχαν συμμετοχή και δήθεν χριστιανικές δυνάμεις, ενώ και μετά την τέλεσή του επικράτησαν τα ιδιοτελή συμφέροντα των κρατών έναντι της δικαιοσύνης. Αυτή, όμως, η στάση επέτρεψε την επανάληψη της Γενοκτονίας, αυτή τη φορά εκ μέρους των ναζιστών, με θύματα εκατομμύρια Εβραίους, στο Ολοκαύτωμα. Αυτή η αναντίρρητη ιστορική αλήθεια οφείλει να λειτουργήσει αφυπνιστικά σε όσους ακόμη διεθνείς παράγοντες εξακολουθούν να παραμερίζουν το χρέος τους έναντι της αλήθειας και να μην πιέζουν την Τουρκία, ως χώρα που έχει την ευθύνη να αναγνωρίσει την Γενοκτονία. Η στάση αποσιώπησης είναι που επιτρέπει στην Άγκυρα όχι μόνον να μην πράττει το αυτονόητο αλλά και να απειλεί ευθέως τις γειτονικές της χώρες, προβάλλοντας αναθεωρητικά αφηγήματα.
Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του προέδρου Μπάιντεν προσδίδει μια νέα δυναμική στην προσπάθεια όλων όσοι συνεχίζουν για χρόνια να εργάζονται για την ενημέρωση της διεθνούς γνώμης για την Γενοκτονία των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας, Αρμενίων και Ασσυρίων. Τα πρόσφατα γεγονότα μας γεμίζουν ελπίδα ότι η ημέρα της διεθνούς αναγνώρισης δεν είναι μακριά.
Αυτό είναι το χρέος μας προς όλα τα αθώα θύματα της Γενοκτονίας, αλλά και τους πρόσφυγες προγόνους μας που άφησαν εστίες 3.000 ετών, φάρους πολιτισμού και παιδείας στην Ανατολή, για να καταφύγουν στην Ελλάδα και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή από το μηδέν».