Του Μάνου Χατζηγιάννη
«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» έλεγε ο Μάο. Η Γαλλία ζει ξανά τον τρόμο…. Τρόμο διπλό ή καλύτερα πολλαπλό..
Από την μια ο κορονοϊός. Η χθεσινή είδηση για εργαστήριο που εντόπισε ίχνη του κορονοϊού στο νερό του Παρισιού σοκάρει για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο, κι ας καθησυχάζουν οι αρμόδιοι του Δήμου.
Από την άλλη η ιστορία που επαναλαμβάνεται με την “εξέγερση” στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας και τις συγκρούσεις με την αστυνομία. Κι ό,τι συμβαίνει στην Γαλλία η εμπειρία έχει δείξει πως αποτελεί πρελούδιο για το..κρεσέντο που θα ακολουθήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο τρόμος αλά γαλλικά είναι εδώ...Και ήρθε για να μείνει! Και ο τρόμος δικαιολογεί ακραία μέτρα αντιμετώπισης. Και τα ακραία μέτρα αντιμετώπισης πάντα κάποιους εξυπηρετούν. Γιατί όταν ο κόσμος φοβάται δε μιλάει για οικονομία, κρίση κλπ. Βλέπει τον σκουρόχρωμο μετανάστη ή τον μασκοφόρο λόγω κορονοϊού γείτονά του ως εν δυνάμει απειλή και αναζητά λυτρωτές…
"Τα προάστια καίγονται, η ιστορία επαναλαμβάνεται, η έκρηξη δεν είναι πολύ μακριά αυτή τη φορά, αυτό είναι άδικο. Οι επόμενες μέρες είναι πολύ σημαντικές", δήλωσε ο Γάλλος δημοσιογράφος Bouhafs για το τι συνέβη στους δρόμους του Παρισιού.
Ενώ ο κόσμος συγκλονίζεται από την κρίση του ιού, η Γαλλία, η οποία ακόμη δεν έχει συνέλθει από τις μακροβιότερες κινητοποιήσεις στην σύγχρονη ιστορία της, αυτές των “κίτρινων γιλέκων”, δίνει νέα μάχη επίσης με νέες εστίες έντασης. Οι εικόνες και τα βίντεο που ακολουθούν τραβήχτηκαν στους πίσω δρόμους βόρεια του Παρισιού.
Ο Taha Bouhafs, Γάλλος δημοσιογράφος από την Αλγερία, τράβηξε το υλικό και αυτό ανακυκλώθηκε άπειρες φορές από το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ποιος είναι ο Αλγερινής καταγωγής πρωταγωνιστής "δημοσιογράφος"
Ο Taha Bouhafs είναι μια προσωπικότητα που απασχολεί έντονα τους τελευταίους μήνες την Γαλλία σε σημείο οι αναλυτές να αναρωτιούνται αν πρόκειται για ακτιβιστή ή δημοσιογράφο. Ο 22χρονος αντι-ρατσιστής και ακτιβιστής κατά του Macron έχει γίνει η “ναυαρχίδα” των ρεπόρτερ για τον ιστότοπο ειδήσεων Over There , αλλά η ιδιότητά του ως δημοσιογράφου συζητείται ακόμη και στο επάγγελμα, ενώ μέχρι και δικαστήρια έχουν αποφανθεί για αυτό. Είχε τεθεί υπό κράτηση στην αστυνομία στις 17 Ιανουαρίου μετά την εισβολή διαδηλωτών που αντιτίθεντο στην κυβερνητική μεταρρύθμιση των συντάξεων στο θέατρο Bouffes du Nord στο Παρίσι, όπου ο Εμμανουέλ Μακρόν παρευρέθηκε σε μια παράσταση. Απελευθερώθηκε χωρίς να κατηγορηθεί, αλλά ο Taha Bouhafs εξακολουθεί να εμπλέκεται σε αυτήν τη δικαστική έρευνα, μετά την επίδειξη στο Twitter βίντεο του προέδρου και της συζύγου του στο θέατρο Bouffes du Nord., μόλις 3 σειρές πίσω από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Ο συγκεκριμένος λοιπόν ακτιβιστής-δημοσιογράφος έχει προωθήσει το υλικό των τελευταίων συγκρούσεων τα γαλλικά προάστια...κατά αποκλειστικότητα! Συγκεκριμένα στο Villeneuve-la-Garenne στο βόρειο τμήμα του Παρισιού, πυροτεχνήματα πυροδοτήθηκαν από ομάδες διαμαρτυρίας στο δρόμο νωρίτερα το πρωί, ενώ οι αστυνομικές ομάδες απάντησαν με δακρυγόνα. Ενώ διαμαρτυρόμενες ομάδες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους, οι ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις εξαπλώθηκαν στην περιοχή. Ο Taha Bouhafs, Γάλλος δημοσιογράφος από την Αλγερία, κατέγραψε τα γεγονότα στους δρόμους του Παρισιού στην κάμερα.
Σύμφωνα με τις τοπικές αναφορές η κατάσταση πυροδοτήθηκε όταν ένα αστυνομικό όχημα χτύπησε μια μοτοσικλέτα 30χρονου και αυτός τραυματίστηκε σοβαρά. Ποιος θυμάται γιατί είχαν ξεκινήσει τα επεισόδια στα προάστια του Παρισιού όταν ήταν ακόμη υπουργός Εσωτερικών ο Σαρκοζί;
Οι φίλοι του θύματος που δεν ήθελαν να δώσουν το όνομά του, ισχυρίστηκαν ότι το περιστατικό μεταξύ αστυνομίας και μοτοσυκλετιστή συνέβη το Σάββατο το βράδυ, κατά τη διάρκεια του περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας και ήταν ένα παράδειγμα “δυσανάλογης αστυνομικής βίας εναντίον κοινοτήτων εθνικών μειονοτήτων”.
Για το θέμα της αστυνομικής βίας εν μέσω καραντίνας το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα (Διαβάστε εδώ)
Ενώ η κατάσταση του 30χρονου άντρα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αναφέρθηκε ότι ήταν κρίσιμη, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε, "Η αστυνομία και οι ενισχύσεις ήταν ο στόχος των ανταρτών που επιτέθηκαν με πέτρες και πυροτεχνήματα. Η βία ξεκίνησε στο Villeneuve-la-Garenne και εξαπλώθηκε σε άλλες πόλεις και περιοχές κοντά." .
Την περασμένη εβδομάδα, οι εισαγγελείς της Béziers στο νότο της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι ένας άνδρας πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος έσπασε την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας του ιού, πέθανε λόγω βίας όταν συνελήφθη και ότι οι αξιωματικοί που τον συνέλαβαν αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες. Ένα βίντεο δείχνει τρεις αστυνομικούς που μετέφεραν τον 33χρονο Μουχάιντ Γκάμπσι. Οι αστυνομικές ομάδες θα δικαστούν για υποψία για «δολοφονία από σκόπιμη βία από δημόσιο αξιωματούχο».
Ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επέκτεινε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης της Γαλλίας έως τις 11 Μαΐου.
Και αίφνης το γαλλικό Deja vu, το παιχνίδι αυτό που μας κάνει ενίοτε η μνήμη, μάς γυρίζει πίσω στο 2005. Όταν υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, μετέπειτα ηγέτης της χώρας. Η στάση του εκείνη την εποχή ήταν που τον εδραίωσε ως το “ασφαλές πολιτικό καταφύγιο” των Γάλλων.
Σε κάθε περίπτωση για τη Γαλλία τα δεδομένα που διαμορφώνονται γεννούν πολιτικά ερωτήματα.
Είναι προφανές πως σε ολόκληρη την ήπειρό μας επικρατεί διάχυτος ένας ευρωσκεπτικισμός ο οποίος εντάθηκε με αφορμή τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του. Πως θα λειτουργήσει λοιπόν το γαλλικό action reaction (δράση-αντίδραση) σε αυτό το κύμα; Μήπως αν φοβηθεί ο κόσμος και λειτουργήσουν τα ένστικτα αυτοσυντήρησης;
Είναι τυχαίο που η ένταση επιστρέφει στη Γαλλία τη στιγμή που αναδύεται ξανά στην πολιτική σκηνή της χώρας το άστρο μιας άλλης πολιτικής προσωπικότητας όπως τότε ο Νικολά Σαρκοζί; Είναι η Μαρί Λεπέν ο “Σαρκοζί του 2020”; Ποιος ξεχνάει πως ενδυναμώθηκε το προφίλ του και τελικά εξελέγη πρόεδρος ο τότε υπουργός Εσωτερικών; Ούτως ή άλλως το κόμμα της Λεπέν έχει στρογγυλέψει κατά πολύ τον πολιτικό του λόγο τα τελευταία χρόνια. Δεν μιλάει πια για FREXIT, και στις δημοσκοπήσεις είναι πρώτο και με διαφορά.
Είναι η “σαρκοζοποιημένη” Μαρί Λεπέν η έτοιμη συνταγή για να αντιμετωπίσει η Γαλλία τον “κακό μετανάστη” και μαζί τον “τρομερό ιό” ; Ο Μακρόν δείχνει τελειωμένος και μαζί του και ο ευρωπαϊκός...προοδευτισμός του...