Ένοπλες Συρράξεις

Η Ρωσία πατάει γερά "πόδι" στη Λιβύη: Σε πλήρη αντιπαράθεση με ΗΠΑ-Τουρκία πλέον - Τελεσίγραφο Ουάσινγκτον σε Χαφτάρ

Νέες εξελίξεις έχουμε στο θέμα της Λιβύης μετά το τελεσίγραφο των ΗΠΑ στον στρατηγό Χαφτάρ, με το οποίο η Ουάσιγκτον ζητά να σταματήσει άμεσα η προέλαση των δυνάμεων του στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ερχόμενη σε αγαστή συνεργασία με τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου, που παρεμπιπτόντως χθες επισκέφθηκε το Λευκό Οίκο.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Morgan Ortagus στην διάσκεψη ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον ανέφερε με δήλωση “φωτιά” ότι: "Καλούμε τον "Εθνικό Στρατό της Λιβύης" να τερματίσει την επίθεσή του, για να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Λιβύης και να αποτρέψει τις προσπάθειες της Ρωσίας να εκμεταλλευτεί την σύγκρουση".

https://twitter.com/LibyaReview/status/1195271822989778944

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν αναμένει και θα έχει αυτός την τελευταία λέξη, διότι η χώρα του έχει και αυτή τεράστια συμφέροντα στην ίδια περιοχή, ενώ τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε ξηρά και θάλασσα αποτελούν το “μήλο της έριδος” μεγάλων δυνάμεων, όπως ακριβώς και στην Συρία.

“Ο ασυμβίβαστος πόλεμος της Λιβύης θα καταδικάσει τη χώρα να γίνει «παράδεισος για τρομοκράτες και εξτρεμιστές», δηλώνει σήμερα ο υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάτι Μπασάγκα από την Ουάσινγκτον.

Μεταξύ άλλων ο ίδιος υποστηρίζει ότι Ρώσοι μισθοφόροι ενισχύουν συνεχώς την “επιθετικότητα του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, αλλάζοντας δραματικά τη φύση του πολέμου.

Οι υποστηρικτές του Χαφτάρ περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ρωσία, ενώ η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η εφημερίδα NY Times αναφέρει ότι περίπου 200 Ρώσοι μισθοφόροι της εταιρείας Wagner βρίσκονται στη Λιβύη, αλλά άλλες πηγές σε ρωσικά και ξένα ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό σε 400.

Όπως σημειώνουν Αμερικανοί ειδικοί είναι "το ίδιο σχέδιο που εφάρμοσε η Μόσχα στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας".

Ο Λίβυος υπουργός που δέχεται αφειδώς “βοήθεια” από τον Ερντογάν δήλωσε ότι έλαβε αναφορές για ισχυρή ρωσική ανάμειξη από το καλοκαίρι, μεταξύ άλλων από ντόπιους που περιέγραφαν ομάδες ανθρώπων με ανοιχτόχρωμο δέρμα που "κινούνταν πάνοπλοι στους δρόμους μέσα από την έρημο".

Από τον Αύγουστο οι τακτικές που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις του Χάφταρ άλλαξαν δραστικά. Ξαφνικά οι αεροπορικές επιδρομές διεξάγονται από μεγαλύτερο υψόμετρο και τη νύχτα. Οι Ρώσοι σκοπευτές ήταν επίσης "πολύ αποτελεσματικοί και πολύ επιβλαβείς για τις δυνάμεις μας", τόνισε με πανικό ο ίδιος.

Η Ρωσία, σύμφωνα με τον ίδιο θέλει να εγκαταστήσει την “δική της” κυβέρνηση, αλλά η Λιβύη χρειάζεται δημοκρατία”, δηλώνει ο Λίβυος αξιωματούχος που “ποτίζει και ταΐζει” τζιχαντιστές απο αυτούς που του στέλνουν οι Τούρκοι από την Συρία.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η Τρίπολη είναι απελπισμένη και με την αμερικανική υποστήριξη.

“Ελπίζουμε ότι οι Η.Π.Α. θα βοηθήσουν και θα διώξουν τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, για να σταματήσουν την ανάμειξή τους στη χώρα μας», δηλώνει ο ίδιος.

Αιφνιδιασμό περιωπής όμως φέρεται να ετοιμάζει ο Ρώσος πρόεδρος στην Λιβύη, με την δημιουργία ρωσικής βάσης, στην περιοχή του Κόλπου της Σύρτης, μετά την επέλαση του στρατηγού Χαφτάρ στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η Τρίπολη κυβερνάται σήμερα από Ισλαμιστές και μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι είναι εθνικής συμφιλίωσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φάιζ Σαράι, τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ και ο Ερντογάν.

Ο επίσημος στόχος του Χαφτάρ είναι να εξαλείψει τους ισλαμιστές από το δυτικό τμήμα της χώρας. Αλλά αν κατορθώσει να πάρει την πρωτεύουσα, τότε η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ θα χάσει τα πάντα.

Σε μια πιθανή προοπτική, ο Χαφτάρ με τη βοήθεια ενός ισχυρού εκστρατευτικού σώματος των Ρώσων θα ενώσει πλήρως τη Λιβύη και θα γίνει ο μοναδικός και αδιαφιλονίκητος ηγέτης της.

Την ίδια περίοδο και ενώ η Αίγυπτος δέχθηκε αμερικανικό τελεσίγραφο για να μην παραλάβει ρωσικά μαχητικά SU-35, ο πρόεδρος της χώρας Αλ Σίσι ανέφερε ότι “η στρατηγική μας θέση στην κρίση της Λιβύης είναι σταθερή κατά του καθεστώτος της Τρίπολης και αυτών που την βοηθούν (Τουρκία-Κατάρ).

Εδώ και τουλάχιστον οχτώ μήνες ο Σίσι προετοιμάζει εντατικά τον αιγυπτιακό στρατό να αντιμετωπίσει την Τουρκία, γνωρίζοντας τα οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν, με κάθε μέσο και κυρίως με την εντατική εκπαίδευση με τους Ρώσους (όπως σε πρόσφατη άσκηση), ώστε να αποκτήσουν «ποιότητα» οι δυνάμεις του, για να μην ζήσει το σενάριο που αντιμετωπίζει σήμερα ο Άσαντ, με τον τουρκικό στρατός εντός της συριακής επικράτειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ