Η ιδέα της "Μεγάλης Αλβανίας" ποτέ δεν έχει εγκαταλειφθεί από κυρίαρχους κύκλους τόσο στα Τίρανα, όσο και στις περιοχές των Βαλκανίων που υπάρχει κυρίαρχο αλβανικό στοιχείο, όπως πχ στο Κόσοβο.
Υπ’ αυτήν την έννοια, η συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel, ο Έντι Ράμα, εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Πρώτα απ’ όλα ο αλβανός πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της δραστηριοποίησης του Κινήματος «Αυτοδιάθεση» (σ.σ.: το Κίνημα «Αυτοδιάθεση» του Αλμπίν Κούρτι του Κοσσόβου) στα Τίρανα, καθώς επίσης και κατά της προαναγγελθείσας «Πορείας για Ένωση» του Κινήματος αυτού, στην αλβανική πρωτεύουσα), στις 28 Νοεμβρίου, επέτειο της εθνικής εορτής της Αλβανίας.
«Τι θα έλεγε η κοινή γνώμη στο Κόσσοβο, σε περίπτωση που το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας άνοιγε Παράρτημα, με έγκριση του Προεδρείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο Κόσσοβο;», διερωτάται ο Έντι Ράμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακοίνωση που εξέδωσε η «Αυτοδιάθεση» με έδρα τα Τίρανα, έμοιαζε σαν να βγήκε από τα γραφεία της αντιπολίτευσης στο Κόσσοβο. Εγώ, συνέχισε ο αλβανός πρωθυπουργός, το θεωρώ ως ένα «στραβοπάτημα» στη μεταβατική διαδικασία από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ενώ συμπλήρωσε με νόημα πως χρειάζεται χρόνος να γίνει κάποιος πρωθυπουργός. Εκλέγεται κάποιος πρωθυπουργός την ημέρα που τον ψηφίζουν, δεν γίνεσαι όμως πρωθυπουργός από την ημέρα που εισέρχεσαι στο πρωθυπουργικό γραφείο, υποστήριξε, αφήνοντας αιχμές κατά του νέου πρωθυπουργού του Κοσσόβου.
Στην ερώτηση εάν συμφωνεί με τη θέση του Αλμπίν Κούρτι, σύμφωνα με την οποία, Αλβανία και Κόσσοβο πρέπει να έχουν ενοποιημένη εξωτερική πολιτική, ο Ράμα δήλωσε ότι δεν πρόκειται για θέση του Κούρτι, αλλά για ένα αξίωμα που χαρακτηρίζει από καιρό την εξωτερική πολιτική της Αλβανίας και του Κοσσόβου.
Στην ερώτηση εάν είναι σωστή η θέση του Αλ. Κούρτι ότι η Αλβανία θα πρέπει αρχικά να άρει τα σύνορα με το Κόσσοβο και μετά στην ευρύτερη περιοχή, ο Έντι Ράμα απάντησε ότι η θέση αυτή δεν είναι λανθασμένη, αλλά θα γίνει καλύτερη όταν ο Κούρτι γίνει πρωθυπουργός, γιατί τα σύνορα δεν καταργούνται μονομερώς, αλλά σε συνεννόηση με τους άλλους, συγκεκριμένα με τη Σερβία. «Θα ήταν τρέλα η μονομερής άρση τους. Και όταν εμείς λέγαμε ότι θα αρθούν, κτυπούσαν παντού οι κώδωνες συναγερμού», είπε χαρακτηριστικά ο αλβανός πρωθυπουργός.
Ο Έντι Ράμα, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία της «Βαλκανικής Σένγκεν», δήλωσε: Εγώ θα άρω τα σύνορα Αλβανίας – Κοσσόβου, και θα δώσω τη δυνατότητα στους Αλβανούς εκατέρωθεν των συνόρων, όταν περνούν τα συνοριακά σημεία, να νομίζουν ότι ταξιδεύουν μεταξύ δύο πόλεων του Κοσσόβου, Πρίστινα – Γκιακόβα, ή από το Δυρράχιο στη Λέζα Αλβανίας, να μην βλέπουν τίποτα στα σύνορα, να μην περιμένουν ώρες ολόκληρες στην ουρά να περάσουν. Αναδεικνύοντας τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα Τιράνων και Πρίστινας, η εφημερίδα Πανόραμα ανέφερε την Τετάρτη: «Ο πρωθυπουργός Ράμα είναι σε ρήξη με τον σημερινό και τον μελλοντικό πρωθυπουργό του Κοσσόβου: Με τον Χαραντίναϊ είπε ότι θα προσφύγει στο Δικαστήριο, με τον Κούρτι έχει προβλήματα λόγω της πορείας της "Αυτοδιάθεσης"». Μόνο με το Θάτσι, που τάσσεται υπέρ της αλλαγής των συνόρων, έχει καλές σχέσεις ο Ράμα.
Την ίδια στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Διασποράς Παντελή Μαϊκο, αντιτάχθηκε στην πρωτοβουλία των Ράμα και Βούτσιτς για τη «Βαλκανική Σένγκεν», τονίζοντας πως «η πιο σημαντική για την Αλβανία Σένγκεν, είναι με την Ιταλία και όχι με την Βαλκανική». Ακούμε τελευταία να γίνεται λόγος για πολλά είδη Σένγκεν στην περιοχή, πιστεύω όμως ότι η πιο σημαντική για την Αλβανία Σένγκεν, είναι εκείνη με την Ιταλία, υπογράμμισε ο Μάϊκο. Οι δηλώσεις Μάϊκο, σχολιάζει μέρος του αλβανικού Τύπου, αποτελούν άμεση κριτική στην περιφερειακή πολιτική Ράμα. Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Ράμα προετοιμαζόταν για την συνάντηση της Αχρίδας, όπως επισημαίνεται, σημειώθηκε ένταση στη συνεδρίαση της κυβέρνησης, διότι ο υπουργός Διασποράς είχε επιφυλάξεις ως προς την πρωτοβουλία αυτή του πρωθυπουργού.