Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν μια χείρα στη χορήγηση αυτοκεφαλίας στη νέα εκκλησία της Ουκρανίας και επιδιώκουν να χωρίσουν ακόμη περισσότερο τον Ορθόδοξο κόσμο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
"Δεν άκουσα ότι η Εκκλησία της Ελλάδας αναγνώρισε επισήμως την σχισματική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Έχω ακούσει ότι υπάρχει μια επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Αθηνών και πάσης Ελλάδος προς τον αρχηγό των σχισματικών, βλέπω μια επίσημη δήλωση της Εκκλησίας της Ελλάδας ", δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη τύπου μετά από διαπραγματεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στη Μόσχα την Τετάρτη.
"Όσον αφορά τις συνθήκες υπό την επίδραση των οποίων διαβιβάστηκε αυτή η επιστολή και η συζήτηση για το θέμα ξεκίνησε μέσα στην Εκκλησία της Ελλάδας, είναι αλήθεια ότι η εξωτερική επιρροή ήταν προφανής εκεί", ανέφερε.
"Η προαναφερθείσα επιστολή του Ιερώνυμο προηγήθηκε από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του κ. Pompeo στην Αθήνα, και δεν αρνήθηκε καν ότι αυτό το θέμα ήταν μεταξύ αυτών που ασχολήθηκε εκεί", δήλωσε ο Λαβρόφ.
"Όσο το καταλαβαίνω, για αυτό ακριβώς το σκοπό οι Αμερικανοί διπλωμάτες ταξίδεψαν στο Άγιο Όρος και οΕΠΙΦΆΝΙΟς, ο επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας, αποκαλούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, δήλωσε δημοσίως ότι η ίδρυση αυτής της οργάνωσης θα ήταν αδύνατη χωρίς την άμεση στήριξη των ΗΠΑ ", δήλωσε ο Λαβρόφ.
"Προφανώς, οι Η.Π.Α. δεν θέλουν να σταματήσουν αυτά που έχουν ήδη κάνει και προσπαθούν να προωθήσουν το σχίσμα στον Ορθόδοξο κόσμο ως σύνολο", δήλωσε.
"Αυτό το έργο γίνεται σχεδόν με όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, και αυτό είναι λυπηρό", είπε.
"Και ο Αμερικανός πρέσβης για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία, σε αντίθεση με τον τίτλο του, ο οποίος εξηγεί ό, τι πρέπει να κάνει, έχει προτρέψει δημοσίως όλους να αναγνωρίσουν τους σχισματικούς", δήλωσε ο Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι μίλησε για το θέμα κατά τις συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του. «Επιβεβαιώσαμε εκ νέου ότι η Ελλάδα και η Ρωσία τηρούν την αρχή της μη επέμβασης των κρατών και της μη παρέμβασης του κράτους στις εκκλησιαστικές υποθέσεις.Όσον αφορά την επίδραση που είχε αυτή η κατάσταση στον θρησκευτικό κόσμο στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε τεχνητά προβλήματα και εμπόδια στην ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς σε αμοιβαία επωφελής βάση ", ανέφερε.