Απίστευτες καταστάσεις και καταιγιστικά γεγονότα θα δούμε όπως δείχνουν τα πράγματα το επόμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή των Στενών των Δαρδανελίων, από την σφοδρή ρήξη του βαθέως αμερικανικού κράτους και του Ερντογάν, στην οποία συμμετέχει και η Ρωσία, η οποία δεν επιθυμεί επουδενί να δει νατοϊκά πολεμικά πλοία στον Εύξεινο Πόντο.
Η Μόσχα θεωρεί ότι αν η συμφωνία του Μοντρέ, η οποία διέπει τη θαλάσσια διέλευση από τα τουρκικά Στενά τεθεί προς οποιαδήποτε συζήτηση υψηλού επιπέδου, αυτόματα συνεπάγεται και ο κίνδυνος να προκληθεί σοβαρή σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και ΝΑΤΟ.
Η Ρωσίδα γερουσιαστής Όλγα Κοβίτιλι, ο οποίος εκπροσωπεί την Κριμαία στην Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσε ότι «οι αναταράξεις στις σημερινές πολιτικές διαδικασίες και μια πιθανή καταστροφή του μοντέλου των διεθνών σχέσεων Γιάλτας-Πότσνταμ, με την επιβολή από τις Ηνωμένες Πολιτείες του μοντέλου της «μονοπολικής παγκοσμιοποίησης», θα καταστήσουν τον Εύξεινο Πόντο κεντρικό σημείο διεθνών εντάσεων".
Ως εκ τούτου, είπε, "η διατήρηση της Σύμβασης του Μοντρέ είναι απαραίτητη για τη μελλοντική ασφάλεια της Ρωσίας και των γειτόνων της. Η αναφορά της Ρωσίδας αξιωματούχου για τη Γιάλτα και το Πότσνταμ δεν αντικατοπτρίζει την προσωπική της γνώμη αλλά αυτή του Κρεμλίνου, η οποία εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι ο κόσμος πρέπει να κυβερνάται χωρίς αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου".
Από την άλλη πλευρά, η «Γαλάζια πατρίδα» (δηλαδή το ΝΑ Αιγαίο και μέρος της Α.Μεσογείου), τα Στενά και η Κύπρος, αποτελούν την καρδιά της τουρκικής γεωπολιτικής και τα πιο σημαντικά στοιχεία της και ειδικά τα Στενά ο Ερντογάν σκοπεύει να τα διαπραγματευτεί πολύ καλά με Ρώσους και Αμερικάνους λαμβάνοντας τεράστιες εγγυήσεις για να κάνει οποιαδήποτε κίνηση.
Οι ενέργειες της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα προκαλούν δυσαρέσκεια και ακόμη και καταγγελίες από τις χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Σε μια συνέντευξη, ο πρώην διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός ε.α. Ben Hodges παραπονέθηκε ότι η Ρωσία μπλοκάρει τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Μαύρη θάλασσα.
Ο Αμερικανός στρατηγός είναι εξοργισμένος από το γεγονός ότι μόλις η συμμαχία ανακοινώσει την περιοχή των ασκήσεων στην Μαύρη θάλασσα, η ρωσική πλευρά κλείνει αμέσως τις προσεγγίσεις σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες.
«Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα που εκτείνεται κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, με τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία αφενός και τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία αφετέρου. Όταν ανακοινώνουμε περιοχή ασκήσεων, απλώς τις κλείνουν. Πρόκειται για μια μορφή προσωρινού αποκλεισμού της Οδησσού και αυτό δεν είναι τυχαίο», δήλωσε ο ίδιος.
Τέτοιες ενέργειες της Μόσχας, σύμφωνα με τον Hodges, ανησυχούν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ιδίως τη Ρουμανία. Οι Ρουμάνοι παρεμπιπτόντως, είναι ήδη έτοιμοι να δαπανήσουν 2,5 δις ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής βάσης στην Κωστάντζα.
Σύμφωνα με τον Hodges, η συμμαχία πρέπει να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα για να εξασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, και να προστατεύσει τις χώρες του ΝΑΤΟ αποτρέποντας πιθανή ρωσική επίθεση.
Ο Ρώσος γερουσιαστής Βλαντιμίρ Ντζαμπάροφ πιστεύει ότι τέτοιες δηλώσεις εκπροσώπων των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν έναν στόχο, να επιτύχουν αύξηση των αμυντικών δαπανών.
«Θέλουν πάση θυσία να αυξήσουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς, απευθύνοντας έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα ότι η Ρωσία αποτελεί" απειλή "για το ΝΑΤΟ και ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί η άμυνα και να ανασυγκροτηθεί ναυτική δύναμη»,σημείωσε.
Ο συνάδελφός του στο συμβούλιο της ρωσικής ομοσπονδίας, Σεργκέι Τσεκόφ, αποκάλεσε τις δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού «παράξενες» και ανάξιες.
«Ίσως θέλουν να κάνουν τις ασκήσεις τους στην θάλασσά μας. Δηλαδή αν κάναμε ασκήσεις ας πούμε στην Κορεατική Θάλασσα, κοντά στις ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον θα ήταν πολύ χαρούμενοι; Ποιες απειλές υπάρχουν στη Μαύρη Θάλασσα για τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ;», είπε ο ίδιος.
Ο Ρώσος γερουσιαστής πιστεύει ότι οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ απειλούν τη Ρωσία και συμβουλεύει τον Hodges να τις διεξάγουν έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα.
«Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στο ΝΑΤΟ να διεξάγει ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά είναι απίθανο να επιτρέψει η Ρωσία να γίνει αυτό ανεξέλεγκτα.
Κάθε χώρα είναι απλώς υποχρεωμένη να προστατεύει την ασφάλειά της και τα συμφέροντά της. Και η ενίσχυση της παρουσίας των χωρών του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, η συχνότητα των αναγνωριστικών πτήσεων, οι προκλητικές δηλώσεις των δυτικών πολιτικών και του στρατού δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Τι προκαλεί, λοιπόν, αυτή τη δυσαρέσκεια του ΝΑΤΟ;», σημείωσε ο ίδιος.
«Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να απαιτήσει κάτι τέτοιο. Επιπλέον, η Ρωσία δεν εμποδίζει, αλλά σταματά τις ενέργειες του στρατού του ΝΑΤΟ», λέει ο Ivan Konovalov, διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών .
«Εάν ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας δεν αναλάβει δράση σε μια εποχή που πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις των στόλων των χωρών που είναι εχθρικές σε εμάς, θα φανεί παράξενο. Προσπαθήστε να εξηγήσετε στον μέσο Ρώσο πολίτη γιατί δεν κάνουμε τίποτα και οι Αμερικανοί κάνουν ό, τι θέλουν. Φυσικά, εμποδίζουμε τις ενέργειές τους όσο το δυνατόν περισσότερο», σημειώνει ο ειδικός.
«Υπάρχει ένας ορισμένος χρόνος όταν ένα πολεμικό πλοίο μιας χώρας που δεν είναι μέρος της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Τι κάνουν λοιπόν; Έρχονται και στη συνέχεια, σε περιστροφική βάση αντικαθιστούν τα πλοία τους.
Τι θέλουν πραγματικά; Αυτή είναι μια άλλη ερώτηση. Έχουν ήδη δημιουργήσει στην πραγματικότητα μια ναυτική υποδομή στο Οκάκοβο και αυτό είναι έδαφος της Ουκρανίας. Υπάρχουν ήδη ευκαιρίες για τη δημιουργία ενός μικρού στόλου, με την πάροδο του χρόνου. Αλλά πώς θα γίνει δυνατή η διέλευση ενός μεγάλου αριθμού πλοίων μέσω των Στενών; Οι Τούρκοι ακολουθούν το γράμμα του διεθνούς δικαίου και αυτό προκαλεί οργή στους Αμερικανούς.
Ωστόσο, θεωρείται ότι μια ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων ετοιμάζεται να καταστρέψει αυτή τη συμφωνία. Είναι αλήθεια ότι η συμφωνία του Μοντρέ είναι δύσκολο να ακυρωθεί, επειδή οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ είναι ήδη πολύ περίπλοκες. Οι Τούρκοι μπορούν να θεωρήσουν οποιοδήποτε βήμα αριστερά ή δεξιά ως πρόκληση», καταλήγει ο Konovalov.