Μέση Ανατολή

Οι Τούρκοι πιέζουν τον Αλ Τζολάνι για αναγνώριση του Κυπριακού Ψευδοκράτους και παράδοση των κοιτασμάτων της Συρίας


Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Συρία, μετά την πτώση του Άσαντ και την άνοδο στην εξουσία των “ Ισλαμονίντζα” Αλ Σαράα ή Τζολάνι, πράκτορα ουσιαστικά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, που για να πετύχει το σχέδιο ΑΟΖ μεταξύ Τούρκων και Σύριων απαιτείται αναγνώριση του κυπριακού Ψευδοκράτους του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ε. Τατάρ.

Η τουρκική παράνομη “ Γαλάζια Πατρίδα” θα τελειώνει στην Συρία, ενώ στα σχέδια της Άγκυρας δεν είναι μόνο η ανακήρυξη παράνομης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, αλλά η υφαρπαγή των συριακών κοιτασμάτων.
 
Έγκυρα ξένα ΜΜΕ, αναφέρουν ότι η Τουρκία επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο, τουλάχιστον ενός συριακού λιμανιού στην Μεσόγειο, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών της χώρας Α. Ουράλογλου.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει σε κοντινή απόσταση τέσσερις μεγάλες περιοχές μεγάλης σημασίας:

Α. Την Κύπρο και τους Τουρκοκύπριους.
Β. Το κανάλι του Σουέζ.
Γ. Το πιο πολυσύχναστη διαδρομή πλοίων στην Α. Μεσόγειο.
Δ. Και τελευταίο φυσικά Γάζα και Ισραήλ.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τον αγωγό που προωθεί ή Άγκυρα από το Κατάρ, τότε γίνεται κατανοητό, ότι οι Τούρκοι επιζητούν Οθωμανική κυριαρχία με το πολεμικό Ναυτικό τους.
     
“Η Τουρκία προετοιμάζεται για μια συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη νέα διοίκηση στη Συρία",
όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών  Α. Ουράλογλου.

Μετά την κατάρρευση του Μπασάρ αλ Άσαντ και του καθεστώτος Μπάαθ στη Συρία στις 8 Δεκεμβρίου από τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, ιδρύθηκε γρήγορα μια μεταβατική κυβέρνηση από την αντιπολίτευση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS).

Η μεταβατική κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία στη Δαμασκό μέχρι τον Μάρτιο του 2025, δηλώνουν τουρκικές πηγές, αλλά πρόκειται φυσικά για προπαγάνδα.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι της Άγκυρας ήταν οι πρώτοι που επισκέφθηκαν την τζιχαντιστική πλέον Συρία, υποσχόμενοι δεσμεύσεις για την ανοικοδόμηση της χώρας από τουρκικές εταιρείες.

Από ένα πλήθος συμφωνιών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, η Τουρκία και η Συρία, θα υπογράψουν μια συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Ο Γιουσέλ Ατσέρ, ειδικός στο διεθνές θαλάσσιο δίκαιο και εργαζόμενος στο Ίδρυμα Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (SETA) στην Άγκυρα, σχολίασε στην εφημερίδα Türkiye Today: «Το διεθνές δίκαιο δεν δέχεται μονομερείς συζητήσεις για τα σύνορα. Το διεθνές δίκαιο απαιτεί διμερή συναίνεση, είτε πρόκειται για χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) ή υφαλοκρηπίδα. Η κίνηση χρειάζεται μια διμερή συμφωνία Τουρκίας-Συρίας».

Όσον αφορά το πώς θα υλοποιηθεί μια συμφωνία, ο Γιουσέλ Ατσέρ δήλωσε ότι η Τουρκία και η Συρία πιθανότατα θα επιδιώξουν μια μερική θαλάσσια διμερή συμφωνία, όπως υπάρχει μεταξύ του παράνομου τουρκικού Ψευδοκράτους και της Τουρκίας.

«Το πρόβλημα είναι ότι η προσωρινή κυβέρνηση στη Συρία θα πρέπει να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ για να είναι έγκυρη η (τριμερής) συμφωνία», ανέφερε ο Τούρκος ειδικός.

Η Ελλάδα και Κύπρος ευρίσκονται σε μεγάλη ανησυχία σχετικά με το θέμα, καθώς βλέπουν την Κύπρο ως μια ενιαία πολιτική οντότητα.

Ο Τούρκος ειδικός εξήγησε: «Η Ελλάδα προετοιμάζεται να πείσει την ΕΕ να ασκήσει πίεση στην Τουρκία ενάντια στη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Αυτή τη στιγμή, χωρίς να εμπλέκεται η ΤΔΒΚ, μπορεί να συναφθεί μια μικρότερη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας».

Ο Ομέρ Οζκιζιλτσίκ, ειδικός στην περιοχή και συνεργάτης στο Atlantic Council, ανέφερε: «η προσδοκία είναι ότι θα προκύψουν περισσότερες συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας.

Η θαλάσσια οριοθέτηση είναι μόνο ένα μέρος αυτού. Θα υπάρξουν επίσης αεροπορικές, χερσαίες, οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες. Υπάρχουν επίσης συμφωνίες που μπορούν αφορούν σε θέματα ενέργειας, πιθανών εργασιών αγωγών και έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Η Συρία δεν διαθέτει αυτήν τη στιγμή την ικανότητα, αλλά θα ήθελε να αναζητήσει και να επωφεληθεί από τους φυσικούς της πόρους. Κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν βρεθεί στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Η Συρία θα θέλει επίσης να μάθει εάν υπάρχουν υδρογονάνθρακες στις ακτές της.
 
Η θαλάσσια συμφωνία, ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο, θα καταστήσει το νομικό πλαίσιο και την ισορροπία δυνάμεων των μαξιμαλιστικών αξιώσεων της Ελλάδας να μην είναι πλέον βιώσιμα»,
κατέληξε ο ίδιος.

Η Τουρκία βρήκε την κότα με τα χρυσά αυγά στην δυστυχισμένη Συρία, που υποφέρει από το 2011, σε έναν ατέρμονο πόλεμο χωρίς σταματημό.

Η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν μπροστά σε όλα αυτά τα σχέδια να τα θέσουν υπόψιν της ΕΕ και των ΗΠΑ, απαιτώντας επιστροφή στο διεθνές δίκαιο, παράλληλα με τον εξοπλισμό ειδικά του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με υποβρύχια που θα δύναται να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

syria
Μέση Ανατολή 0

Σκληρές Εικόνες! Ξεκίνησε γενοκτονία των Αλαουιτών και των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Συρία-Τους αποκεφαλίζουν δημόσια στην Ταρτούς

Χαοτική η κατάσταση στην Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της HTS ξεκίνησαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν-έναν τους...
SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF