Ελληνοτουρκικά

Η Άγκυρα απειλεί ευθέως με τετελεσμένα: Kαι Τουρκικό UAV συνοδεύει το «Yavuz» - Δείτε χάρτη με την πορεία του γεωτρύπανου

Στα άκρα και με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή οδηγεί την κατάσταση η Τουρκία, που προκαλεί τόσο την Ελλάδα, όσο και την ΕΕ, με αιχμή του δόρατος το Κυπριακό ενώ τις θέσεις της Άγκυρας φέρεται να υποστηρίζει η Βρετανία.

Την ίδια ώρα, μέσω των γεωτρήσεων επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο και να παγιώσει το διχοτομικό καθεστώς στη Μεγαλόνησο ενώ καταφθάνει το δεύτερο πλοίο - γεωτρύπανο «Yavuz».

Έτσι λοιπόν, συνεχίζει την πορεία του το γεωτρύπανο των Τούρκων, το οποίο πέρασε τα μεσάνυχτα νότια από το Καστελόριζο πλέοντας προς την Αττάλεια.

Δείτε τη θέση του πλοίου, σιτς 07:00 το πρωί της Δευτέρας.

Δεν τον συνοδεύουν μόνο σκάφη του τουρκικού ναυτικού. Συνεχώς παρακολουθείται από αέρος από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, σύμφωνα με το militaire.

Μένει να φανεί πώς θα πορευτεί η Τουρκία το προσεχές διάστηµα, χωρίς φυσικά να αποκλείεται και το ενδεχόµενο µιας νέας κλιµάκωσης από την πλευρά της Αγκυρας: είτε µε την αποστολή ενός γεωτρύπανου εντός των ήδη οριοθετηµένων οικοπέδων νοτίως της Κύπρου (ίσως στα οικόπεδα 6-7), είτε µε την αποστολή ενός σεισµογραφικού (και όχι γεωτρύπανου, όπως έχει γραφτεί) νοτίως του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο), σε σημείο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα όρια της οποίας όμως η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει στον ΟΗΕ, σε αντίθεση με την Τουρκία που το έχει πράξει σε διάφορες φάσεις τα έτη 2004, 2012 και 2013.

Εάν επιλέξουν να στείλουν κάποιο πλοίο στην ελληνική ΑΟΖ οι Τούρκοι, αυτό θα είναι σεισμογραφικό. Πηγές με βαθιά γνώση των εξελίξεων δηλώνουν στο Εθνος της Κυριακής ότι η Τουρκία στέλνει τα τρυπάνια της μόνο σε σημεία στα οποία η ίδια έχει προηγουμένως πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες.

Κατά αυτόν τον τρόπο καθίστανται, άλλωστε, πιο «σοβαρές» οι τουρκικές κινήσεις και στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Ο στόχος της Άγκυρας δεν είναι, με άλλα λόγια, απλώς να στείλει ένα γεωτρύπανο κάπου στα τυφλά, αλλά όντως να αναπτύξει ένα δικό της ενεργειακό πρόγραμμα στο οποίο άλλωστε έχει ήδη τα προηγούμενα χρόνια επενδύσει συνολικά πάνω από 1 δισ. δολ.

Ενδεικτικά, η TPAO φέρεται να πραγματοποίησε σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχές συνολικής έκτασης 9.342 χλμ2 το 2018 και 6.617 χλμ2 στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την τελευταία φορά, πάντως, που η Τουρκία δοκίμασε να στείλει ένα σεισμογραφικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (το Barbaros, τον Νοέμβριο του 2018), εκείνο βρήκε μπροστά του το ελληνικό πολεμικό ναυτικό (όχι μία αλλά τέσσερις ελληνικές φρεγάτες) και αποχώρησε. Η ελληνική ηγεσία (Αποστολάκης, Κατρούγκαλος) έχει καταστήσει σαφές ότι όσα έγινα τον χειμώνα του 2018 θα επαναληφθούν εάν οι Τούρκοι επιχειρήσουν μια νέα «εισβολή» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι η Ελλάδα οδεύει προς μια μετεκλογική περίοδο μπορεί να ανοίξει την όρεξη ορισμένων πίσω στην Τουρκία. Πολλά αναμένεται να κριθούν, παράλληλα, και από την τροπή που θα πάρουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά την συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Σύνοδο της G20 στην Ιαπωνία στις 28-29 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF