Κόσμος

Η...προοδευτική Γαλλία απειλεί δημοσιογράφους με φυλακή για τις αποκαλύψεις των εγκλημάτων της κυβέρνησης Μακρόν στην Υεμένη

Του Μάνου Χατζηγιάννη 

"Οι πολιτικοί που τους ενοχλούν τα Μέσα Ενημέρωσης είναι σαν τους ναυτικούς που τους πειράζει η θάλασσα" έλεγε πολύ εύστοχα ο Βρετανός πολιτικός Enoch Powell.

Η...προοδευτική Γαλλία του "χρυσού παιδιού" της ΕΕ, Εμανουέλ Μακρόν, δεν "απειλείται" μονάχα από την αντικυβερνητική λαίλαπα των "Κίτρινων Γιλέκων". Απειλείται γενικά... Βλέπει εχθρούς παντού. Σαν εμμονική ψυχοπάθεια τρανού δικτάτορα που είναι έτοιμος να ποδοπατήσει κάθε διαφορετική άποψη, κάθε αποκάλυψη...

Η...προοδευτική Γαλλία , που έστειλε στην φυλακή ή στο νοσοκομείο αμέτρητους διαδηλωτές, έφτασε στο σημείο να απειλεί δημοσιογράφους με φυλάκιση με αφορμή αποκαλύψεις τους σχετικά με την δράση της χώρας στην τραγωδία της Υεμένης.
Συγκεκριμένα, λοιπόν, η...προοδευτική Γαλλία απείλησε τρεις γάλλους δημοσιογράφους με φυλάκιση για τη χρήση μυστικών εγγράφων προκειμένου να αποκαλύψουν τη συμμετοχή της χώρας στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης.

Πάει και το....Liberté, égalité, fraternité, και καλώς ήρθατε στην εποχή των Λουδοβίκων...

Σε μια σειρά ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο, δημοσιογράφοι από τη Disclose και το Radio France αποκάλυψαν τον αριθμό των γαλλικών όπλων που πωλήθηκαν στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα έγγραφα, που συντάχθηκαν από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών (DSGI) της Γαλλίας, έδειξαν ότι ανώτεροι Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ψέματα για το ρόλο των γαλλικών όπλων στον πόλεμο της Υεμένης.

Αποκαλύψεις από τα γαλλικά στρατιωτικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα έδειξαν επίσης ότι τα γαλλικά όπλα χρησιμοποιούνται ευρέως στην εκστρατεία του συνασπισμού υπό την Σ. Αραβία στην Υεμένη «συμπεριλαμβανομένων και ζωνών πολιτών».

Μετά τη δημοσίευση των αναφορών τον Απρίλιο, οι συνιδρυτές της Disclose Geoffrey Livolsi και Mathias Destal και ο ραδιοφωνικός δημοσιογράφος Benoît Collombat κλήθηκαν να παρευρεθούν σε ακρόαση στην έδρα της DSGI στο Παρίσι.

Οι τρεις δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις πηγές τους, αφού ερωτήθηκαν από την DSGI σχετικά με την προέλευση του εγγράφου, τη δουλειά και τις αναρτημένες θέσεις τους στο Facebook και στο Twitter.

Οι δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν την ακρόαση για να υπερασπιστούν την ελευθερία του Τύπου και υποστήριξαν πώς ήταν προς το δημόσιο συμφέρον η δημοσίευση λεπτομερειών από το έγγραφο της DSGI, που διέρρευσε.

Η ελευθερία του Τύπου προστατεύεται για περισσότερα από 130 χρόνια στην Γαλλία σύμφωνα με τον περί Τύπου Νόμο του 1881, ο οποίος δίνει στους δημοσιογράφους το δικαίωμα να διατηρούν εμπιστευτικές πηγές.

Ωστόσο, ο νόμος δεν καλύπτει την εθνική ασφάλεια και οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να καταδικαστούν βάσει άλλου γαλλικού νόμου του 2009, ο οποίος θεωρεί ως αδίκημα τη διαχείριση διαβαθμισμένου εγγράφου χωρίς "εκκαθάριση" ή κατάλληλη εξουσιοδότηση.

Εάν καταδικαστούν, οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να περάσουν πέντε χρόνια στην φυλακή και αντιμετωπίζουν ενδεχόμενο για πρόστιμο ύψους 83.000 δολαρίων.

Η Γαλλία κατατάσσεται στην 32η θέση από τις 180 χώρες στον δείκτη παγκόσμιας ελευθερίας του τύπου του RSF το 2019.

Ο Paul Coppin, επικεφαλής της νομικής μονάδας Reporters Without Border (RSF), επέκρινε την DSGI για την απόπειρα δίωξης των γάλλων δημοσιογράφων.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της RSF, ο Coppin χαρακτήρισε την υπόθεση ως "θέμα νόμιμου δημοσίου συμφέροντος".

"Ανησυχούμε ότι ο μόνος στόχος αυτής της ακρόασης είναι να χρησιμοποιήσει την απειλή της δίωξης για να ασκήσει πίεση σε αυτούς τους δημοσιογράφους προκειμένου να αποκαλύψουν την πηγή τους", δήλωσε ο Paul Coppin.

"Δεδομένου ότι δεν είναι νόμιμα σε θέση να τους αναγκάσει να αποκαλύψουν την ταυτότητα της πηγής τους, το γραφείο του εισαγγελέα χρησιμοποιεί τη δυνατότητα να διακυβεύσει το εθνικό αμυντικό απόρρητο, κατηγορία που τιμωρείται με πέντε χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 75.000 ευρώ [83.750 δολάρια] . Το απλό γεγονός ότι απειλούνται με μια τέτοια δίωξη για δημοσίευση πληροφοριών προς το δημόσιο συμφέρον θα συνιστούσε από μόνο του σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος του κοινού να ενημερωθεί".

Ο εμφύλιος πόλεμος της Υεμένης έχει σκοτώσει ή τραυματίσει περισσότερους από 17.900 πολίτες και πυροδότησε έναν λιμό που έχει οδηγήσει στον θάνατο περίπου 85.000 παιδιών.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τα όπλα που προμηθεύουν άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, έχουν χρησιμοποιηθεί από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για τη διάπραξη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς πολεμούν τους αντάρτες  Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το ζήτημα της τραγωδίας στην Υεμένη λαμβάνει διαστάσεις στην Γαλλία, οπότε και οι αποκαλύψεις των τριών δημοσιογράφων ήρθαν την κατάλληλη στιγμή.

Πρόσφατα, Γάλλοι ακτιβιστές μπλόκαραν Σαουδαραβικό πλοίο με όπλα για την Υεμένη.

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στα "στραβά μάτια" της Δύσης στον όλεθρο της Υεμένης. Αποκαλύψεις σαν κι αυτές των Γάλλων δημοσιογράφων εξηγούν και τους λόγους...

Μετά την υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι με την εμπλοκή πάλι της Σαουδικής Αραβίας, οι διωγμοί κατά δημοσιογράφων φαίνεται πως γίνονται συνήθεια...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...