Εκκλησία

Πολιτικό καπέλωμα στην ουκρανική αυτοκεφαλία-Τι συμφώνησαν ακριβώς Βαρθολομαίος-Ποροσένκο; Γιατί δεν δίνουν την συμφωνία στην δημοσιότητα;-Άδειασμα από Βατικανό

Του Άγγελου Ρούσσου

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πρώτο από το Σάββατο αποκάλυψε το έντονο παρασκήνιο της Συνόδου ενοποίησης στο Κίεβο, τις πιέσεις εις βάρος Μητροπολιτών και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες. Σιγά σιγά όμως και με δεδομένη πλέον την εκλογή Επιφάνιου, δημιουργούνται και νέοι προβληματισμοί.

Οι πολιτικές περιπλοκές την ίδια την μέρα της Συνόδου αλλά και όσα επακολούθησαν δείχνουν ξεκάθαρα πως το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί "εκκλησιαστικό θέμα" και έχει προφανέστατη πολιτική χροιά.

Αντίδράσεις έχουμε από την αντιπολίτευση της Ουκρανίας αλλά και νέα παρέμβαση από το Κρεμλίνο.

Το αντιπολιτεύομενο Κόμμα της Ουκρανίας απαιτεί από τον Πόροσενκο να αποχαρακτηρίσει το κείμενο της συμφωνίας με τον Βαρθολομαίο

Ο Vadim Novinsky, επικεφαλής της ουκρανικής κοινοβουλευτικής ομάδας της αντιπολίτευσης , ζήτησε συγκεκριμένα από τον Ποροσένκο το κείμενο της συμφωνίας για τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ της Ουκρανίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Ζητώ ότι ο πρόεδρος να αποχαρακτηρίσει αμέσως το κείμενο της συμφωνίας του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Να γίνει η απαραίτητη έρευνα», δήλωσε ο Novinsky.

Υπενθυμίζεται πως στις 3 Νοεμβρίου, ο Ουκρανός Πρόεδρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης μέσα σε πανηγηρικό κλίμα υπέγραψαν τη συμφωνία συνεργασίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ Κιέβου και Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ίδρυση της τοπικής εκκλησίας στην Ουκρανία μετά από μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.

Τι έγραφε η συμφωνία ουδέποτε μάθαμε... Γιατί καλές οι φωτογραφίς με τους υπογράφοντες αλλά μετά και όσα διαδραματίζονται από το Σάββατο μέχρι σήμερα στο Κίεβο, επικρατεί προβλημτισμός για το αν ο Ποροσένκο προσέφερε “γη και ύδωρ” στους Φαναριώτες ή τελος πάντων με ποιους όρους έρχεται ο Τόμος....

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο στο Κίεβο επικρατεί αναβρασμός και έντονη κινητικότητα. Το κόμμα του Ποροσένκο καλεί τους συναδέλφους του στη Βουλή για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για θέματα εκκλησίας, ανέφερε ο Igor Kononenko, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της παράταξης, είπε.

“Κατ 'αρχάς, θα πρέπει να ρυθμίσουμε νομοθετικά τα ονόματα των εκκλησιών στην Ουκρανία. Αν υπάγεται στη Μόσχα, θα πρέπει να αποκαλείται ουκρανική Μητρόπολη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μία με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Επιφάνιο”, δήλωσε ο κ. Kononenko, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου των φατριών.

Το Verkhovnaya Rada (ουκρανικη Βουλη) αναμένεται επίσης να διευθετήσει το θέμα της μετάβασης των κοινοτήτων στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με την προστασία της ιδιοκτησίας.

"Ελπίζω ότι η ομάδα εργασίας θα εκπονήσει αμέσως σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και το κοινοβούλιο θα τις εγκρίνει αυτή την εβδομάδα", δήλωσε ο Κονόνενκο.

Την ίδια στιγμή η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας ανακρίνει τον ηγούμενο της Λαύρας του Κιέβου.

“Ο Μητροπολίτης Παύλος, σύντομα θα κληθεί για ανάκριση από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ως μάρτυρας στην περίπτωση παραβίασης των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών” δήλωσε η , εκπρόσωπος του οργανισμού Αλιόνα Γκιτλιάνσκαγια και συμπλήρωσε:

"Τις επόμενες μέρες, ο Μητροπολίτης Παύλος θα κληθεί ως μάρτυρας στο πλαίσιο ποινικής έρευνας που κινήθηκε βάσει του άρθρου 161 [διάκριση λόγω φυλής, εθνικότητας ή θρησκείας]",αναφερόμενη στις 30 Νοεμβρίου 2018 όταν οι αξιωματικοί ασφαλείας έψαξαν στο σπίτι του ιερέα ως μέρος έρευνας βάσει του άρθρου 161 του ουκρανικού Ποινικού Κώδικα.

Δεν αναγνωρίζει το Βατικανό

Το γράψαμε κα χθες πως στο Κίεβο επιχειρούν πλαστές αναγνωρίσεις του νέου εκκλησιαστικου καθεστώτος, μεταφράζοντας την αναφορά της είδησης της εκλογής Επιφάνιου στην επίσημη ιστοσελίδα του Βατικανού ως αναγνώριση.

Η κρυάδα ήρθε αμέσως, αφού η πρεσβεία του Βατικανού αρνείται πως αναγνωρίζει την νέα ουκρανική εκκλησία

Συγκεκριμένα ο Αποστολικός Νούντσιος στο Κίεβο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Evstratiy Zorya, εκπρόσωπου του “Πατριαρχείου Κιέβου” σύμφωνα με τους οποίους η νέα εκκλησία της Ουκρανίας έχει ήδη αναγνωριστεί από το Βατικανό.

Ο νούντσιος δήλωσε πως η ανάρτηση στην ιστοσελίδα δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση της νέας θρησκευτικής οργάνωσης.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ορισμένα όργανα πληροφοριών της Αγίας Έδρας δημοσιεύουν, μεταξύ άλλων, πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ορθόδοξη Ουκρανία πρόσφατα. Αυτό συνάδει με το ρόλο του κάθε οργάνου επικοινωνίας, που είναι να ενημερώσει τους χρήστες του του τι συμβαίνει στον κόσμο ", ανέφερε το ανακοινωθέν.

"Εάν η Αγία Έδρα επιθυμεί να δημοσιεύσει την επίσημη θέση της σχετικά με τα γεγονότα αυτά, θα το κάνει με τη βοήθεια των κατάλληλων μέσων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις".

Ο Ιλαρίων στην Κέρκυρα

Ολιγόωρη στάση στην Κέρκυρα πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου 2018 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και πρόεδρος των εξωτερικών Εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας κ. Ιλαρίων, ο οποίος προσκύνησε το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος.

Τον κ. Ιλαρίωνα υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Οι δύο Μητροπολίτες αφού μετέβησαν στο Επισκοπείο, συζήτησαν τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ουκρανία. Ο κ. Ιλαρίων χαρακτήρισε τόσο την “Ενωτική Σύνοδο” που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. της Αγίας Σοφίας Κιέβου, όσο και την “εκλογή ” του Μητροπολίτη Επιφάνιου, ως επικεφαλής της λεγόμενης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ως σκάνδαλο για τον Ορθόδοξο κόσμο. Η μόνη κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία έχει Μητροπολίτη Κιέβου τον κ. Ονούφριο. Η συντριπτική πλειονότητα των Ορθόδοξων Ουκρανών αναγνωρίζουν ως πνευματικό τους πατέρα τον κ. Ονούφριο.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας εξέφρασε την λύπη του και συνάμα την ανησυχία του, για όλα όσα τελευταίως τεκταίνονται και αφορούν την Εκκλησία της Ουκρανίας. Προκειμένου να λάβει κανείς μια απόφαση, χρειάζεται να εξετάσει την Αποστολική διαδοχή και την κανονικότητα, έτσι ώστε η απόφαση αυτή και να μην αντίκειται στην αλήθεια και προπάντων να μην διχάζεται και σκανδαλίζεται ο λαός του Θεού.

Ακόμη ο κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στην βαθύτατη εκτίμηση και σεβασμό που έτρεφε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος προς το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...