Κόσμος

Δεν τα βρήκαν Πούτιν-Ερντογάν - Ρώσος Πρόεδρος: «Δικαίωμα του Άσαντ να ανακτήσει την χώρα του» - «Σβήνουν» οι ελπίδες του «Σουλτάνου» - Τα έβαλε και με τις ΗΠΑ!

Δεν τα βρήκαν όπως φαίνεται Πούτιν-Ερντογάν σήμερα, επιβεβαιώνοντας στο απόλυτο το τελευταίο άρθρο του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, που ανέφεραν πως Ρωσία και Τουρκία ίσως λόγω Ιντλίμπ να οδεύουν προς μία μίνι κρίση.

Έκκληση να υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας στην Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, απηύθυνε στους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός θα ήταν όντως μία «νίκη» της Συνόδου, στην Τεχεράνη, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος χωρίς όμως να βρίσκει την προσδοκώμενη ανταπόκριση από τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του. Παραταύτα, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να αναζητήσουν από κοινού, «σε πνεύμα συνεργασίας», τρόπους για τη διευθέτηση της κατάστασης, καθώς ότι πρέπει να δημιουργηθούν στη Συρία ασφαλείς συνθήκες για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι.

Οι τρεις ηγέτες και βασικοί εξωτερικοί παίκτες στον πόλεμο της Συρίας συναντώνται στο Ιράν, προκειμένου να αποφασίσουν για την τύχη της Ιντλίμπ. Αντάρτες και καθεστωτικές δυνάμεις είναι προετοιμασμένες για μία σφοδρή μάχη, ίσως την τελευταία στον μακροχρόνιο εμφύλιο.

Η Μόσχα ωστόσο, όπως διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος δεν συμφωνεί με το σενάριο της εκεχειρίας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τα «τρομοκρατικά στοιχεία» στην Ιντλίμπ ότι «συνεχίζουν τις προκλήσεις, τις επιδρομές με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τους βομβαρδισμούς». «Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε.

Ομοίως και ο Ιρανός ηγέτης Χασάν Ροχανί τόνισε ότι η Συρία πρέπει να ανακαταλάβει τον έλεγχο όλης της επικράτειας. Αμφότεροι Πούτιν και Ροχανί αποτελούν τους πιο στενούς συμμάχους του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν αντέχει να δεχτεί άλλους πρόσφυγες σε περίπτωση μίας μαζικής εξόδου αμάχων από την Ιντλίμπ. Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 3,5 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες.

Στις δηλώσεις του από την Τεχεράνη, που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να εκφράσει την «ενόχληση της Τουρκίας» για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG ανατολικά του Ευφράτη.

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών των τριών ηγετών για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία.

Η συριακή κυβέρνηση έχει δικαίωμα να ανακτήσει την χώρα λέει ο Πούτιν

Η συριακή κυβέρνηση «έχει το δικαίωμα» να πάρει και πάλι τον έλεγχο του συνόλου της εθνικής επικράτειας, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ φαίνεται πως επίκειται επίθεση του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία.

«Η συριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να πάρει υπό τον έλεγχό της το σύνολο της εθνικής επικράτειάς της και οφείλει να το πράξει», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνόδου κορυφής στην Τεχεράνη με τους ομολόγους του από το Ιράν και την Τουρκία, που ήταν αφιερωμένη στην κατάσταση στη Συρία. Ο Πούτιν κατηγόρησε τα «τρομοκρατικά στοιχεία» στην Ιντλίμπ ότι «συνεχίζουν τις προκλήσεις, τις επιδρομές με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τους βομβαρδισμούς».

«Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε (…) Οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε. Ο ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι είναι αντίθετος σε μια κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ επειδή το Μέτωπο Νόσρα και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εκεί δεν συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Μετά το πέρας των συνομιλιών στην Τεχεράνη, ο Πούτιν τόνισε πως ο κύριος στόχος είναι η εκδίωξη των μαχητών από την Ιντλίμπ.

Ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως οι συνομιλίες που είχε με τους προέδρους του Ιράν και της Τουρκίας ήταν εποικοδομητικές και πως συζήτησαν για μια «σταδιακή σταθεροποίηση» στις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

turkia
Κόσμος 0

Σοκ στην Αθήνα! Τουρκικό γεωτρύπανο οδεύει προς την Κρήτη που θα εξορύξει υδρογονάνθρακες στην «λιβυκή ΑΟΖ»-Αφορμή πολέμου αν πατήσει Ελλάδα;

Έρχεται μεγάλη κρίση: «Ο κύβος ερρίφθη» από την Άγκυρα για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη, τάχα στην λιβυκή ΑΟΖ