Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Παγκόσμια συγκίνηση και λόγοι τιμής από πολιτικούς και εκκλησία για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκο

Ο Πάπας Φραγκίσκος, γεννημένος ως Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο το 1936 στο Μπουένος Άιρες, απεβίωσε στις 21 Απριλίου 2025 σε ηλικία 88 ετών. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση, με ηγέτες και πολίτες να αποτίουν φόρο τιμής στον 266ο Ποντίφικα, ο οποίος υπήρξε μια από τις πιο προοδευτικές και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενες μορφές στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας.​

Παγκόσμιες αντιδράσεις

Η ανακοίνωση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου προκάλεσε κύμα δηλώσεων από πολιτικούς ηγέτες και προσωπικότητες παγκοσμίως. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξήρε τη συμβολή του Ποντίφικα στην προώθηση της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε τη σημασία της ηγεσίας του στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, JD Vance, αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Πάπα λίγες ημέρες πριν τον θάνατό του, υπογραμμίζοντας την αφοσίωσή του στην ανθρωπότητα.​

Στην Ιταλία, η Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε τον Πάπα Φραγκίσκο ως «άνθρωπο της ελπίδας και της ταπεινότητας». Στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ αναγνώρισε τη συμβολή του Ποντίφικα στην προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Αντιδράσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου, επισημαίνοντας τη συμβολή του στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χριστιανικών δογμάτων. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στον Ποντίφικα ως «άνθρωπο του Θεού που εργάστηκε για την ενότητα και την αγάπη».​

Τα συλλυπητήρια Πούτιν

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσω μηνύματος που απηύθυνε τη Δευτέρα στον Καρδινάλιο Κέβιν Τζόζεφ Φάρελ.

«Παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλεια της Αυτού Αγιότητος Πάπα Φραγκίσκου», αναφέρει στο μήνυμα του ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε στο πρόσωπο του πάπα Φραγκίσκου έναν «σοφό ηγέτη, διαρκή υπερασπιστή των υψηλών αξιών του ουμανισμού και της δικαιοσύνης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι, κατά τη διάρκεια του ποντιφικού του αξιώματος, ο Πάπας εργάστηκε ενεργά για την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ενώ προώθησε τη δημιουργική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βατικανού.

«Σε αυτή τη θλιβερή ώρα, θα ήθελα να μεταφέρω σε εσάς και σε ολόκληρο τον καθολικό κλήρο τα λόγια της συμπαράστασης και της υποστήριξής μου», ανέφερε ο Πούτιν στο μήνυμα.

Τη βαθιά του θλίψη εξέφρασε ο βασιλιάς Κάρολος

Με λόγια σεβασμού αποχαιρέτησε τον Πάπα Φραγκίσκο ο βασιλιάς Κάρολος, εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια ενός ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Εκκλησίας και της ανθρωπότητας.

«Η σύζυγός μου κι εγώ νιώσαμε βαθιά λύπη μαθαίνοντας για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου», αναφέρει στο μήνυμά του ο Βασιλιάς. «Η θλίψη μας απαλύνεται κάπως από το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να απευθύνει το πασχαλινό του μήνυμα στην Εκκλησία και στον κόσμο που υπηρέτησε με τόση αφοσίωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και του έργου του».

Ο Πάπας, σύμφωνα με τον Κάρολο, θα μείνει στη μνήμη για τη συμπόνια του, τη δέσμευσή του στην ενότητα της Εκκλησίας και την ακούραστη προσήλωσή του στις κοινές αξίες των ανθρώπων της πίστης αλλά και όσων εργάζονται με καλή πρόθεση για το καλό των άλλων.

«Μέσα από την αγάπη και το έργο του για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, άγγιξε βαθιά τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων» σημείωσε ο βασιλιάς Κάρολος, ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος και η βασίλισσα θα θυμούνται με ιδιαίτερη τρυφερότητα τις προσωπικές τους συναντήσεις με τον Πάπα όλα αυτά τα χρόνια και συγκινήθηκαν που κατάφεραν να τον επισκεφθούν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το μήνυμα καταλήγει με θερμά συλλυπητήρια προς την Εκκλησία που υπηρέτησε με αποφασιστικότητα και προς όλους εκείνους που, εμπνευσμένοι από τη ζωή του, θρηνούν για την απώλεια ενός πιστού υπηρέτη του Ιησού Χριστού.

Ηγεσία και κληρονομιά

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπήρξε ο πρώτος Λατινοαμερικανός Ποντίφικας και ο πρώτος Ιησουίτης που ανέλαβε τον παπικό θρόνο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Καθολική Εκκλησία, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της στάσης της Εκκλησίας απέναντι στη θανατική ποινή, την κατοχή πυρηνικών όπλων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, διατήρησε παραδοσιακές θέσεις σε θέματα όπως η άμβλωση και η ιεροσύνη των γυναικών.​

Η προσέγγισή του προς τις περιθωριοποιημένες κοινότητες, η ενίσχυση των σχέσεων με άλλες θρησκείες και η προσπάθεια για μεγαλύτερη διαφάνεια στο Βατικανό αποτέλεσαν σημαντικά σημεία της παπικής του θητείας.​

Αντιδράσεις από εκκλησιαστικούς κύκλους

Οι αντιδράσεις από τους εκκλησιαστικούς κύκλους ήταν ποικίλες. Πολλοί καθολικοί ηγέτες εξήραν το έργο του Πάπα Φραγκίσκου στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης. Ωστόσο, υπήρξαν και επικρίσεις, ιδιαίτερα από συντηρητικούς κύκλους, που θεώρησαν ότι ο Ποντίφικας απομακρύνθηκε από την παραδοσιακή διδασκαλία της Εκκλησίας.​

Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου αφήνει ένα σημαντικό κενό στην Καθολική Εκκλησία και ανοίγει τον δρόμο για την εκλογή του διαδόχου του, ο οποίος θα κληθεί να συνεχίσει ή να αναθεωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο προκάτοχός του.

 

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο πριν από ένα μήνα

O πάπας Φραγκίσκος είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο Αγκοστίνο Τζεμέλι της Ρώμη πριν από τέσσερις εβδομάδες. Η κατάσταση της υγείας του ήταν βεβαρημένη και είχε εισαχθεί σ' αυτή την καθολική πολυκλινική (όπου παρέμεινε επί 38 ημέρες) εξαιτίας διπλής πνευμονίας και πολυμικροβιακής λοίμωξης.

Μετά την επιστροφή του στο Βατικανό, στις 23 Μαρτίου, ο Φραγκίσκος έκανε καθημερινές ασκήσεις για την αναπνοή, την ανάκτηση κινητικής ικανότητας, όπως και για την εκφορά του λόγου. Οι γιατροί ήταν αισιόδοξοι, αλλά του είχαν συστήσει δυο μήνες ανάρρωσης.

Ο Αργεντινός πάπας, κατά τον τελευταίο μήνα παραμονής του στο Βατικανό, είχε σύντομη συνάντηση με το βασιλικό ζεύγος της Βρετανίας και χθες, Κυριακή του Πάσχα, με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς.

Ο Φραγκίσκος θέλησε παράλληλα να επιθεωρήσει τα έργα συντήρησης στο εσωτερικό του Αγίου Πέτρου, να μεταβεί στην καθολική βασιλική εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζιόρε, αφιερωμένη στην Παρθένο, ενώ την Μεγάλη Πέμπτη είχε συναντηθεί με εβδομήντα φυλακισμένους στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Ρώμης Ρετζίνα Τσέλι.

Κατά την λήξη της χθεσινής λειτουργίας στον Αγιο Πέτρο, ο Φραγκίσκος ευλόγησε τους πιστούς από τον εξώστη της εκκλησίας, ευχήθηκε καλό Πάσχα και στην συνέχεια έκανε τον γύρο της πλατείας με το ανοικτό τζιπ του, το Papamobile. Πολλοί πιστοί και σχολιαστές είχαν όμως προσέξει ότι ο «πάπας των φτωχών» ήταν πολύ αδύναμος και καταβεβλημένος.

Πένθος στην Ιταλία - Αναβάλλονται τα ματς

Παύση σε κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα θέτει στην Ιταλία ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου, προκαλώντας την αναβολή των τριών προγραμματισμένων αγώνων για την 33η αγωνιστική.
Στο πένθος βυθίστηκε η Ιταλία και ο κόσμος της Καθολικής Εκκλησίας μετά την είδηση πως ο Πάπας Φραγκίσκος απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών.

Η ανακοίνωση από το Βατικανό έθεσε αμέσως σε παύση όλες τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες, γεγονός που σήμανε την αναβολή των σημερινών αναμετρήσεων (21/4) στη Serie A και την Primavera (πρωτάθλημα Νέων).
Ο λόγος για τα ματς Τορίνο-Ουντινέζε (13:30), Κάλιαρι - Φιορεντίνα (16:00) και Τζένοα-Λάτσιο (19:00).
Οι τρεις αναμετρήσεις αναμένεται πλέον να μετατεθούν σε νέα ημερομηνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ