Σε απόγνωση ευρίσκεται ο Τούρκος ηγέτης από τα οικονομικά κραχ τα οποία ξεκίνησαν να σκάνε στην χώρα του, αρχής γενομένης της Turk Telecom, ενώ έπεται και συνέχεια.
Για αυτό τον λόγο, αποτελεί μοναδική ευκαιρία το τετ α τετ που θα έχει ο ίδιος στις 7 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή την συριακή κρίση, για να προχωρήσει ταχύτατα το σχέδιο δανεισμού του από το «ΔΝΤ της Ανατολής», την Τράπεζα Επενδύσεων, μαζί με ρωσική βοήθεια.
Ο Ερντογάν απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Δύση με ολοκληρωτική στροφή στη Ρωσία και το Ευρασιατικό μέτωπο ως μέσο αντιμετώπισης των αυξανόμενων προβλημάτων της - υπό συνεχούς ύφεσης - τουρκικής οικονομίας.
Ο Πούτιν θέλει και αυτός να βοηθήσει τον «συνεργάτη του», Τούρκο πρόεδρο, βλέποντας τον ανελέητο πόλεμο που του έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ και προσωπικά ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είναι πυρ και μανία μαζί του.
Είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της συριακής κρίσης, θα ζητήσει ρωσική οικονομική στήριξη και πιθανόν εξαγορά «προβληματικών εταιρειών» από Ρώσους ολιγάρχες, πριν σκάσουν και άλλα κραχ ενώ κύριο θέμα θα είναι τα δολάρια των Κινέζων.
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή και μετά το Κατάρ και λοιπούς μουσουλμάνους συμμάχους, ήρθε η ώρα της Μόσχας και του Πεκίνου να αποδείξουν τις φιλικές προθέσεις τους, με τι ανταλλάγματα όμως;
Η συνάντηση των δύο ηγετών, θα πραγματοποιηθεί εν μέσω των ανησυχιών της κατάστασης στην συριακή επαρχεία του Ιντλίμπ, αλλά και των ρωσικών καταγγελιών περί προβοκάτσιας με τη συνδρομή των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια δημιουργίας αρραγούς μετώπου κατά της Ουάσιγκτον .
Σημειώνεται ότι Μόσχα, Τεχεράνη και Άγκυρα διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μίας οριστικής συμφωνίας επί της συγκρότησης ειδικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει την ευθύνη κατάρτισης ενός νέου συντάγματος για τη Συρία.
Ο Ερντογάν κατηγορεί ευθέως για όλα αυτά (Συρία-Οικονομία) την Δύση, ότι έχει κηρύξει σφοδρό οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία, τονίζοντας έχουμε «εμείς έχουμε σύμμαχο μας τον Αλλάχ μας», προσδίδοντας παράλληλα θρησκευτική διάσταση στο οικονομικό θέμα που ταλανίζει την χώρα του.
«Η Τουρκία δεν θα ανατραπεί ή διαλυθεί από τον «οικονομικό πόλεμο» που κηρύχθηκε εναντίον της από τη Δύση», δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σήμερα Παρασκευή, εν μέσω διεύρυνσης της νομισματικής κρίσης, η οποία έδειξε ότι η λίρα υποχώρησε σχεδόν 40% φέτος.
«Αν αυτοί έχουν τα δολάρια τους, εμείς έχουμε τον Αλλάχ μας. Δεν μπορούν να ανατρέψουν την Τουρκία με δολάρια», δήλωσε ο Ερντογάν στους υποστηρικτές του στο Balikesir.
Αποκάλεσε επίσης τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας "απατεώνες και ληστές" και ζήτησε από τους Τούρκους να μην λάβουν υπόψη τις αξιολογήσεις τους.
Πληροφορίες όμως από ρωσικά και κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν, ότι το σχέδιο του Ερντογάν με τον Πούτιν αφορά τεράστιο δάνειο από την Τράπεζα επενδύσεων ( αυτή που δεν άφησαν να πάει η Ελλάδα οι δανειστές μας) με έδρα το Πεκίνο μαζί με μαζικές επενδύσεις «φίλων» δίνοντας μια ανάσα ζωής.
Πρόκειται όχι για το σχέδιο Β, αλλά για το μόνο σχέδιο που υπάρχει στα σκαριά και μπορεί να δώσει ζωή στην ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία, και η συμβολή του Ρώσου προέδρου θα είναι καταλυτική.
Για να γίνει αυτό όμως ενδεχομένως να ζητηθούν σοβαρά ανταλλάγματα από την Τουρκία, όπως την αποχώρηση της από το ΝΑΤΟ και την προσχώρηση της στους BRICS, και στην συνέχεια στην συμφωνία της Σανγκάης που αποτελεί το ΝΑΤΟ της ανατολής.
Αυτά θα συζητήσουν πραγματικά, ο Τούρκος ηγέτης με τον Ρώσο πρόεδρο, προκαλώντας σεισμό σε ΝΑΤΟ και δύση, μιας και όπως όλα δείχνουν ο Ερντογάν τους έχει κουνήσει μαντίλι από το 2016 και το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Το πώς θα αντιδράσει η Ουάσιγκτον μαζί με την σκοτεινή κυβέρνηση που ελέγχει τον Τράμπ είναι προς το παρόν μη εξακριβωμένο , αλλά σίγουρα οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να καθίσουν με «σταυρωμένα χέρια» και θα επιχειρήσουν ξανά με κάθε τρόπο να εξαφανίσουν από προσώπου γης τον «ενοχλητικό» Τούρκο σουλτάνο που τους θυμίζει άλλες εποχές.