Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Οι Ρώσοι έστειλαν στο διάστημα 2 ιρανικούς δορυφόρους- Αναμένεται επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ;

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ιράν σχεδιάζει μια «ολοκληρωτική επίθεση» στο Ισραήλ που θα περιλαμβάνει ισχυρότερες κεφαλές από πριν, καθώς και νέα όπλα.

Αυτό το σενάριο ενισχύεται και από την εκτόξευση δύο ιρανικών δορυφόρων στο διάστημα από τους Ρώσους.
Σύμφωνα με αμερικανικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ενημερωμένες ιρανικές και αραβικές πηγές, η Τεχεράνη θα εμπλέξει επίσης τον ιρανικό στρατό στο χτύπημα, όχι μόνο τους Φρουρούς της επανάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ιράν δεν θέλει να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές με την επίθεσή του, επομένως η ιρανική απάντηση αναμένεται να έρθει μετά τις 5 Νοεμβρίου, αλλά πριν ορκιστεί ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2025.

Δυτικές πηγές, με τη σειρά τους, έχουν προειδοποιήσει το Ιράν ότι η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση θα είναι ισχυρή, πολύ πιο ισχυρή από ό, τι ήταν μέχρι τώρα.

Αιγύπτιος αξιωματούχος ανέφερε σε αμερικανική εφημερίδα ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει ανεπίσημα το Κάιρο, ότι η απάντησή της στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο έδαφός της στις 26 Οκτωβρίου, ως αντίποινα για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας την 1η Οκτωβρίου, θα ήταν «ισχυρή και περίπλοκη».

Ανώνυμος Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει ανάγκη απάντησης, καθώς ο στρατός του έχασε τέσσερις στρατιώτες.

Η Μόσχα στηρίζει το Ιράν εκτοξεύοντας δύο ιρανικούς δορυφόρους 

Δύο ιρανικοί δορυφόροι εκτοξεύτηκαν σε τροχιά από ρωσικό σταθμό σήμερα Τρίτη, ως το τελευταίο σημάδι της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, ανέφερε ΜΜΕ.

Οι δύο εγχώριας κατασκευής δορυφόροι Kowsar και Hodhod εκτοξεύτηκαν με επιτυχία από το διαστημικό κοσμοδρόμιο  Vostochny Cosmodrome στην ανατολική Ρωσία χρησιμοποιώντας έναν ρωσικό δορυφορικό εκτοξευτή Soyuz, ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο πύραυλος Soyuz μετέφερε επίσης δύο ρωσικούς δορυφόρους παρατήρησης Ionosphere-M Earth και αρκετές δεκάδες μικρότερους δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων των δύο ιρανικών.

Ο δορυφόρος Kowsar, είναι σχεδιασμένος για παρατήρηση ξηράς, και ο επικοινωνιακός δορυφόρος Hodhod κατασκευάστηκε από την ιρανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία Omid Faza στην Τεχεράνη.

Αυτή εκτόξευση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς είναι η πρώτη εκτόξευση δορυφόρου που αναπτύχθηκε από τον ιδιωτικό τομέα.

Τον Σεπτέμβριο, το Ιράν εκτόξευσε με επιτυχία τον ερευνητικό δορυφόρο Chamran 1, ο οποίος αναπτύχθηκε από το διαστημικό τμήμα της Iran Electronics Industries, κρατικής θυγατρικής του ιρανικού Υπουργείου Άμυνας.

Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία εκτόξευσε τον ιρανικό δορυφόρο Pars-1 που κατασκευάστηκε από το Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας του Ιράν, το οποίο συνδέεται με το Υπουργείο Επιστήμης, Έρευνας και Τεχνολογίας.

Τον Αύγουστο του 2022, ένας ρωσικός πύραυλος Soyuz μετέφερε στο διάστημα έναν άλλο ιρανικό δορυφόρο που ονομάζεται Khayyam, ο οποίος κατασκεύασε στη Ρωσία.

Η εκτόξευση της Τρίτης έρχεται παρά τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Ιράν για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τους δεσμούς τους σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα, καθώς επιδιώκουν να διασπάσουν την αυξανόμενη πολιτική τους απομόνωση από τη Δύση.

Το Ιράν πιστεύεται ότι έχει παραδώσει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed στη Ρωσία στο πλαίσιο συμφωνίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε στα τέλη του 2022.

Δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί αυτά τα drones στην Ουκρανία.

Η Τεχεράνη έχει επίσης αγοράσει ρωσικά οπλικά συστήματα στο παρελθόν.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι είχε ολοκληρώσει μια συμφωνία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-35, επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28 και εκπαιδευτικών αεροσκαφών Yak-130 από τη Ρωσία.

Ενώ τα Yak-130 έχουν παραδοθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία, παραμένει ασαφές εάν κάποιο από τα άλλους τύπους αεροσκαφών έχει παραδοθεί.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι σχέσεις Ιράν-Ρωσίας έχουν βαθύνει καθώς οι δύο χώρες συγκλίνουν σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, όπου και οι δύο πλευρές έχουν υποστηρίξει τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατά των ανταρτών καθ' όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι αντάλλαξαν πολλές επισκέψεις τους τελευταίους μήνες εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν που κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε μια πλήρη περιφερειακή σύγκρουση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ