Με οργή αντέδρασε ο Ντόναλντ Τραμπ στην νέα απόρριψη αποφυλάκισης του αμερικανού πάστορα Αντριου ΜΠράνσον από τουρκικό δικαστήριο. «Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» είπε σε καθαρά απειλητικό τόνο ο αμερικανός πρόεδρος.
Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε πρωτοφανή κρίση κατά την οποία θα καθοριστεί το μέλλον της Τουρκίας και ο Ν. Τραμπ είναι έτοιμος να γονατίσει την Άγκυρα...
Την οργή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε η αρνητική απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης για την απελευθέρωση του πάστορα, Αντριου Μπράνσον.
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ .
«Θα έπρεπε να τον είχαν στείλει πίσω εδώ και πολύ καιρό. Κατά τη γνώμη μου, η Τουρκία ενήργησε πολύ, πολύ άσχημα» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο και πρόσθεσε:
«Δεν έχει τελειώσει ακόμα αυτή η ιστορία. Δεν μπορούν να παίρνουν τους ανθρώπους μας».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε, δεν πρόκειται κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα (US not going to take it sitting down).
https://twitter.com/SubWay_Inc/status/1030474157329408000
Τουρκία: Απορρίφθηκε η έφεση του πάστορα Μπράνσον
Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για την άρση του κατ’ οίκον περιορισμού που έχει επιβληθεί στον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Ο Άντριου Μπράνσον, με καταγωγή από τη Βόρεια Καρολίνα, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 από τις τουρκικές αρχές. Κατηγορείται για κατασκοπεία και «τρομοκρατική» δραστηριότητα και έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Έπειτα από έναν και πλέον χρόνο προφυλάκισης, τέθηκε τον Ιούλιο σε περιορισμό κατ΄οίκον, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αφεθεί ελεύθερος και να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μόλις έγινε γνωστή η νέα άρνηση του δικαστηρίου, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας προσαρμόστηκε στις 6,23 λίρες στο δολάριο, από τις 6,04 που ήταν προηγουμένως
Ο συνήγορος του πάστορα Μπράνσον, ο Τζεμ Χαλαβούρτ, δήλωσε πως θα καταθέσει και πάλι προσφυγή σε δύο εβδομάδες.
«Διαξιφισμοί» Άγκυρας και Ουάσινγκτον
Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν εκ νέου χτες, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν να προειδοποιεί την Άγκυρα ότι εάν δεν απελευθερωθεί άμεσα ο Αμερικανός πάστορας, θα επιβληθούν νέες κυρώσεις.
«Έχουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε, εάν δεν τον αφήσουν ελεύθερο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Τούρκοι δεν αποδείχτηκαν «καλοί φίλοι».
Η απάντηση από πλευράς της Τουρκίας ήρθε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί προβλήματα με τις ΗΠΑ.
Υπογράμμισε δε, ότι τα προβλήματα με τις ΗΠΑ μπορούν να λυθούν αλλά όχι «με την τρέχουσα προσέγγιση».
Νέες διαστάσεις στο… μπρα ντε φερ έδωσε σήμερα και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ξεκαθάρισε μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ «δεν θα πληρώσουν τίποτα στην Τουρκία» για την απελευθέρωση του πάστορα. Μάλιστα, αποκάλεσε τον Άντριου Μπράνσον «σπουδαίο πατριώτη όμηρο».
«Η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε τις ΗΠΑ για πολλά χρόνια. Τώρα κρατούν τον υπέροχο χριστιανό πάστορά μας, από τον οποίο τώρα θα ζητήσω να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σαν ένας σπουδαίος, πατριώτης όμηρος. Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, αλλά θα κάνουμε περικοπές στην Τουρκία» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η Άγκυρα «παζαρεύει την απελευθέρωση του πάστορα»
Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να απελευθερώσει τον κρατούμενο Αμερικανό κληρικό Άντριου Μπράνσον, όμως οι ΗΠΑ δεν δέχονται να παραχωρήσουν ανταλλάγματα για να λήξει η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες, γράφει το Middle East Eye επικαλούμενο Τούρκο διπλωμάτη.
Η διένεξη έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στη δραματική πτώση της τουρκικής λίρας, που φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
«Γνωρίζουμε πως πρέπει να επιλύσουμε την κρίση, τουλάχιστον για το καλό της οικονομίας μας, και πρακτικά είναι δυνατή η απελευθέρωση του Μπράνσον» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που φέρεται να γνωρίζει για τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.
«Πρέπει όμως να πάρουμε κάποιο αντάλλαγμα έπειτα από την ανταλλαγή όλων αυτών των σκληρών δηλώσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία» πρόσθεσε.
Η Άγκυρα έθεσε την πρότασή της στο τραπέζι την περασμένη εβδομάδα, όταν τουρκικό κλιμάκιο επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον για συνομιλίες. Η αντιπροσωπεία, λέει ο αξιωματούχος, πρότεινε την απελευθέρωση του Μπράνσον σε αντάλλαγμα με παύση των δύο ερευνών που εκκρεμούν κατά της Halkbank, κρατικής τουρκικής τράπεζας που φέρεται να παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν –ένα άλλο σημείο τριβής ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.
Ο ίδιος ο Ερντογάν φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.
«Όμως η κυβέρνηση Τραμπ απάντησε ότι το δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση είναι ανεξάρτητο και ότι δεν μπορούσε να υποσχεθεί οτιδήποτε».
Η Τουρκική πλευρά προσφέρθηκε τότε να ανταλλάξει τον Μπράνσον με τον Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, υποδιευθυντή της Halkbank που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 32 μηνών στις ΗΠΑ για τη βοήθεια που προσέφερε στο Ιράν προκειμένου να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Οι Αμερικανοί απάντησαν όμως ότι η διαδικασία έκδοσης του Αττίλα θα απαιτούσε τουλάχιστον δύο μήνες.
«Τους είπαμε ότι θα θέλαμε να δούμε τουλάχιστον μια ένδειξη καλής θέλησης, ότι έπρεπε να μας υποσχεθούν κάτι. Ζητήσαμε χρόνο προκειμένου να βρούμε μια λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές» αναφέρει ο διπλωμάτης.
«Ήταν όμως ξεκάθαροι στη στάση τους. Μας είπαν να απελευθερώσουμε τον Μπράνσον αμέσως, τον θέλουν πίσω στις ΗΠΑ χωρίς παζάρια. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλουν νέες κυρώσεις. Έτσι η αντιπροσωπεία επέστρεψε, αλλά η επικοινωνία ποτέ δεν σταμάτησε.
Ως προς το πότε μπορεί κανείς να περιμένει εξελίξεις, ο διπλωμάτης επισήμανε ότι η νέα ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση Μπράνσον προγραμματίζεται για τις 12 Οκτωβρίου.
«Οι δικαστές μπορεί να τον αφήσουν τότε, περιμένω όμως κάποια θετική εξέλιξη και για τις δύο φορές πριν από αυτή την ημερομηνία».
«Ακόμα κι αν δεν λάβουμε τίποτα για αντάλλαγμα, πρέπει τουλάχιστον να είμαστε βέβαιοι για τις καλές προθέσεις τους».