Που οδηγεί το έντονο φλερτ και ο σφιχτός εναγκαλισμός ΗΠΑ-Ελλάδας; Οι τελευταίες κινήσεις του υπερ-κινητικού πρέσβη των ΗΠΑ, Τ.Πάιατ, και οι δηλώσεις από την Ουάσινγκτον δείχνουν πως θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Οι αρμόδιοι φορείς χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να "κοντύνουν" την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Προφανώς οι Μ.Πομπέο και Μ.Τσαβούσογλου δεν "τα βρήκαν" στην Ουάσινγκτον, ή γνωρίζουν πως ακόμη και αν βρεθεί μια χρυσή τομή, αυτή θα είναι πρόσκαιρη...
Οντως, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους εδώ και δεκαετίες. Ομως δεν φτάνει αυτό. Η γεωπολιτική αναβάθμιση έναντι της Τουρκίας είναι δεδομένο πως θα φέρει εξελίξεις σε όλους τους τομείς. Ισως αυτό να επιδιώκουν και οι ΗΠΑ. "Κόντυμα" της Αγκυρας...
Δεν είναι μόνο το αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία που απέστειλε την Τρίτη το State Department διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ.
Δεν είναι μόνο πως οι ΗΠΑ δήλωσαν πως υπολογίζουν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό την Ελλάδα ως έναν πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Είναι και οι νέοι ύμνοι του Τζέφρι Πάϊατ για την Ελλάδα.
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα Ναυπηγεία του Νεωρίου Σύρου, αποτέλεσαν την έμπνευση για τους νέους ύμνους του Πρέσβη των ΗΠΑ, κ. Τζέφρι Πάϊατ υπερ της Ελλάδας. Αμφότερες οι τοποθεσίες έχουν συγκεντρώσει το έμπρακτο ενδιαφέρον αμερικανικων επενδυτικών κεφαλαίων.
Η δεξαμενή Βιολάντω ανελκύθηκε την Τρίτη στο ναυπηγείο του Νεώριου Σύρου, το οποίο ετοιμάζεται για μία νέα εποχή, καθώς περνάει στον έλεγχο του ελληνοαμερικανικού ομίλου ΟΝΕΧ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ, δεν έχασε την ευκαιρία να αναδείξει αυτή την κομβική εξέλιξη για την πρώτη φάση της αναγέννησης του φιλέλληνα κ. Πάϊατ που μοίρασε συγχαρητήρια:
"Συγχαίρω τους φίλους μου στα #Neorionναυπηγεία για την επιτυχή επίπλευση της πλωτής ξηράς αποβάθρας και την επανέναρξη της εργασίας-αναβίωση αυτού του στρατηγικού περιουσιακού στοιχείου και δείχνει πώς οι αμερικανικές επενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να προχωρήσει προς τα εμπρός."
Ο κ. Πάϊατ ποστάρισε φωτογραφίες από την επίσκεψή του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης χρησιμοποιώντας εξίσου θερμά λόγια.
"Υπέροχη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Αλεξανδρούπολης σήμερα. Δεσμευόμαστε να οικοδομήσουμε δεσμούς στην πόλη με τις αμερικανικές επενδύσεις στο λιμάνι, σημαντικά περιφερειακά έργα ενέργειας κτλ. Μητροπολίτης Άνθιμος, Δήμαρχος Λαμπάκης, Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Χατζημιχαήλ." έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό.
Η συνάντηση αυτή ήταν προγραμματισμένη για τις 05 Ιουνίου και έγινε στο γραφείο του αμερικανού αξιωματούχου στην Αθήνα.
Σύμφωνα πάντα με το tweet του κου Πάιατ, στη συνάντηση συζητήθηκε η σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, επενδύσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καθώς και ενεργειακά projects της ευρύτερης περιοχής.
Αν και δεν διέρρευσε το παραμικρό απ’ όσα συζητήθηκαν, το σίγουρο είναι τους απασχόλησε το θέμα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που όλα δείχνουν ότι θα αναλάβουν την διαχείριση του οι Αμερικανοί, αλλά και η δημιουργία βάσης ελικοπτέρων.
Οι συμμετέχοντες πάντως, απέφυγαν να σχολιάσουν την συνάντηση τους με τον αμερικανό πρέσβη.
Το κάλεσμα του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ: “Φέτος το Καλοκαίρι Πάμε Ελλάδα»
Τα τελευταία δύο χρόνια, έχω την ευχαρίστηση να εξερευνώ την Ελλάδα, από τις πόλεις της έως τα νησιά της, από τα βουνά της έως τους αρχαιολογικούς χώρους και τα πολιτιστικά της κοσμήματα. Αντικατοπτρίζοντας τα ταξίδια μου στην Ελλάδα, η συμβουλή μου προς τους Αμερικανούς είναι: βουτήξτε βαθιά στην Ελλάδα και αφήστε τον εαυτό σας να εκπλαγεί από τις διαθέσιμες επιλογές.
Μαθαίνουμε από νεαρή ηλικία ότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και τόσοι πολλοί άνθρωποι σχεδιάζουν μια ζωή για να επισκεφθούν την Ακρόπολη και τα διάφορα μνημεία της Αθήνας που καταγράφουν τη γέννηση της δημοκρατίας.
Μην τα χάσετε, αλλά θα σας ενθάρρυνα να επισκεφθείτε την αρχαία Δωδώνη ή την αρχαία Ολυμπία, μερικές από τις δεκάδες τοποθεσίες της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα, οι οποίες ακόμη δεν έχουν τόσο πολύ ανακαλυφθεί από Αμερικανούς τουρίστες.
Συμβουλεύω επίσης τους Αμερικανούς να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους πέρα από τις συνηθισμένες στάσεις σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Είναι απίστευτα μέρη για διακοπές, αλλά πολλά από τα λιγότερο γνωστά νησιά της Ελλάδας, όπως η Σύρος, η Νάξος, η Άνδρος ή η Χίος, θα σας κόψουν την ανάσα. Τον Απρίλιο επισκέφθηκα το Άγιο Όρος.
Βρήκα ότι είναι ένα μοναδικά πνευματικό μέρος, όπου η πλούσια ορθόδοξη παράδοση της Ελλάδας ευδοκιμεί, καθώς και η βαθιά της σύνδεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.
Το τραχύ τοπίο και οι λόφοι του είναι κατοικία για μερικές από τις πιο σημαντικές, παραδοσιακές ελληνικές τέχνες, όπως η εικόνα του 9ου αιώνα «Άξιον Εστί», καθώς και μερικά πραγματικά εκπληκτικά μοναστήρια.
Η Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Έλενα Κουντούρα, έχει κάνει ευκολότερη την απόλαυση της χώρας, εφαρμόζοντας νέες πολιτικές για την επέκταση της ταξιδιωτικής περιόδου, την προώθηση νέων θεματικών προϊόντων, το άνοιγμα νέων αγορών για την ενίσχυση της συνδετικότητας και την προώθηση νέων ελληνικών τουριστικών επενδύσεων.
Οι αμερικανικές εταιρείες επεκτείνονται στην αγορά, με την Avis να επιστρέφει τώρα στην αγορά με επενδύσεις 81 εκατομμυρίων δολαρίων και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπως οι Marriott, Hyatt και Wyndham να επεκτείνονται επίσης γρήγορα στην αγορά. Βοηθά επίσης την Ελλάδα το ότι κέρδισε πρόσφατα το καλύτερο δυνατό επίπεδο στις συμβουλές προς τους ταξιδιώτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Έτσι, σχεδιάζουμε επίσης τον τουρισμό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, όπου οι Η.Π.Α. θα είναι η τιμώμενη χώρα.
Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο λόγο να προγραμματίσετε τις διακοπές σας στην Ελλάδα έτσι ώστε να συμμετάσχετε σε αυτό που θα είναι ορόσημο για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος διάσωσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μερίδιο στην επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα, γι ‘αυτό επικροτώ προσπάθειες, όπως αυτό το αφιέρωμα της Greek News, για να αυξήσουμε τον τουρισμό και μαζί του, να οικοδομήσουμε την εκτίμηση για τα πρώτης κατηγορίας πολιτιστικά και φυσικά κοσμήματα της Ελλάδας, ως μέσο για βοηθήσουμε να αναδυθεί η Ελλάδα από την οικονομική κρίση. Ο Τζέφρι Πάιατ είναι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα
Συνάντηση του Τζέφρι Πάιατ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
«Πάντοτε είναι τιμή να συναντιέμαι με την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και να του εκφράζω την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Πατριαρχείου αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των εθνών», δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, μετά την επίσκεψή του στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας.
Ωστόσο, ως φαίνεται, τα θερμά του αισθήματα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Αμερικανός πρέσβης τα είχε εκφράσει και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε μονές του Αγίου Όρους.
Σε ανάρτησή του από τη Μονή Βατοπεδίου, ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο και συγκεκριμένα τη στήριξη των ΗΠΑ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ειδικότερα, έγραψε:
«Είχε την τιμή να γνωρίσω τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο στο Βατοπέδι. Είχαμε μια σημαντική συζήτηση σχετικά με την Ορθοδοξία παγκοσμίως και τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Τώρα ο Ποροσένκο βάζει και χρονοδιάγραμμα για την αυτοκεφαλία
Σε νέες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο βάζει πλέον και χρονοδιαγράμματα για την απόφαση του Φαναρίου και λέει ότι ελπίζει πως η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα δώσει πράσινο φως για τον τόμο αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έως την 1030η επέτειο του βαπτίσματος των Ρως στο Κίεβο που θα εορταστεί στις 28 Ιουλίου 2018.
«Η νίκη δεν είναι μόνο όταν απελευθερώθηκε η ουκρανική γη, αλλά η νίκη είναι για πρώτη φορά, για περισσότερο από 300 χρόνια, τώρα που η Ουκρανία έχει μια πραγματική ευκαιρία να δημιουργήσει μια ενωμένη τοπική ορθόδοξη εκκλησία και, το πιο σημαντικό , μια ουκρανική εκκλησία «, δήλωσε ο πρόεδρος σε μια προσευχή για την ειρήνη στον Καθεδρικό Ναό Almudena, μια ρ/καθολική εκκλησία στη Μαδρίτη της Ισπανίας.
«Και προσευχόμαστε ότι την 1030η επέτειο του βαπτίσματος των Ρως από τον ιερό Απόστολο πρίγκιπα Βλαντιμίρ, ο Κύριος θα μας δώσει αυτόν τον τόμο. Και σας ζητώ, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, να ενώσουμε τις προσευχές μας σε μια κοινή προσευχή «, ανέφερε ο Πόροσενκο.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος υπενθύμισε την έκκληση προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο αμέσως μετά το Πάσχα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη. «Θα ήμουν πολύ χαρούμενος να δω κάτι τέτοιο να συμβαίνει και στο εγγύς μέλλον πιστεύω ότι θα επιτύχουμε», πρόσθεσε ο Ποροσενκο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ουκρανία έχει κερδίσει το δικαίωμα να έχει ενωμένη τοπική εκκλησία. «Εξάλλου, η Ουκρανία έχει πληρώσει μια υψηλό τίμημα γι ‘αυτό», είπε.
Τι δείχνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην φωτογραφία;
Μάλλον "μιλά" για την GASTRADE Α.Ε., την πρώτη εταιρεία που απέκτησε Άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα. Παρουσιάζει στη μεγαλύτερη και σημαντικότερη διεθνή έκθεση για τη ναυτιλία, Ποσειδώνια 2018, το έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Βόρειας Ελλάδας.
Το έργο αναπτύσσεται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αποτελεί μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη, διασφαλίζοντας νέες πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου και συμβάλλοντας στην ασφάλεια εφοδιασμού των αγορών της χώρας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης....