Αντίθετοι στις πρακτικές του υπουργείου να ανακοινώνει, για πρώτη φορά επίσημα, «κουτσουρεμένα» νούμερα για τον αριθμό των πολιτών που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια της Αθήνας αλλά και τις Θεσσαλονίκης είναι μάχιμοι αστυνομικοί και συνδικαλιστές.
Όπως επισημαίνουν στο protothema.gr, ο αριθμός των συμμετοχών στο χθεσινό συλλαλητήριο ήταν πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που ανακοινώθηκε επισήμως, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έντονο παρασκήνιο συνοδεύει την επίσημη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ που ανέφερε ότι το πλήθος που κατέκλυσε την πλατεία Συντάγματος και όλους τους γύρω δρόμους ήταν μόλις 140.000! Μάλιστα, υψηλά ιστάμενοι αξιωματικοί που απαρτίζουν την ηγεσία του Σώματος, λένε πληροφορίες από την Κατεχάκη, ότι αρνήθηκαν να προσυπογράψουν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση που, όπως λένε αστυνομικοί, προκαλεί την κοινή λογική.
Την ίδια ώρα, εύλογα ερωτήματα και προβληματισμό εγείρει το «περίεργο» σβήσιμο με mosaic effect, της ένδειξης πάνω αριστερά του βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία. Και αυτό γιατί όπως φαίνεται ξεκάθαρά σε άλλο υλικό ελικοπτέρων που έχει δημοσιοποιήσει η ΕΛ.ΑΣ στο συγκεκριμένο σημείο που είναι σβησμένο με pixel φαίνονται η ώρες και οι ημερομηνίες που έχουν τραβηχτεί τα βίντεο. Με απλά λόγια, η ΕΛ.ΑΣ του Τόσκα επέλεξε μια «ανορθόδοξη» τακτική για την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας καθώς το βίντεο τραβήχτηκε πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου.
Μια απλή σύγκριση των εικόνων από το ελικόπτερο με φωτογραφίες πρακτορείων και των ΜΜΕ που κάλυψαν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας δείχνει την πραγματικότητα. «Οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί δεν συμφωνούμε με τα νούμερα που δίνει η ηγεσία. Από τις συζητήσεις με συναδέλφους που ήταν στα μέτρα αλλά και όσα είδαμε μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως σε καμία περίπτωση δεν ήταν 140.000. Όπως διακρίνεται από τα πλάνα του βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, ο κύριος όγκος δεν είχε ακόμη συγκεντρωθεί στο σημείο. Η Αστυνομία διασφάλισε πλήρως τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, ενώ συμμετείχαν και πολλοί συνάδελφοι που διαδήλωσαν ειρηνικά για τη Μακεδονία. Γιατί πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και πολίτες αυτής της χώρας και μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες» τονίζει στο protothema.gr ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Π.Ο.Α.Σ.Υ Θεόφιλος Παπαδάκης ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Π.Ο.Α.Σ.Υ Γρηγόρης Γερακαράκος επισημαίνει: «Δεν είναι αντικειμενικός μετρητής των δεδομένων η εκτίμηση ενός αξιωματικού ο οποίος είναι επικεφαλής των μέτρων. Γιατί περί εκτίμησης πρόκειται και μάλιστα πρόχειρης, η οποία βάζει τον αστυνομικό απέναντι στον πολίτη ο οποίος έχει κρίση και μπορεί να διακρίνει ποια είναι η πραγματικότητα. Κανείς δε, δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώνει τον αγώνα χιλιάδων αστυνομικών που από το πρωί εργάζονται για να μπορεί ο λαός να εκφραστεί ελεύθερα και με ασφάλεια».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων ή μέλος Δ.Σ της ΠΟΑΣΥ Βαγγέλης Κεφαλάς ο οποίος κάνει λόγο για πρακτικές που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα επισημαίνοντας πως «είναι πραγματικά άξιο απορίας για ακόμη μία φορά, όπως και στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, η ευκολία με την οποία οι υπεύθυνοι των γραφείων τύπου της ΕΛ.ΑΣ δίνουν τόσο νωρίς αριθμητικά στοιχεία για τον αριθμό των συγκεντρωμένων ατόμων. Με αυτές τις εκτιμήσεις προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και οδηγούν σε δυσμενή σχόλια εις βάρος του Σώματός. Οι συνάδελφοι μας από το πρωί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να προστατέψουν το δικαίωμα των Ελλήνων να εκφράσουν ειρηνικά την άποψη τους».
Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία - Πάνω δεξιά η επεξεργασία του υλικού, προφανώς για να σβηστεί η ώρα
Σε κυρίαρχο ζήτημα έχει αναδειχθεί το πλήθος των διαδηλωτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Οι πιο ψύχραιμοι και αντικειμενικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι στην κορύφωση της μαζικότητάς της, η συγκέντρωση προσέλκυσε σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες. Ωστόσο, οι απόψεις της κυβέρνησης από τη μία και των διοργανωτών από την άλλη σχετικά με τον ακριβή αριθμό όσων συνέρρευσαν στο Σύνταγμα βρίσκονται σε τόσο έντονη διάσταση μεταξύ τους, ώστε θα έλεγε κανείς ότι οι εκτιμήσεις αφορούν σε διαφορετική εκδήλωση. Λες και αλλού πήγε η ΕΛ.ΑΣ και αλλού όλοι οι υπόλοιποι.
Διότι μια εύλογη απόκλιση στους εκατέρωθεν υπολογισμούς είναι αναμενόμενη -εξάλλου γίνονται αποκλειστικά «με το μάτι». Ωστόσο, οι μεν δίνουν μια επίσημη προσέγγιση του πλήθους στα 140.000 άτομα και οι δε στα 1.500.000, οπότε αυτομάτως δημιουργείται η απορία για το ποια από τις δύο πλευρές υπερβάλλει, είτε συρρικνώνοντας, είτε διογκώνοντας το σύνολο των διαδηλωτών. Και, κυρίως, το γιατί θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Η μαγική εικόνα της ΕΛΑΣΚατ' αρχάς από τις αεροφωτογραφίες, από δεκάδες εικόνες που κυκλοφορούν στα social media αλλά και βάσει της κοινής λογικής, ο πρώτος αριθμός φαντάζει σαν να είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Η πυκνότητα του πλήθους, έστω και μόνο στην πλατεία Συντάγματος, καθιστά γελοιωδώς φτωχό το «140.000», μια προσέγγιση που έκανε η Ελληνική Αστυνομία. Η δε εσκεμμένη απόκρυψη της χρονικής σήμανσης στο σχετικό βίντεο από ελικόπτερο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από την ίδια την ΕΛ.ΑΣ, εγείρει υποψίες για απόπειρα χειραγώγησης των εντυπώσεων. Και η ΕΛ.ΑΣ είναι «υπότροπος», ύστερα από το προηγούμενο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη.
Το «140.000» είναι συνεπές μόνο με το «90.000» της πρώτης συγκέντρωσης στη συμπρωτεύουσα, στοιχείο που επιβεβαιώνει τον ζήλο των πολιτικών προϊσταμένων της Ελληνικής Αστυνομίας να υποβαθμίσουν την μαζικότητα των δύο συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για την ονομασία της Μακεδονίας. Όμως, η ηθελημένη υποτίμηση του πλήθους μοιραία εκθέτει ανεπανόρθωτα και γελοιοποιεί την ΕΛ.ΑΣ. Η αξιοπιστία της Αστυνομίας καταρρακώνεται, ενώ ακόμη και μέσα στους κόλπους της επικρατεί απογοήτευση σε μεγάλη μερίδα στελεχών, από τις χαμηλότερες έως τις υψηλές βαθμίες, εξαιτίας των αδέξιων και χοντροκομμένων χειρισμών στην υπόθεση των, καθόλα ειρηνικών διαδηλώσεων για τη Μακεδονία.
Άγγιξαν το ένα εκατομμύριοΣτον αντίποδα της κραυγαλέας «έκπτωσης» που έκανε η ΕΛ.ΑΣ, προφανώς καθ' υπόδειξιν άνωθεν, οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου εμφανίστηκαν και αυτοί σαν υπεραισιόδοξοι, μιλώντας για «ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες» στο Σύνταγμα και τα πέριξ. Ο αριθμός των διαδηλωτών άγγιξε το 1 εκατομμύριο και μπορεί να μην ήταν δεκαπλάσιος των εκτιμήσεων της Αστυνομίας, ήταν όμως πολλές φορές μεγαλύτερος από το φαιδρά χαλκευμένο νούμερο «140.000».
Η τεταμένη συζήτηση μετατοπίστηκε από την ουσία του ζητήματος -δηλαδή την παλλαϊκή απαίτηση να μην ξεπουληθεί το όνομα «Μακεδονία», στο πόσοι ήταν τελικά αυτοί που βρέθηκαν στο Σύνταγμα την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου. Εάν ληφθεί υπόψιν ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με περίπου 2 εκατομμύρια ψήφους, το 2018, με 1 εκατομμύριο Έλληνες να διαδηλώνουν ενάντια στην εξωτερική πολιτική -αν μη τι άλλο- της κυβέρνησης, μοιραία θέτει το Μαξίμου σε κατάσταση συναγερμού. Χαρακτηριστική ήταν η έμπλεη οξύτητας ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον δήθεν «ευσεβή πόθο» της αντιπολίτευσης, ο οποίος ουδέποτε εκπληρώθηκε με το συλλαλητήριο της Αθήνας, εφόσον δεν συνέρρευσαν «εκατομμύρια» διαδηλωτών. Παρόλ' αυτά, με τις σπασμωδικές της κινήσεις σε σχέση με τον όγκο της συμμετοχής στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, η κυβέρνηση πρόδωσε τη σύγχυση που προκαλεί στις τάξεις της το γεγονός ότι οι Έλληνες βγαίνουν στο δρόμο για ένα εθνικό θέμα.
Η διάχυτη δυσαρέσκεια των πολιτών προς το Μαξίμου και η ανησυχία για το Μακεδονικό αποτυπώθηκε με ενάργεια σε πολλά σχόλια στο twitter, μερικά από τα οποία παρατίθενται ακολούθως: