Βόρεια Ήπειρος

Μας την πέφτουν Τούρκοι και Αλβανοί από Ιμια μέχρι Φλώρινα: "Προειδοποιήσαμε τους Ελληνες - Oι Τσάμηδες έχουν δικαιώματα - Το χωριό Φλάμπουρο έχει μόνο Αλβανούς...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Με νέες επιθέσεις κατά της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προκαλεί και πάλι τόσο για τους 8 στρατιωτικούς όσο και για τα Ίμια ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η Αλβανία. Οι Τούρκοι βλέπουν εσωτερική αποσταθεροποίηση της χώρας λόγω του σκανδάλου Novartis.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα δείχνει ανοχή στους τρομοκράτες, καθώς δεν εκδίδει τους 8 αξιωματικούς που φέρονται να εμπλέκονται στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα είναι η αυτή που προκαλεί γύρω από τα Ίμια, ενώ εξαπολύσει επίθεση στον Πάνο Καμμένο, λέγοντας πως «ο ακροδεξιός υπουργός θέλει να δημιουργήσει ένταση.»

Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά για την… «προκλητικότητα» της Ελλάδας, πως «τους έχουμε προειδοποιήσει».

Ράμα: Oι Τσάμηδες είναι Αλβανοί που έχουν δικαιώματα και στην Ελλάδα

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» έδωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, στην οποία αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στις διμερείς σχέσεις. «Εδαφική διεκδίκηση απλά δεν υπάρχει» τονίζει, ωστόσο δεν διστάζει να δηλώσει ότι «οι Τσάμηδες είναι Αλβανοί με δικαιώματα».

Ο Έντι Ράμα υπογραμμίζει: «Εδαφικό ζήτημα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας δεν μπορεί να σταθεί. Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, που θα είναι δίκαιη και για τις δύο χώρες».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας συζήτησε εφ' όλης της ύλης με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση που είχαν στο Νταβός στις 25 Ιανουαρίου. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές τόνιζαν μετά τη συνάντηση ότι «ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Ελλάδα και Αλβανία είναι έτοιμες για στρατηγική συμφωνία που να επιλύει κρίσιμες διαφορές και να ανοίγει τον δρόμο για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο στόχος είναι η διευθέτηση των ζητημάτων να έχει ολοκληρωθεί εντός της άνοιξης.

Στη συνάντηση του Νταβός συζητήθηκαν σημεία που απομένουν για υπογραφή συμφωνίας, με τους δύο πρωθυπουργούς να έχουν στην ατζέντα τους και το ζήτημα των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά και τα δικαιώματα των Αλβανών που ζούν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ντμίτρι Μπουσάτι στις συζητήσεις με την Αθήνα περιλαμβάνεται και το Τσάμικο κάτι που η ελληνική πλευρά διαψεύδει, αλλά όχι με επίσημη ανακοίνωση.

Στη συνέντευξή του στα «Νέα», πάντως, ο Έντι Ράμα το φέρνει στο «φως», δηλώνοντας ότι οι Τσάμηδες είναι Αλβανοί με δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, ο αλβανικός τύπος παρουσιάζει μια «δακρύβρεκτη» και θλιβερή ιστορία του ελληνικού χωριού Negovan στηρίζοντας τις απαιτήσεις των κέντρων που θέλουν να αιματοκυλίσουν ξανά τα Βαλκάνια   .

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Το 1928 το  χωριό Negovan μετονομάστηκε σε Φλάμπουρο . Σήμερα υπάρχουν ακόμα ορθόδοξοι Αλβανοί και λίγοι Βλάχοι. Αλλά σύμφωνα με στοιχεία το 1912 έως το 1928 στο Negovan, υπήρχαν περίπου 1100 Αλβανοί οι οποίοι κατοικούσαν εκεί, αναφέρει αλβανικό ΜΜΕ .

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Der Spiegel, στις 10 Νοεμβρίου, 2003, η Renate Flottau, γράφει ότι στο χωριό Φλάμπουρο (Negovan) είχε συναντήσει έναν ηλικιωμένο άτομο που πωλούσε μήλα στην άκρη του δρόμου και της είπε ότι οι κάτοικοι του χωριού είναι  Αλβανοί και δεν τολμούν ούτε καν να μιλήσουν αλβανικά μέσα  στα σπίτια τους. «Οι Έλληνες μας αφομοίωσαν», φέρεται να της είπε ο γέρος.

Το χωριό αυτό είναι γνωστό για τον αλβανικό πατριωτισμό των κατοίκων του. Σε πολλά προηγούμενα άρθρα , αναφέρει το κείμενο,  αναφέρονταν ότι σε αυτό το χωριό υπήρχαν αλβανικά σχολεία και παντού υπήρχε το αλβανικό  στυλ από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Το χωριό είναι γνωστό γιατί εδώ γεννήθηκαν Αλβανοί που ήταν εξέχουσες φυσιογνωμίες , όπως ο Παπάς Χρήστος και Θεοδόσιος  Χαραλάμπης , με τον δεύτερο να εκτελείται  βάναυσα από τους Έλληνες το 1905, γιατί δίδασκε σε αλβανόπουλα  στο  αλβανικό χωριό.

Ο Παπάς  Βασίλης  Γκίκας είναι ο εγγονός αυτής φατριάς , και είναι αυτός που  το 1910 έκανε προσπάθειες να κρατήσει την εκκλησία του χωριού υπό την εποπτεία του αλλά είχε συνάντηση με ελληνικά άτακτα σώματα (Μακεδονομάχους)  μαχαιρώθηκε , και πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1910 στο νοσοκομείο των φυλακών στη Μπίτολα.

Ο ιερέας αυτός  ήθελε να μετατρέψει την θεία λειτουργία της  εκκλησίας από την  ελληνική γλώσσα στην αλβανική . όλα αυτά αναφέρονται και από τον ιστορικό Αρμπέν Λάλα στο βιβλίο του «Δημογραφία στη Βόρεια Ελλάδα », όπου πολλά ιστορικά έγγραφα αποδεικνύουν ότι το χωριό Negovani ήταν ένα καθαρό αλβανικό χωριό.

Από τον Negovani κατάγεται  επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας Koci Xoxe (1911-1949), μια από τις κεντρικές προσωπικότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής δικτατορίας γράφτηκε ότι ο Κότσι Χόξε ήταν Σλάβος , αλλά στο Νέγκοβαν δεν υπήρχε σλαβική οικογένεια.

Υπάρχουν ακόμη και βιβλία που έχουν εκδοθεί από Αλβανούς συγγραφείς , οι οποίοι αναφέρουν ότι από τις αρχές του ΧΧ αιώνα, το συγκεκριμένο χωριό ήταν ένα κεφαλοχώρι , το οποίο σε  καταμέτρηση είχε πάνω από 500 κατοικίες που κατοικούσαν εκατοντάδες Αλβανοί.

Το χωριό είχε δύο θρησκευτικές σχολές, τρεις δασκάλους και 200 ​​μαθητές. Σύμφωνα με τον Millojević, παρέχει στοιχεία για 110 σπίτια κατοικημένα από Ορθόδοξους Αλβανούς και 3 Ορθόδοξους Βλάχους.

Στην απογραφή του 1932, το χωριό είχε 210 οικογένειες που μιλούσαν αλβανικά και λίγα Σλαβικά όπως και ρουμάνικα , ενώ  44 οικογένειες είχαν  ανοιχτά δηλώσει ότι είναι Αλβανοί .

Δύο δημοσιογράφοι , ο Riki Van Busxoten  και ο Helleen van der Minne, δήλωσαν ότι οι κάτοικοι της Negovani είναι δηλωμένοι όλοι οι Αλβανοί. Σήμερα, το χωριό ανήκει στον δήμο Περά και έχει περίπου 420 κατοίκους», καταλήγει το αλβανικό άρθρο που προπαγανδίζει περί αλβανικών χωριών εντός της ελληνικής επικράτειας .

Πρόκειται για το χωριό Φλάμπουρο που είναι ένας ορεινός οικισμός της Μακεδονίας στις ανατολικές κλιτείς του όρους Βίτσι. Συνδέεται μέσω χωματάδρομου (δασικού δρόμου) με το Νυμφαίο. Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Πρόγραμμα Καλλικράτης). Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Νεγοβάνη  ή Νεγκόβανη  και μετονομάσθηκε σε Φλάμπουρο το 1928 .

Ο κίνδυνος είναι σαφώς μεγάλος και πολύ κοντά μας για όλα αυτά που ζούμε ειδικά μετά το 2009 . Το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας εμπεριέχει  την ευθεία αμφισβήτηση όλων των κεκτημένων μας  στην ελληνική Μακεδονία και Ήπειρο από 1912 και μετά,  με διάφορες «προφάσεις»,  παραμύθια της χαλυμάς και οτιδήποτε άλλο.  

Ήδη ο Ερντογάν, σύμφωνα με αλβανικό ΜΜΕ,   ετοιμάζει διάσκεψη για το «μέλλον» του Πρέσεβο παρουσία Σέρβων, Αλβανών , εμφανίζοντας τον  εαυτό του ως το μεγάλο σουλτάνο των Βαλκανίων. Όλα αυτά ενώ η οικονομική κρίση συνεχίζει να ταλανίζει την Ελλάδα και μόνο αυτήν , την οποία πολλοί θέλουν να «γονατίσουν» απεγνωσμένα.

https://www.youtube.com/watch?v=uDKpOmkukDo

https://youtu.be/kcMeI1o7VsI?t=7

https://youtu.be/0FuQoYDu0Y4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ