Του Βασίλη Καπούλα
"Στάζουν αίμα" τα μάτια του Αιγύπτιου πρόεδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά την πρωτοφανή τραγωδία που έπληξε τη χώρα του με πάνω από 235 νεκρούς. Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για εμπλοκή της Τουρκίας καθώς λίγο πριν είχαν συλληφθεί 29 Τούρκοι κατάσκοποι με βαρύτατες κατηγορίες για απόπειρα ανατροπής και δολοφονίας του Αλ-Σίσι...Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος ενώ συγκάλεσε Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι Αρχές κήρυξαν ολόκληρη τη χερσόνησο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στέλνουν ενισχύσεις.
Παράλληλα ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας στο διεθνές αεροδρόμιο του Καϊρου με περιπολίες στρατιωτών στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων, σωματικούς ελέγχους και μπλόκα στη γύρω περιοχή.
Το συμβάν αυτό αναμένεται να ρίξει ακόμη περισσότερο "λάδι" στη φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας καθώς λίγες ώρες πριν είχαν συλληφθεί 29 Τούρκοι με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν για την ανατροπή της κυβέρνησης Σίσι, αλλά και της πολιτικής εξόντωσης του Αιγύπτιου προέδρου!
Σίγουρα την ευθύνη θα αναλάβουν είτε η Αλ -Κάιντα είτε ο ISIS αλλά είναι γνωστές οι σχέσεις Ερντογάν με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους τρομοκράτες.
Επίσης είναι ο Ερντογάν πλέον επιδιώκει την ανατροπή του Σίσι χτυπώντας την Αίγυπτο εκεί που πονά ώστε να ακυρωθούν οι συμφωνίες με Κύπρο-Ισραήλ-Ελλάδα και φυσικά η υπαναχώρηση από την ανακήρυξη ΑΟΖ.
Ο πρόεδρος Σίσι έσωσε την Αίγυπτο από τους ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όταν τους ανέτρεψε το καλοκαίρι του 2013 από τη διακυβέρνηση της χώρας, επειδή σχεδίαζαν να μετατρέψουν τη χώρα σε ισλαμικό χαλιφάτο και μαζί με τον Ερντογάν να αναβιώσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Υπενθυμίζουμε ότι οι σχέσεις Καΐρου-Άγκυρας βρίσκονται στο ναδίρ από το 2013, συνεπεία των μεγάλων διαδηλώσεων στην Αίγυπτο, όπου ανετράπη από την προεδρία της χώρας ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Μάλιστα, μετά την ανατροπή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η Αίγυπτος χαρακτήρισε το παλαιότερο ισλαμιστικό κίνημα του κόσμου, ως τρομοκρατική οργάνωση, με τα περισσότερα μέλη του να έχουν είτε συλληφθεί είτε εξαναγκαστεί σε εξορία.
Σημειωτέον ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, ΑΚΡ, και πολλά μέλη της έχουν διαφύγει στην Τουρκία από τότε που η δραστηριότητα της Αδελφότητας απαγορεύτηκε στην Αίγυπτο.
Μην ξεχνάμε ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου είχε ζητήσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Κατάρ να επιβληθούν και στην Τουρκία γιατί εξίσου υποστηρίζει τους τρομοκράτες
Ο Πρόεδρος Σίσι πριν μήνες είχε απαιτήσει από τα υπόλοιπα σουνιτικά κράτη-συμμάχους στον Κόλπο, να κλιμακώσουν τη διπλωματική διένεξη με το Κατάρ ώστε σε αυτή να συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.
Μέχρι στιγμής ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.
Η σημερινή είναι η φονικότερη επίθεση που εξαπέλυσε η τρομοκρατική οργάνωση στη χερσόνησο του Σινά από την εμφάνισή της στην περιοχή.
Το παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους» στο Σινά, το επονομαζόμενο Wilayat Sinai στελεχώνεται κυρίως από μαχητές της ντόπιας οργάνωσης ανταρτών, Ansar Beit al-Maqdis, η οποία ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στο ISIS μετά την αποστολή εκπροσώπων της στη Συρία το 2014.
Είναι αυτό που ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Metrojet το 2015. Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από το τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, αλλά έπεσε στην έρημο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 224 επιβαίνοντες. Το ISIS είχε υποστηρίξει τότε ότι είχε κρύψει μια εκρηκτική συσκευή στο αεροσκάφος κρυμμένη μέσα σε κουτάκι αναψυκτικού.
Πέρα απ’ το Ισλαμικό Κράτος η Αίγυπτος αντιμετωπίζει απειλή και από τζιχαντιστές που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και δρουν από τη γειτονική Λιβύη.
Τον περασμένο μήνα μια οργάνωση που αποκαλείται Ansar al Islam -«Οπαδοί του Ισλάμ» στα αραβικά- ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση εναντίον αστυνομικών στην έρημο της δυτικής Αιγύπτου. Πολλοί από τους 16 φονευθέντες ανήκαν στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο στρατός εξαπέλυσε αργότερα αεροπορικές επιθέσεις κατά της οργάνωσης, σκοτώνοντας τον αρχηγό της, Εμάντ αλ Ντιν Αμπντέλ Χαμίντ, έναν καταζητούμενο τζιχαντιστή, που ήταν αξιωματικός του στρατού προτού ενταχθεί στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Ντέρνα της Λιβύης.
Συγκεκριμένα αιγυπτιακά F-16 και Rafale βομβαρδίζουν συνεχώς τρομοκράτες τζιχαντιστές που επιχειρούν να μπουν από Λιβύη. Αυτή ήταν η 8η επιχείρηση για φέτος.
Κλιμακώνονται οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας
Τη σύλληψη 29 Τούρκων διέταξε η Εισαγγελία της Αιγύπτου, με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν για την ανατροπή της κυβέρνησης Σίσι, αλλά και της πολιτικής εξόντωσης του Αιγύπτιου προέδρου.
Οι 29 φέρονται να επιδίδονταν σε κατασκοπεία για λογαριασμό της Τουρκίας και να ήταν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συλληφθέντες, οι οποίοι κατηγορούνται μεταξύ άλλων και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κατέγραφαν τηλεφωνικές κλήσεις και περνούσαν πληροφορίες σε τουρκικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για να ανακτήσει την εξουσία στην Αίγυπτο η Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Δειτε τις φωτογραφίες από τις επιδρομές της Αιγυπτιακής Αεροπορία και τα μηχανήματα που είχαν οι κατάσκοποι της Τουρκίας.