Κόσμος

Η Σαουδική Αραβία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου

Οι Σαουδαραβικές αρχές έχουν στείλει δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα  μάχης για να καταστείλουν  τους εξοργισμένους διαδηλωτές, μετά την εκτέλεση του Σιίτη ιεροκήρυκα  Nimrah Al-Nimrah, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα η  κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει στείλει μονάδες αρμάτων μάχης  και  τεθωρακισμένων οχημάτων  στην περιοχή της πόλης Κατίφ στα ανατολικά της χώρας, για να καταστείλει τις βίαιες διαμαρτυρίες του πληθυσμού, μετά  την εκτέλεση του σιίτη μουσουλμάνου κληρικού Σεΐχη Nimrah al-Nimrah, τόνισε το ιρανικό  πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Οι μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πατρίδα του Al-Nimrah , το  Eλ Κατίφ και άλλες περιοχές στα ανατολικά της Σαουδικής Αραβίας, περιοχή που υπερτερεί  ο σιιτικός κυρίως πληθυσμός, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Με τά την εκτέλεση του Σιίτη κληρικού  το Ιράν ανακοίνωσε την διακοπή των μαθημάτων σε όλα τα ανώτερα κοσμικά και θρησκευτικά σχολεία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Ιράν έκρινε επίσης μαζικές διαδηλώσεις κατά των «πολιτικών δολοφονιών του  Ριάντ», ανακοίνωσαν τα ιρανικά ΜΜΕ.

Η πρώτη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα φοιτητών μπροστά από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα καταδικάζοντας τις ενέργειες της βασιλικής δυναστείας των  Αλ Σαούντ.

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο: «Καίγεται» η Σαουδαραβική Πρεσβεία και η Μέση Ανατολή με τον θρησκευτικό πόλεμο Σιιτών και Σουνιτών, αναφέραμε ότι  Η διπλωματική αψιμαχία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν κλιμακώθηκε το  Σάββατο,  όταν το Σαουδαραβικό προξενείο στην περιοχή   Mashhad στο Ιράν πυρπολήθηκε κατά την διάρκεια διαδηλώσεων με αφορμή εκτέλεση Σιίτη κληρικού στο Ριάντ.

Ταυτόχρονα, το Ιράν κάλεσε τον σαουδάραβα επιτετραμμένο στην Τεχεράνη και κατηγόρησε τη χώρα του ότι χρησιμοποιεί κατασκευασμένες κατηγορίες περί τρομοκρατικής δράσης για να καταστείλει το ειρηνικό κίνημα των σιιτών που διαμαρτύρονται για συστηματική διακριτική μεταχείριση στη Σαουδική Αραβία.

Ολόκληρη η Μέση Ανατολή κινδυνεύει από ένα μεγάλο και επικίνδυνο θρησκευτικό πόλεμο. Εάν για οποιαδήποτε λόγο οι δυνάμεις ασφαλείας χάσουν τον έλεγχο στην Σ.Αραβία η κατάσταση θα μετατραπεί σε λίαν επικίνδυνη. Υπενθυμίζουμε ότι Σ. Αραβία και Ιράν διαθέτουν αμφότεροι βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ