Παιδί

Πώς θα μειώσετε το αλάτι στη διατροφή του παιδιού

Σχεδόν το 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας σήμερα καταναλώνουν ποσότητες νατρίου που είναι πολύ υψηλότερες από τα συνιστώμενα επίπεδα, σύμφωνα με έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Σύμφωνα με το mothersblog.gr, οι ερευνητές του CDC εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 2.100 παιδιών ηλικίας 6 έως 18 ετών και διαπίστωσαν ότι η μέση ποσότητα νατρίου που κατανάλωναν κάθε μέρα ήταν 3.256 χιλιοστόγραμμα , χωρίς να συνυπολογίζεται το αλάτι που μπορεί να πρόσθεταν κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου για παιδιά κυμαίνεται από 1.900 mg έως 2.300 mg την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία.

Γιατί το αλάτι κάνει κακό στα παιδιά

Οι περισσότεροι γονείς προσέχουν την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουν τα παιδιά λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία όπως αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας και διαβήτη, φαίνεται ωστόσο να μη γνωρίζουν την ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνουν καθημερινά μέσω της διατροφής τους.

Η υψηλή πρόσληψη νατρίου στα παιδιά σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου αργότερα στη ζωή. Τα παιδιά που τρώνε τροφές πλούσιες σε αλάτι κινδυνεύουν επίσης να γίνουν παχύσαρκα.

Πώς θα μειώσετε το αλάτι στη διατροφή του παιδιού

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να προσπαθήσετε να περιορίσετε το αλάτι στη διατροφή όλη της οικογένειας και να μην αφήσετε επίσης τα μικρά παιδιά να συνηθίζουν στις αλμυρές γεύσεις.

Ας δούμε λοιπόν τις βασικές πηγές αλατιού της διατροφής μας

Το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά προέρχεται από τα βιομηχανικά επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα (π.χ. έτοιμα φαγητά, αρτοσκευάσματα, έτοιμες σούπες και σάλτσες, αλμυρά snacks). Ένα 10% περιέχεται φυσικά σε τρόφιμα όπως λαχανικά και δημητριακά, ενώ το υπόλοιπο 15% είναι αυτό που προσθέτουμε εμείς στο μαγείρεμα και στο τραπέζι μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά, για να μειώσουμε το αλάτι θα πρέπει να:

  • Αποφεύγουμε όσο μπορούμε συσκευασμένα τρόφιμα σαν εκείνα που αναφέρθηκαν παραπάνω.
  • Διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων κι ελέγχουμε την περιεκτικότητα σε νάτριο πριν επιλέξουμε ένα τρόφιμο.
  • Μειώνουμε σταδιακά το αλάτι που προσθέτουμε στο μαγείρεμα.
  • Προσθέτουμε μπαχαρικά και μυρωδικά κατά το μαγείρεμα για να δώσουμε γεύση στο φαγητό μας χωρίς προσθήκη άλατος.
  • Μην προσθέτουμε extra αλάτι στο φαγητό μας στο τραπέζι.
  • Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να μην προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.

Κι αν αναρωτιέστε που κρύβεται το αλάτι, δείτε ποια τρόφιμα είναι υψηλά σε νάτριο.

  • Έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα. Μπορεί να αποτελούν εύκολη και γρήγορη λύση, ωστόσο μπορεί να περιέχουν ακόμη και το 1/3 της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Γι’ αυτό θα πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες που βρίσκονται πάνω στις συσκευασίες.
  •  Κονσέρβες κρέατος και λαχανικών. Μπορεί να ξέρετε ήδη ότι οι κονσέρβες κρέατος και ψαριού είναι υψηλές σε νάτριο, ωστόσο μπορεί να μη φαντάζεστε ότι ακόμα και οι κονσέρβες λαχανικών περιέχουν πολύ αλάτι. Μία καλή λύση είναι να ξεπλένετε καλά με άφθονο νερό τα λαχανικά και να προτιμάτε όταν μπορείτε εκδοχές χαμηλές σε νάτριο.
  • Δημητριακά πρωινού. Ακόμη και αν είναι γλυκά που σημαίνει ότι περιέχουν πολλή ζάχαρη, μπορεί να περιέχουν και πολύ αλάτι. Αναζητήστε μέσω της διατροφικής ετικέτας τις εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν πολύ αλάτι για την παρασκευή των δημητριακών.
  • Αλλαντικά. Στα αλλαντικά το αλάτι προστίθεται σε μεγάλες ποσότητες για λόγους συντήρησης, κι αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που θα πρέπει να τα αποφεύγετε.
  • Έτοιμες σούπες. Είναι μία εύκολη λύση για ένα γρήγορο γεύμα, ωστόσο πολλές φορές μπορεί να μας δίνουν έως και το 1/3 της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας νατρίου.
  • Έτοιμες σάλτσες για μακαρόνια. Άλλη μία επιλογή για τους πολυάσχολους, ωστόσο έχετε υπόψη πώς μία μόνο μερίδα μπορεί να μας δίνει μέχρι και 500mg νατρίου.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ