Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορονοϊού είναι οκτώ φορές πιο συχνή σε μολυσμένα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο Pfizer από ό, τι σε μολυσμένα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου. Αυτό δείχνει μια νέα ερευνητική μελέτη από το Ισραήλ.
Το Ισραήλ χρησιμοποίησε σχεδόν αποκλειστικά το εμβόλιο της Pfizer στο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της χώρας λέγεται ότι έχουν εμβολιαστεί.
Τώρα μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και την Υπηρεσία Υγείας της Clalit, ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ, πραγματοποίησαν μια μελέτη μεταξύ 150 ατόμων που, παρά τον πλήρη εμβολιασμό, επηρεάστηκαν από το Covid-19. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η παραλλαγή του ιού της Νοτίου Αφρικής είναι πιο αποτελεσματική στη διάσπαση της προστασίας που παρέχεται από το εμβόλιο σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.
"Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής, σε σύγκριση τόσο με τον αρχικό ιό όσο και με τη βρετανική παραλλαγή", δήλωσε ο καθηγητής Ran Balicer, επικεφαλής έρευνας στο Clalit, στους Times of Israel. .
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η επίδραση της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του ιού ήταν σχεδόν οκτώ φορές υψηλότερη στην εμβολιασμένη ομάδα δοκιμής από ό, τι στους μη εμβολιασμένους που είχαν μολυνθεί, 5,4% σε σύγκριση με 0,7%.
“Αυτό δείχνει ότι η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής είναι σε κάποιο βαθμό ικανή να διαπεράσει την προστασία που προορίζεται να παρέχει το εμβόλιο”, λέει ο καθηγητής Adi Stern, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται ως έκπληξη για τους ερευνητές. Η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής δεν είναι πολύ συχνή στο Ισραήλ μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τη μελέτη, ενοχοποιείται για μόλις το 1% όλων των περιπτώσεων covid-19 στο Ισραήλ.