Επιστήμες Υγείας

Νέα θεωρία: Το COVID-19 εξασθενεί, μπορεί να εξαφανιστεί χωρίς εμβόλιο

Ο κορονoϊός έχει εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου και θα μπορούσε να εξαφανιστεί χωρίς την ανάγκη εμβολίου, δήλωσε ένας κορυφαίος Ιταλός ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στην The Telegraph.

Το ξέσπασμα του κορονοϊού έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, μολύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους και είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους. Ως αποτέλεσμα, προκάλεσε μια μεγάλη προσπάθεια ερευνητών από όλο τον κόσμο να εργαστούν για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Matteo Bassetti, επικεφαλής της κλινικής μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Policlinico San Martino της Ιταλίας, αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο.

Ο Μπασέτι εξήγησε στην The Telegraph ότι ο ιός έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες. "Η κλινική εντύπωση που έχω είναι ότι ο ιός αλλάζει όσον αφορά στην σοβαρότητα", είπε.

"Τον Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου, τα μοτίβα ήταν εντελώς διαφορετικά. Οι άνθρωποι έρχονταν στο τμήμα έκτακτης ανάγκης με πολύ δύσκολη διαχείριση της ασθένειας και χρειάζονταν οξυγόνο, κάποια ανεπτυγμένη πνευμονία. Τώρα, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, η εικόνα έχει αλλάξει εντελώς από την άποψη των προτύπων. Θα μπορούσε να υπάρχει μικρότερο ιικό φορτίο στην αναπνευστική οδό, πιθανώς λόγω μιας γενετικής μετάλλαξης στον ιό που δεν έχει ακόμη αποδειχθεί επιστημονικά. Επίσης, τώρα γνωρίζουμε περισσότερο την ασθένεια και μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Ήταν σαν μια επιθετική τίγρη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά τώρα είναι σαν μια άγρια ​​γάτα. Ακόμα και οι ηλικιωμένοι ασθενείς, ηλικίας 80 ή 90 ετών, κάθονται τώρα στο κρεβάτι και αναπνέουν χωρίς βοήθεια. Οι ίδιοι ασθενείς θα είχαν πεθάνει δύο ή τρεις ημέρες πριν. Νομίζω ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί επειδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά στον ιό και έχουμε τώρα μικρότερο ιικό φορτίο λόγω του lockdown, της μάσκας και της κοινωνικής απόστασης. Πρέπει όμως ακόμη να αποδείξουμε γιατί είναι διαφορετικό τώρα" αναφέρει. 

Όσον αφορά στο εμβόλιο σχολιάζει: 

"Ναι, μάλλον θα μπορούσε να απομακρυνθεί εντελώς χωρίς εμβόλιο. Έχουμε όλο και λιγότερους ανθρώπους μολυσμένους και όλο αυτό θα μπορούσε να καταλήξει με τον ιό να πεθάνει."

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας εμπειρογνώμονας υγείας έχει υποθέσει ότι ο ιός εξασθενεί. Τον Μάιο, ο ογκολόγος και επικεφαλής ιατρικός συνεργάτης στο Rutherford Health στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθηγητής Karol Sikora, δήλωσε στην The Telegraph ότι η πανδημία θα μπορούσε να καταλήξει να «εξαλείφεται από μόνη της».
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με αυτές τις δηλώσεις. Μιλώντας στην The Telegraph, ο Δρ. Bharat Pankhania, ανώτερος κλινικός λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ και πρώην σύμβουλος Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, χαρακτήρισε την ιδέα "αισιόδοξη βραχυπρόθεσμα", προσθέτοντας ότι δεν περιμένει ότι ο ιός θα πεθάνει τόσο γρήγορα.

«Θα πεθάνει αν δεν έχει κανέναν να μολύνει. Εάν έχουμε ένα επιτυχημένο εμβόλιο, τότε θα είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτό που κάναμε με την ευλογιά. Αλλά επειδή είναι τόσο μολυσματικό και διαδεδομένο, δεν θα φύγει για πολύ καιρό . Η εκτίμησή μου κυμαίνεται από ποτέ έως αν είμαστε πραγματικά τυχεροί, μπορεί να χάσει την δυναμική του σε αρκετά χρόνια. Διαφωνώ με τον καθηγητή Sikora ότι η νιρβάνα είναι κοντά."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ