Διατροφή

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Μπορεί η φυταγία να μειώσει τον κίνδυνο;

Είναι ήδη γνωστό ότι η κατανάλωση φυτικών τροφών μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Σήμερα, μια νέα μελέτη, έρχεται να συνδέσει την υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά με το μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά, διατρέχουν 10% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή χαμηλότερης ποιότητας, σύμφωνα με το wikihealth.

Τα οφέλη των φυτικών τροφών είναι ξεκάθαρα και αποδεδειγμένα μέσω πολλών μελετών. Τα φυτικά τρόφιμα ευνοούν σημαντικά την υγεία της καρδιάς και ανάμεσα στα οφέλη τους συγκαταλέγεται και ο μειωμένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι θα πρέπει να γεμίζουν το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου τους με τρόφιμα φυτικής προέλευσης που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, οι φυτικές ίνες και το μαγνήσιο, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού πλάκας, θρόμβων αίματος, υψηλής αρτηριακής πίεσης και φλεγμονής.

Την ίδια ώρα, η φυτική διατροφή έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, μειωμένο κίνδυνο υπνικής άπνοιας και μειωμένη αναλογία νατρίου προς κάλιο, παράγοντες οι οποίοι μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς ωφελεί την ανθρώπινη υγεία η φυτική διατροφή;

Η φυτική διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, φασόλια και άλλα φυτά και συνδέεται με μια σειρά από οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, ανάμεσά τους και ο μειωμένος κίνδυνος διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ανεξάρτητα από το αν κάποιοι οπαδοί της φυτικής διατροφής, συμπεριλαμβάνουν μια μικρή ποσότητα ζωικών πρωτεϊνών στη διατροφή τους, όπως το ψάρι, τα αυγά και το γάλα, το δεδομένο και σημαντικότερο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων που καταναλώνουν είναι φυτικά.

Οι ερευνητές, για να αξιολογήσουν αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στη φυτική διατροφή και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, χρησιμοποίησαν δεδομένα άλλων μελετών. Στη μελέτη αξιολογήθηκαν συνολικά πάνω από 209.000 άτομα, εκ των οποίων κανένας δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο τη στιγμή της συλλογής των δεδομένων. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν ταξινομηθεί σε πέντε ομάδες με βάση την ποσότητα των φυτικών τροφών που κατανάλωναν, παρακολουθήθηκαν για 25 χρόνια. Ως υψηλότερο ποσοστό πρόσληψης φυτικών τροφίμων ορίστηκαν οι 12 μερίδες την ημέρα και ως χαμηλότερο ποσοστό πρόσληψης φυτικών τροφίμων (διατροφή χαμηλής ποιότητας) ορίστηκαν οι επτάμισι κατά μέσο όρο μερίδες την ημέρα.

Τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών τροφίμων (φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυτικά έλαια), κατανάλωναν επίσης λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και μειωμένες ποσότητες λιγότερο υγιεινών τροφίμων, όπως τα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα δημητριακά και κατά μέσο όρο τρεις μερίδες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα. Αντίθετα, όσοι κατανάλωναν χαμηλές ποσότητες υγιεινών τροφίμων, κατανάλωναν επίσης περισσότερα αμυλούχα λαχανικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και αρκετά ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωναν μικρές ποσότητες φυτικών τροφίμων, τα άτομα με την μεγαλύτερη κατανάλωση είχαν 10% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου με 8% μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.  Μάλιστα, τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι η αποφυγή των ζωικών πρωτεϊνών και η αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή, δεν μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να συμπεριλάβετε περισσότερες φυτικές τροφές στη διατροφή σας;

Σύμφωνα με την παρούσα μελέτη, δεν αρκεί ένας άνθρωπος να τρώει φυτικά τρόφιμα για να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης σημαντική είναι και η επιλογή τροφών υψηλότερης ποιότητας, με μεγαλύτερη διατροφική αξία. Ως εκ τούτου, πρέπει να καταναλώνονται φυτικές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως η κινόα, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και οι φακές, αντί επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα, όπως το ρύζι, που κατά την επεξεργασία τους χάνονται πολλά θρεπτικά συστατικά.

Για να ενσωματώσετε περισσότερα φυτικά τρόφιμα στη διατροφή σας, ακολουθήστε τις πιο κάτω οδηγίες:

  • Προσθέστε περισσότερα λαχανικά στο πιάτο σας: Όταν φτιάχνετε το πιάτο σας, προσέξτε το μισό τουλάχιστον να περιέχει λαχανικά. Επιλέξτε ποικίλα φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά. Εστιάστε στην ποσότητά τους.
  • Κάντε μικρά βήματα, αλλάζοντας τον τρόπο που τρώτε: Επιλέξτε μια μέρα της εβδομάδας κατά την οποία δεν θα τρώτε καθόλου κρέας και μετά αυξήστε σταδιακά τις μέρες φτάνοντας μέχρι τις 2-3 μέρες χωρίς κρέας.
  • Αυξήστε τον αριθμό των λαχανικών που απαιτούν ορισμένες συνταγές: Αν για παράδειγμα μια συνταγή απαιτεί ένα ψιλοκομμένο καρότο, εσείς προσθέστε δύο καρότα. Η προσθήκη περισσοτέρων λαχανικών, αυξάνει στο γεύμα τις βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλες φυτικές ενώσεις που προστατεύουν από τις χρόνιες ασθένειες.
  • Δημιουργήστε υγιεινά smoothies και ενσωματώστε τα στην καθημερινότητά σας: Πειραματιστείτε με φρέσκα χόρτα, κατεψυγμένα λαχανικά, κατεψυγμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το τζίντζερ και ο κουρκουμάς.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου πέραν από τη φυτική διατροφή;

Μπορεί η κατανάλωση περισσοτέρων φυτικών γευμάτων να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όμως υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε όπως:

  • Ενσωματώστε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Αν ήδη ασκείστε, αυξήστε την διάρκεια ή την ένταση της άσκησης.
  • Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος σε υγιές εύρος μέσω διατροφής και άσκησης.
  • Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για τον έλεγχο παραγόντων υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερίνη.
  • Αν καπνίζετε, διακόψτε το κάπνισμα. Αν δυσκολεύεστε, μιλήστε με τον γιατρό σας για συμβουλές διακοπής του καπνίσματος.
  • Δώστε προσοχή στον γενετικό σας κίνδυνο, εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου;

Οι ικανότητες του σώματος ελέγχονται από διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, ως εκ τούτου, τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται. Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα του εγκεφαλικού είναι τα ακόλουθα:

  • Αδυναμία ή παράλυση στη μια πλευρά του σώματος
  • Σωστή ή μπερδεμένη ομιλία (δυσαρθρία)
  • Απώλεια του μυϊκού ελέγχου στη μία πλευρά του προσώπου
  • Θολή ή διπλή όραση (διπλωπία)
  • Απώλεια συντονισμού ή αδεξιότητα (αταξία)
  • Ζάλη ή ίλιγγος
  • Ναυτία και έμετος
  • Αφασία (δυσκολία ή απώλεια της ικανότητας της ομιλίας)
  • Ξαφνική απώλεια – είτε μερική, είτε ολική – μιας ή περισσότερων αισθήσεων (όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση και αφή)
  • Δυσκαμψία του αυχένα
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Κώμα
  • Συναισθηματική αστάθεια και αλλαγές της προσωπικότητας
  • Σύγχυση ή ταραχή
  • Απώλεια μνήμης (αμνησία)
  • Πονοκέφαλοι (συνήθως ξαφνικοί και σοβαροί)
  • Λιποθυμία

Πόσο συχνό είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο;

Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πολύ συχνά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα εγκεφαλικά κατατάσσονται στη δεύτερη θέση των κορυφαίων αιτιών θανάτου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ