Γνωρίζουμε όλοι μας ότι η σωστή διατροφή συμβάλει στη διατήρηση της υγείας μας και στην πιο εύκολη ανάρρωσή μας σε περίπτωση ασθένειας. Ανάμεσα στις καλές τροφές που πρέπει να περιέχει η διατροφή μας καθημερινά είναι και τα φρούτα. Ενώ όλα τα φρούτα τείνουν να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από ασθένειες, ορισμένα έχουν λάβει ιδιαίτερη προσοχή στον κόσμο της διατροφής για τα αντιφλεγμονώδη οφέλη τους. Η σύσταση των φρούτων αυτών είναι που τους προσδίδει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, τα αντιφλεγμονώδη φρούτα περιέχουν φυτοχημικά συστατικά, ορισμένα από τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, σύμφωνα με το wikihealth.gr
Η κατανάλωση αυτών των φρούτων μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στην προστασία από διάφορες χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα από τα κορυφαία αντιφλεγμονώδη φρούτα περιλαμβάνουν:
1. Κόκκινα Φρούτα
Κεράσια: Τα κεράσια έχουν συγκεντρώσει τη μερίδα του λέοντος στην έρευνα μεταξύ των πυρηνόκαρπων φρούτων. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα κεράσια μπορούν να μειώσουν τον πόνο και την κόπωση μετά την άσκηση, καθώς επίσης μειώνουν τον κίνδυνο κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Τα υψηλά επίπεδα φαινολικών ενώσεων στα κεράσια, τα οποία έχουν συνδεθεί με μειωμένη φλεγμονή, μπορεί να βρίσκονται πίσω από αυτά τα οφέλη. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες, που έχουν δυνατές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Κράνμπερις: Πηγή αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.
Ρόδια: Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι ροδιού περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε βιταμίνες C και K, κάλιο, φυτικές ίνες και ισχυρά φυτοχημικά όπως η ανθοκυανίνη και η ρεσβερατρόλη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βρίσκονται πίσω από τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης ροδιών.
2. Εσπεριδοειδή
Πορτοκάλια, Λεμόνια, Γκρέιπφρουτ: Πλούσια σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χαλκό και αντιφλεγμονώδη φυτοχημικά όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Αν και η έρευνα για τα εσπεριδοειδή είναι περιορισμένη σε ανθρώπους και καρδιαγγειακά νοσήματα, τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή έχουν συσχετιστεί με προστατευτικά αποτελέσματα για την καρδιά.
3. Βατόμουρα
Περιέχουν φυτοχημικά συστατικά όπως η ελαγιτίνη, που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
4. Ανανάς
Πλούσιος σε βιταμίνη C και μαγνήσιο, ο οποίος έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
5. Μπανάνες
Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη B6, που βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.
6. Φράουλες
Πλούσιες σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
7. Μήλα
Ίσως είναι αλήθεια αυτό το ρητό που λένε “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”. Μια μελέτη σε σχεδόν 35.000 γυναίκες, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυτού του φρούτου – μαζί με το συγγενικό του, τα αχλάδια – συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Τα συστατικά των μήλων – φυτικές ίνες, βιταμίνη C, πηκτίνη και πολυφαινόλες – έχουν συσχετιστεί, κυρίως σε μελέτες σε ζώα, με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και αύξηση των ευεργετικών μικροβίων στο έντερο.
8.Πυρηνόκαρπα
τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα είναι όλα παραδείγματα πυρηνόκαρπων φρούτων. Αυτά τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο και μια ποικιλία φυτοχημικών που σχετίζονται με τα χρώματά τους.
9. Σταφύλια
Αυτά τα χυμώδη φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K και ισχυρά φυτοχημικά.
Από όλα τα προαναφερθέντα, αντιλαμβανόμαστε ότι τα αντιφλεγμονώδη φρούτα είναι πλούσια σε φυτοχημικά συστατικά και έχουν δυνατές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που περιέχουν είναι σημαντικές για την προστασία του οργανισμού μας από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου και παθήσεων του εντέρου.
Η κατανάλωσή τους ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας. Βάλτε στην καθημερινή σας διατροφή αυτά τα πρωτότυπα επιδόρπια της φύσης. Με τη φυσική τους γλυκύτητα συμβάλουν στη γευστική σας απόλαυση και είναι απαραίτητα για την προστασία του οργανισμού μας από ασθένειες!
Πόσα φρούτα πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα;
Η συνιστώμενη κατανάλωση φρούτων ανά ημέρα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ατομικές διατροφικές ανάγκες, το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και τις υπάρχουσες καταστάσεις υγείας. Η κατανάλωση τουλάχιστον ενάμισι με δύο φλιτζάνια διαφορετικών φρούτων κάθε μέρα μπορεί να ενισχύσει την αντιοξειδωτική δράση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες γενικές κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να βοηθήσουν στην καθορισμό της κατανάλωσης φρούτων.
Για Ενήλικες:
Η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου 2 μερίδες φρούτων ανά ημέρα. Μια μερίδα φρούτου μπορεί να είναι ένα μεγάλο μήλο, ένα μεγάλο πορτοκάλι, ένα μεγάλο ρόδι ή δύο μικρά φρούτα όπως φράουλες ή κεράσια.
Η ποικιλία είναι επίσης σημαντική. Συνιστάται να καταναλώνετε διαφορετικά είδη φρούτων καθημερινά για να εξασφαλίσετε την ποικιλία των θρεπτικών ουσιών.
Για Παιδιά:
Οι προτεινόμενες ποσότητες φρούτων για παιδιά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία. Γενικά, τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν φρούτα καθημερινά ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Οι γονείς μπορούν να προσφέρουν φρούτα στα παιδιά ως σνακ ή ως μέρος των γευμάτων τους.
Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τη συνολική διατροφή σας και να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφών από όλες τις κατηγορίες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών, των πρωτεϊνών και των υγιεινών λιπαρών, για να εξασφαλίσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Μια καλή στρατηγική, για να απολαμβάνετε πλήρως τα οφέλη τους είναι να τρώτε κάθε φρούτο στην εποχή του. Επιλέξτε σταφύλια και πυρηνόκαρπα το καλοκαίρι, μήλα και αχλάδια το φθινόπωρο, λωτούς και ρόδια το χειμώνα και εσπεριδοειδή και κεράσια την άνοιξη.