Το δαμάσκηνο, φρέσκο ή αποξηραμένο, είναι ένα φρούτο που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, το οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστό για την επίδρασή του στο πεπτικό σύστημα και στην κίνηση του εντέρου. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες, δείχνουν ότι τα δαμάσκηνα, προσφέρουν πολλά περισσότερα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία από την απλή ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Σύμφωνα με δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή, η καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων, βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή του σώματος. Στους άνδρες, που κατανάλωναν μακροχρόνια δαμάσκηνα, παρατηρήθηκαν καρδιαγγειακά οφέλη, ενώ στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, η τακτική κατανάλωση δαμάσκηνων, είχε θετική επίδραση στην ολική χοληστερίνη, το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα της ινσουλίνης τους. (Διαβάστε επίσης: Ινσουλίνη: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι της και πώς λειτουργούν;)
Σύμφωνα με τον Andrea N. Giancoli, διαιτολόγο και σύμβουλο διατροφής στην Καλιφόρνια, στη βάση των πιο πάνω δεδομένων, μπορεί κανείς να πει ότι τα δαμάσκηνα μπορούν να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή υγεία, βελτιώνοντας τους παράγοντες που οδηγούν σε καρδιακά προβλήματα, αλλά χρειάζονται περαιτέρω μελέτες και περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για να μπορέσει τελικά να ειπωθεί κάτι τέτοιο με βεβαιότητα.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση 50-100 γραμμαρίων δαμάσκηνων, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Shirin Hooshmand, καθηγήτρια άσκησης και διατροφικών επιστημών στο San Diego State University και συν-συγγραφέα της μελέτης, παρατηρήθηκαν μειώσεις στη χοληστερίνη των συμμετεχόντων και βελτιώσεις στα επίπεδα των αντιοξειδωτικών του σώματός τους.
Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι καλύτερα από τα φρέσκα δαμάσκηνα;
Παρόλο που οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα φρέσκα δαμάσκηνα ή ακόμη και ο χυμός δαμάσκηνου δεν μπορούν να προσφέρουν τα ίδια ή παρόμοια οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με την Hooshmand, δεν υπάρχουν τόσες πολλές μελέτες για τα οφέλη των φρέσκων δαμάσκηνων και του χυμού από δαμάσκηνο, αλλά πιθανολογείται ότι ενδεχομένως τα φρέσκα δαμάσκηνα να έχουν –αν όχι τα ίδια- παρόμοια οφέλη με τα αποξηραμένα δαμάσκηνα. Επιβάλλονται όμως περαιτέρω μελέτες για να ξεκαθαρίσει αυτό το ενδεχόμενο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι ήδη γνωστό ότι η αποξήρανση των δαμάσκηνων, σε ζεστό αέρα, βελτιώνει τις θρεπτικές τους ιδιότητες και επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους. Αυτός είναι ένας καλός λόγος για τον οποίο πολλοί επιλέγουν την αποξηραμένη εκδοχή του φρούτου, αντί την φρέσκα του εκδοχή. Η κατανάλωση 5-10 αποξηραμένων δαμάσκηνων, είναι μια πιο εύκολη επιλογή, από την προσπάθεια ενός ανθρώπου να καταναλώσει 10 ή περισσότερα φρέσκα δαμάσκηνα, για να αποκομίσει τα οφέλη τους. Τόσο τα φρέσκα, όσο και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, έχουν την ίδια βασική σύνθεση, αλλά η κατανάλωση των αποξηραμένων είναι ευκολότερη. Να διευκρινίσουμε ότι η οποιαδήποτε επιλογή, είναι καλύτερη από τον χυμό δαμάσκηνου, νοουμένου ότι κατά τη δημιουργία των χυμών, πολλά θρεπτικά συστατικά χάνονται. Τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στον κορεσμό και γενικά είναι χαμηλότερα σε θερμίδες, από τους χυμούς.
Μπορούν τα δαμάσκηνα να ωφελήσουν και τους νέους;
Παρόλο, που οι περισσότερες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με τα δαμάσκηνα και τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία αφορούσαν μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και άνδρες άνω των 55 ετών, να σημειώσουμε ότι και οι νεότεροι άνθρωποι μπορούν να ωφεληθούν από την κατανάλωσή τους.
Τα δαμάσκηνα μπορούν να προστεθούν σε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προσφέροντας απλόχερα τα οφέλη τους. Αντίθετα, δεν μπορούν να προστεθούν σε μια διατροφή που είναι πλούσια σε κόκκινο κρέας, λιπαρά και πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και να ωφελήσουν την ανθρώπινη υγεία.
Τα άτομα που δεν τους αρέσει η γεύση των δαμάσκηνων, μπορούν να επιλέξουν φρούτα, όπως τα μήλα και τα μούρα, τα οποία επίσης ευνοούν την υγεία της καρδιάς. Τα φρούτα όμως, αποτελούν μόνο ένα μέρος της διατροφής που ευνοεί την υγεία της καρδιάς. Ως εκ τούτου, μια καλά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και υγιεινά έλαια, είναι η καλύτερη επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να διατηρήσουν την καρδιά τους δυνατή και υγιή.
Πέραν από την υγεία της καρδιάς, ποια άλλα οφέλη προσφέρουν τα δαμάσκηνα στην ανθρώπινη υγεία;
Τα δαμάσκηνα, βοηθούν και ευνοούν την ανθρώπινη υγεία με πολλούς τρόπους, εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Ορισμένες από τις καταστάσεις υγείας στις οποίες συμβάλλουν θετικά τα δαμάσκηνα είναι οι ακόλουθες:
-Καρδιακές παθήσεις: Τα θρεπτικά συστατικά και τα φυτοχημικά συστατικά που υπάρχουν στα δαμάσκηνα, μειώνουν την φλεγμονή του σώματος, που συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρδιακών παθήσεων. (Διαβάστε επίσης: Πώς η σωστή διατροφή μπορεί να κρατήσει την χρόνια φλεγμονή μακριά;)
-Χρόνιες παθήσεις: Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα δαμάσκηνα, προστατεύουν το σώμα από τις κυτταρικές βλάβες των ιστών που μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η νόσος του Alzheimer, η νόσος του Πάρκινσον και ο καρκίνος. (Διαβάστε επίσης: Αντιοξειδωτικά συμπληρώματα: Μπορούν να αποτρέψουν τις καρδιακές παθήσεις;)
-Δυσκοιλιότητα: Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε μια ουσία που ονομάζεται σορβιτόλη, μια αλκοόλη ζάχαρης που δρα ως φυσικό καθαρτικό, βελτιώνοντας την πεπτική λειτουργία των ατόμων με δυσκοιλιότητα.
-Άγχος: Τα δαμάσκηνα, μειώνουν το άγχος, εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Όταν τα αντιοξειδωτικά στο σώμα είναι μειωμένα, το άγχος αυξάνεται.
-Ζάχαρο του αίματος: Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες εμποδίζουν το σάκχαρο του αίματος να αυξηθεί γρήγορα, μετά την κατανάλωση υδατανθράκων. (Διαβάστε επίσης: Διαβήτης: Μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο)
-Υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό επεισόδιο: Τα δαμάσκηνα, περιέχουν κάλιο το οποίο βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, το κάλιο βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από την περίσσια νατρίου μέσω των ούρων και μειώνει την δύναμη με την οποία το αίμα χτυπά στα αιμοφόρα αγγεία. Όσο πιο χαμηλή είναι η αρτηριακή πίεση, τόσο πιο απίθανο είναι να υποστεί ένα άτομο εγκεφαλικό επεισόδιο. (Διαβάστε επίσης: Υπέρταση: Η δίαιτα ή η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της υπέρτασης;)
-Υγεία των οστών: Μελέτες δείχνουν ότι τα δαμάσκηνα –και κυρίως τα αποξηραμένα δαμάσκηνα- μειώνουν την οστική απώλεια και διατηρούν την πληρότητα των οστών.