Τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου ανάμεσα στα νεότερα άτομα κάτω των 50 ετών, αγγίζουν πλέον τα όρια της «παγκόσμιας επιδημίας», σύμφωνα με τους ερευνητές, ωστόσο, η αιτία για αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Η διατροφή έχει μερίδιο ευθύνης για την αύξηση των ποσοστών καρκίνου στους νεότερους ανθρώπους;
Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open, οι καρκίνοι του γαστρεντερικού συστήματος, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι καρκίνοι, οι οποίοι τείνουν να επηρεάζουν πλέον συχνότερα άτομα νεότερης ηλικίας. Παρόλο που όπως είπαμε δεν είναι γνωστός ο λόγος που οδηγεί στις μέρες μας σε περισσότερες διαγνώσεις καρκίνου σε νεότερους ανθρώπους, μια θεωρία αποδίδει ευθύνες στον σύγχρονο τρόπο διατροφής. Η διατροφή, συγκεκριμένα, που είναι πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ενδεχομένως να έχει μερίδιο ευθύνης για τους καρκίνους που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα χοντ ντογκ, τα μπισκότα, τα λουκάνικα και τα αναψυκτικά, περιέχουν διάφορες ουσίες και πρόσθετα, όπως τα τεχνητά χρώματα και τα συντηρητικά, τα οποία επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και τη φλεγμονή του σώματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, τα επεξεργασμένα τρόφιμα στις μέρες μας, καταναλώνονται κατά πλειοψηφία από τους ανθρώπους σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου.
Σύμφωνα με τον Tomotaka Ugai, επιδημιολόγο στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στην εμφάνιση καρκίνου σε νεότερους ανθρώπους, η διατροφή που είναι πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα και να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία επηρεάζει την μικροχλωρίδα του εντέρου και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η διατροφή παίζει όντως καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου. Αντίθετα, η υγιεινή διατροφή, που περιέχει άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και ελάχιστο επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας και ζαχαρούχα ποτά, σύμφωνα με υπάρχουσες έρευνες, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, διότι ευνοεί το μικροβίωμα του εντέρου, κρατώντας το σε ισορροπία.
Γιατί τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου;
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βολικά και ιδιαίτερα νόστιμα, χάρη στα πρόσθετα που περιέχουν. Ωστόσο, η δίαιτα που είναι πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλεί δύο βασικά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία:
-Αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, που οδηγεί σε παχυσαρκία
-Ανεπαρκή πρόσληψη φυτικών ινών
1. Αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, που οδηγεί σε παχυσαρκία
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2019, στην οποία συμμετείχαν 20 άτομα, από τα οποία οι μισοί κατανάλωναν εναλλάξ για δύο εβδομάδες μόνο εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ή μόνο ολόκληρα τρόφιμα, εξέτασε την επίδραση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στο δείκτη μάζας σώματος των ανθρώπων.
Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, έτρωγαν περίπου 500 περισσότερες θερμίδες σε καθημερινή βάση και στο τέλος της μελέτης είχαν πάρει δύο κιλά. Παρόλο που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τον λόγο που τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε υπερκατανάλωση τροφής, υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα διαταράσσουν το σήμα που στέλνει το έντερο στον εγκέφαλο, που δείχνει κορεσμό ή πείνα και ρυθμίζει την όρεξη, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην αντιλαμβάνονται πότε χόρτασαν και τελικά να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφής.
Σύμφωνα με τον Francesca Castro, διατροφολόγο κλινικής έρευνας στο Memorial Sloan του Κέντρου Καρκίνου Kettering στη Νέα Υόρκη, η υπερκατανάλωση τροφής που προκύπτει από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οδηγεί σε παχυσαρκία και η παχυσαρκία (Δείκτης μάζας σώματος άνω των 30), έχει συσχετιστεί με τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου.
2. Ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών
Τα πρότυπα διατροφής που είναι πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τείνουν να είναι φτωχά σε φυτικές ίνες. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Castro, υπάρχουν και επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα χούμους και τα κονσερβοποιημένα φασόλια.
Δεδομένου ότι οι φυτικές ίνες, αποδεδειγμένα είναι προστατευτικές έναντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η διατροφή που είναι φτωχή σε φυτικές ίνες, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Υπενθυμίζεται ότι η συνιστάμενη ημερήσια ποσότητα φυτικών ινών, ανέρχεται στα 25-36 γραμμάρια.
Για να εξασφαλίσετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας:
-Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα δημητριακά με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς
-Καταναλώστε ολόκληρα φρέσκα φρούτα αντί για χυμούς
Που αλλού μπορεί να οφείλεται το αυξημένο ποσοστό καρκίνου στους νεότερους ανθρώπους;
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν είναι ο μοναδικός ένοχος για το αυξημένο ποσοστό καρκίνου στους νεότερους ανθρώπους. Το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, όπως το λουκάνικο και το μπέικον, έχει συνδεθεί από πολλές μελέτες με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και κυρίως με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Επίσης, στα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα, προστίθεται νιτρικό, μια χημική ουσία που χρησιμεύει ως συντηρητικό, η οποία σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα διαπιστώθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους, διαπιστώθηκε ότι το νιτρικό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος, τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Η πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και τα ποσοστά καρκίνου;
Σύμφωνα με τον Luke Chen, ογκολόγο – αιματολόγο με έδρα την Καλιφόρνια στο City of Hope, δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι οι διατροφικές αλλαγές από μόνες τους μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο και να μειώσουν τα ποσοστά εμφάνισής του. Ωστόσο, για τα άτομα που είναι κάτω από 50 ετών, προτείνονται αλλαγές σε ελεγχόμενους παράγοντες, που με βάση μελέτες, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως:
-Τυπικότητα στην πραγματοποίηση των συνιστομένων εξετάσεων για τον καρκίνο (προσυμπτωματικός έλεγχος και άλλες εξετάσεις)
-Ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή (περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και κόκκινο κρέας)
-Διακοπή καπνίσματος
-Τακτική σωματική άσκηση (τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα. Κυρίως αερόβια άσκηση και ασκήσεις αντίστασης)
-Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο (ένα ποτό την ημέρα για γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για άνδρες. Αποφυγή καθημερινής κατανάλωσης)