Τα φρούτα προσφέρουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά στον ανθρώπινο οργανισμό, για αυτό και από μικρή ηλικία τα δίνουμε ως τροφή στα παιδιά μας. Τι γίνεται όμως με την κατανάλωση των σπόρων (κουκουτσιών) τους; Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε ποια κουκούτσια είναι ασφαλή προς κατανάλωση και ποιων φρούτων η κατανάλωση κουκουτσιών είναι επικίνδυνη για την υγεία μας και τι προβλήματα μπορεί να μας προκαλέσουν. Πάμε να τα γνωρίσουμε, σύμφωνα με άρθρο του wikihealth.gr.
Κουκούτσια από καρπούζι
Γύρω από την κατανάλωση των σπόρων καρπουζιού, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και πολλοί μύθοι. Μήπως η κατανάλωση λευκών σπόρων είναι πιο ασφαλής από την κατανάλωση μαύρων σπόρων; Μήπως η κατανάλωση καρπουζιού χωρίς κουκούτσια είναι η βέλτιστη επιλογή; Πιο κάτω οι ειδικοί δίνουν απαντήσεις στα πιο πάνω και άλλα ερωτήματα.
Η κατανάλωση σπόρων καρπουζιού είναι ή όχι επικίνδυνη;
Η κατανάλωση ενός αριθμού σπόρων καρπουζιού, είναι όχι μόνο ασφαλής, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί και να ωφελήσει την ανθρώπινη υγεία. Οι λευκοί σπόροι είναι ανώριμα κουκούτσια, που η κατανάλωσή τους είναι ασφαλής. Οι μαύροι σπόροι από την άλλη, είναι ώριμοι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το φύτεμα μιας καρπουζιάς και η κατανάλωσή τους είναι επίσης ακίνδυνη, διότι μπορούν να περάσουν μέσα από το πεπτικό σύστημα, ως αδιάλυτες φυτικές ίνες και να εξέρθουν αργότερα από το σώμα μέσω των κοπράνων.
Σε γενικές γραμμές, για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι απολύτως ασφαλές και υγιεινό να καταπίνουν το οποιοδήποτε είδος σπόρου από το καρπούζι, διότι αποτελούν φυσική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, η νιασίνη και το φυλλικό οξύ. Σύμφωνα με την Kacie Barnes, διαιτολόγο με έδρα το Ντάλας, παρόλο που δεν είναι ευχάριστο το να καταναλώνονται μόνοι τους, οι σπόροι του καρπουζιού έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Ορισμένοι άνθρωποι μάλιστα, καταναλώνουν τους σπόρους καρπουζιού ως σπιτικό βούτυρο ή αλεύρι ή απλώς τους καβουρδίζουν και τους προσθέτουν στα γεύματά τους.
Ωστόσο, η υπερκατανάλωση σπόρων καρπουζιού μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή γαστρεντερική δυσφορία, κυρίως στους ανθρώπους που έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα. Παρόλο που η αυξημένη κατανάλωση σπόρων καρπουζιού μπορεί να προσθέσει σημαντικό αριθμό φυτικών ινών στο ανθρώπινο σώμα και να ωφελήσει την υγεία, δεν υπάρχει εντούτοις μέχρι σήμερα κάποια αποδεδειγμένη ασφαλής ποσότητα προς κατανάλωση.
Ποια είδη σπόρων και κουκουτσιών είναι ασφαλή για κατανάλωση;
Μπορεί να είναι ανακουφιστικό το να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι δεν χρειάζεται να αφαιρούν συστηματικά τα κουκούτσια του καρπουζιού κατά την κατανάλωση του φρούτου, ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να ερμηνεύεται λανθασμένα ότι όλοι οι σπόροι και όλα τα κουκούτσια μπορούν να καταναλώνονται με ασφάλεια.
Υπάρχουν πολλοί σπόροι και κουκούτσια που είναι ασφαλείς για κατανάλωση, όπως:
-Σπόροι αγγουριού
-Σπόροι ροδιού
-Σπόροι Dragonfruit
Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι σπόροι που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, όπως:
1. Κουκούτσια κερασιού
Τα κουκούτσια του κερασιού περιέχουν πρωσικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό ως κυάνιο, που είναι δηλητηριώδες. Σε περίπτωση που ένα άτομο καταναλώσει ένα ή δύο ολόκληρα κουκούτσια κερασιού, τότε αυτά θα περάσουν μέσα από το πεπτικό σύστημα και θα εξέλθουν από το σώμα μέσω των κοπράνων, χωρίς να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλου αριθμού κουκουτσιών κερασιού, εκθέτει το σώμα σε αυξημένη ποσότητα πρωσικού οξέος, με μεγάλο κίνδυνο δηλητηρίασης.
2. Σπόροι μήλου
Οι σπόροι του μήλου περιέχουν επίσης κυάνιο, που όπως είπαμε πιο πάνω μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Σε περίπτωση που ένας άνθρωπος καταπιεί μερικούς σπόρους μήλου, δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, διότι η προστατευτική τους επικάλυψη, αποτρέπει το κυάνιο από το να απελευθερωθεί στο πεπτικό σύστημα, βοηθώντας τους σπόρους να περάσουν μέσα από το πεπτικό σύστημα και να εξέλθουν μέσω των κοπράνων ολόκληροι. Όμως, η κατανάλωση πολλών μασημένων και θρυμματισμένων σπόρων μήλου, μπορεί δυνητικά να προκαλέσει δηλητηρίαση.
3. Σπόροι Βερίκοκου
Οι σπόροι του βερίκοκου, που περιέχουν επίσης κυάνιο, μπορούν να προκαλέσουν στομαχόπονο όταν καταναλώνονται από τους ανθρώπους και είναι ιδιαίτερα τοξικοί για τα παιδιά. Σύμφωνα με μελέτες, η δηλητηρίαση που προκαλείται από το κυάνιο που υπάρχει στους σπόρους του βερίκοκου, μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη που σε ορισμένες περιπτώσεις να επιβάλλεται η ιατρική παρέμβαση. Με βάση αυτό, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανάλωση αυτών των σπόρων δεν είναι καθόλου ασφαλής, σε καμία ποσότητα.
4. Κόκκινα φασόλια
Παρόλο που δεν έχουν στο εσωτερικό τους σπόρους ή κουκούτσια, τα κόκκινα φασόλια αξίζουν να αναφερθούν ως μη ασφαλή, καθώς περιέχουν αυξημένες ποσότητες ενός τύπου λεκτίνης που ονομάζεται φυτοαιμοσυγκολλητίνη, η οποία έχει τοξικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η μονάδα μέτρησης των τοξινών ονομάζεται μονάδα αιμοσυγκόλλησης (hau). Τα ωμά φασόλια περιέχουν από 20.000 έως 70.000 hau, ενώ τα πλήρως μαγειρεμένα φασόλια περιέχουν 200 έως 400 hau. Τα λευκά φασόλια περιέχουν το ένα τρίτο της ποσότητας της εν λόγω τοξίνης, συγκριτικά με τα κόκκινα φασόλια.
Μόλις τέσσερα ή πέντε ωμά κόκκινα φασόλια μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα στο ανθρώπινο σώμα μέσα σε μία έως τρεις ώρες.
Τα συμπτώματα της τοξικότητας είναι τα ακόλουθα:
-Ναυτία
-Διάρροια
-Κοιλιακός πόνος
Συμπερασματικά
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, ευνοώντας σημαντικά την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, ορισμένοι σπόροι και κουκούτσια που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι όταν καταναλώνονται. Τα κουκούτσια του κερασιού, οι σπόροι του βερίκοκου και οι σπόροι του μήλου, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες δεν είναι ασφαλείς. Οι σπόροι καρπουζιού όμως, δεν συγκαταλέγονται σε αυτή την ομάδα και ως εκ τούτου μπορούν να καταναλώνονται άφοβα, αλλά όχι απερίσκεπτα από τους λάτρεις του φρούτου.
Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η υπερβολική κατανάλωση καρπουζιού;
Το καρπούζι είναι απίστευτα θρεπτικό, αλλά η υπερκατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.
Συγκεκριμένα, το καρπούζι είναι μια τροφή πλούσια σε FODMAP (ζυμώσιμους ολιγο-, δι-, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) που είναι στην ουσία υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας (σάκχαρα) που δεν απορροφούνται εύκολα από το έντερο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα FODMAP, ωστόσο πολλοί ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με συμπτώματα όπως ο πόνος, το φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα ή/και η διάρροια, ειδικά αν έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).
Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος και να προκαλέσει προβλήματα στα άτομα με διαβήτη. Τέλος, η υπερκατανάλωση καρπουζιού μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται λυκοπιναιμία, που προκαλεί κίτρινο-πορτοκαλί αποχρωματισμό του δέρματος.
Ποια άτομα δεν πρέπει να καταναλώσουν καρπούζι;
Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στη γύρη της αμβροσίας ή στη γύρη του χόρτου ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με κάποια αλλεργική αντίδραση με την κατανάλωση καρπουζιού και ως εκ τούτου θα πρέπει να το αποφεύγουν. Τα συμπτώματα αυτής της αλλεργικής αντίδρασης, τα οποία εμφανίζονται λίγο μετά την κατανάλωση του φρούτου, περιλαμβάνουν:
-Κνίδωση
-Εμετός
-Δυσκολία στην αναπνοή
Επίσης, τα άτομα που είναι επιρρεπή στις ημικρανίες, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση καρπουζιού, διότι σύμφωνα με ενδείξεις μελετών, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ημικρανίες.