Ωστόσο, η οδηγία του ΠΟΥ αφορά στα συνθετικά υποκατάστατα και γλυκαντικά και όχι στη στέβια. Συχνά, πολλά προϊόντα όπως τα αναψυκτικά, αναφέρουν ότι έχουν στέβια, ενώ έχουν επιπρόσθετα και άλλα γλυκαντικά που τα καθιστούν ανθυγιεινά, όπως ασπαρτάμη, ακετοσουλφάμη κτλ.
Το ότι ένα προϊόν περιέχει στέβια δεν το καθιστά υγιεινό.Οι μελέτες στις οποίες αναφέρεται η οδηγία για τη στέβια, είχαν μόνο θετικά αποτελέσματα (μείωση του αισθήματος της πείνας, καλύτερη υγεία των δοντιών στα παιδιά).Η στέβια είναι ασφαλής και έχει θετικά αποτελέσματα για την υγεία.
Μειώνει την ανάγκη για γλυκό και την κατανάλωση ζάχαρης που είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για νόσο παγκοσμίως.Έχει αντικαρκινική, αντιδιαβητική, αντιυπερτασική, αντιοξειδωτική δράση και μειώνει την επίπτωση της παχυσαρκίας. Χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο χιλιάδες χρόνια.
Πιο πρόσφατες μελέτες στους Ιάπωνες που την χρησιμοποιούν ευρέως από τη δεκαετία του 1970, αναφέρουν ότι δεν έχουν εντοπιστεί αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.
Σχετικές μελέτες και η πλήρης οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
- Natural sweetener Stevia rebaudiana: Functionalities, health benefits and potential risks Victoria Peteliuk https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34803554/.
- Steviol Glycosides from Stevia rebaudiana: An Updated Overview of Their Sweetening Activity, Pharmacological Properties, and Safety Aspects https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36770924/.
- Health effects of the use of non-sugar sweeteners: a systematic review and meta-analysis: https://www.who.int/publications/i/item/9789240046429