Διατροφή

Συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων: Βοηθούν όντως την καλή υγεία;

Κάποια είδη συμπληρωμάτων -όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το φολικό οξύ και το συνένζυμο Q10 (CoQ10)- ωφελούν την υγεία της καρδιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν όμως, ότι πολλά συμπληρώματα δεν προσφέρουν κανένα όφελος για την υγεία της καρδιάς, ενώ κάποια ήταν και δυνητικά επιβλαβή.

«Αξιολογήσαμε 27 διαφορετικούς τύπους συμπληρωμάτων και διαπιστώσαμε ότι πολλά από αυτά προσφέρουν καρδιαγγειακά οφέλη», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Simin Liu, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Καρδιομεταβολικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ.

Αυτά περιελάμβαναν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρδιακών παθήσεων.

Άλλα συμπληρώματα που αποδείχθηκε ότι ωφελούν την καρδιά περιλαμβάνουν το φολικό οξύ, την L-αργινίνη, την L-κιτρουλίνη, τη βιταμίνη D, το μαγνήσιο, τον ψευδάργυρο, το άλφα-λιποϊκό οξύ, τη μελατονίνη, την κατεχίνη, την κουρκουμίνη, τα φλαβονοειδή, τη γενιστεΐνη και την κερκετίνη.

Κάποια κοινά συμπληρώματα διατροφής ωστόσο, δεν είχαν μακροπρόθεσμη επίδραση στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή διαβήτη τύπου 2, σημείωσε ο Liu. Σε αυτά περιλαμβάνονταν οι βιταμίνες C, D, E και το σελήνιο.

Τα συμπληρώματα βήτα καροτίνης μάλιστα, συνδέθηκαν με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες.

Ο Liu και οι συνεργάτες του προχώρησαν στην ανάλυση λόγω της παρατεταμένης σύγχυσης που επικρατεί γύρω από τον ρόλο των συμπληρωμάτων και το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Το γεγονός ότι τροφές πλούσιες σε μικροθρεπτικά συστατικά μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά δεν έχει αμφισβητηθεί, είπε ο Liu, τονίζοντας ότι πολλές μεγάλες μελέτες έχουν συνδέσει την υγιεινή διατροφή με οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Για παράδειγμα, μικροθρεπτικά συστατικά όπως τα αντιοξειδωτικά –τα οποία υπάρχουν στα υγιεινά για την καρδιά τρόφιμα που περιλαμβάνονται στη Μεσογειακή δίαιτα και τη διατροφή DASH (διατροφική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της υπέρτασης)– έχουν από καιρό συνδεθεί με τη μείωση του οξειδωτικού στρες.

Επειδή η βλάβη του κυτταρικού ιστού που προκαλείται από τέτοιο στρες αποτελεί απειλή για την υγεία της καρδιάς, οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά δίαιτες, πιστεύεται ότι είναι προστατευτικές, μειώνοντας τον κίνδυνο για μια σειρά σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

Δεν ήταν ωστόσο σαφές, εάν η κατανάλωση βιταμινών, μετάλλων, φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών με τη μορφή συμπληρωμάτων, μπορεί να προσφέρει ανάλογα οφέλη.

Ο Liu και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 884 προηγούμενες μελέτες για συμπληρώματα, κάποιες εκ των οποίων δημοσιεύτηκαν μόλις φέτος. Συλλογικά, οι μελέτες αφορούσαν σχεδόν 900.000 άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένα από τα 27 συμπληρώματα μικροθρεπτικών συστατικών που εξετάστηκαν είχαν κάποια οφέλη.

Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων -συμπεριλαμβανομένων των n-3 και n-6 λιπαρών οξέων- βρέθηκε ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών επεισοδίων και στεφανιαίας νόσου, καθώς και του συνολικού κινδύνου θανάτου ως αποτέλεσμα καρδιακής νόσου.

Ομοίως, τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ το συνένζυμο Q10 συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Τα συμπληρώματα βήτα-καροτίνης από την άλλη, συνδέθηκαν με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου λόγω οποιασδήποτε αιτίας, καθώς και με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ενώ τα ωμέγα-3 φαίνεται να παρέχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς, εάν λαμβάνονται στο πλαίσιο μιας ανθυγιεινής διατροφής, δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, κάτι που ισχύει και για τα άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ανεξάρτητα από αυτό, δεν πρέπει να ξεκινάτε τη λήψη συμπληρωμάτων χωρίς τη συμβουλή γιατρού ή διατροφολόγου, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ