Σύμφωνα με Πολωνούς ερευνητές, οι ουσίες αυτές που περιέχονται στις πατάτες, τις ντομάτες, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, τα γκότζι μπέρι και άλλα λαχανικά, θα μπορούσαν να είναι το «κλειδί» για να νικήσουμε τον καρκίνο.
Αν και είναι πολύ αποτελεσματική στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων, η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές και δυσάρεστες παρενέργειες όπως είναι η απώλεια των μαλλιών, η ναυτία και η κόπωση.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα φάρμακα σκοτώνουν ακούσια τα υγιή κύτταρα σε άλλα σημεία του σώματος, παράλληλα με τα καρκινικά.
Η Magdalena Winkiel, από το Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz στο Πόζναν της Πολωνίας, είπαν ότι αυτό τούς ώθησε να επανεξετάσουν τις ιδιότητες των φαρμακευτικών φυτών.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα γλυκοαλκαλοειδή -ενώσεις που υπάρχουν σε αφθονία στην οικογένεια των φυτών Solanacease, η οποία περιλαμβάνει πατάτες, ντομάτες και μελιτζάνες.
Στις σωστές δόσεις, αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να είναι «ισχυρά κλινικά εργαλεία», τονίζουν.
Εστίασαν σε πέντε γλυκοαλκαλοειδή -σολανίνη, χακονίνη, σολασονίνη, σολαμαργίνη και τοματίνη- τα οποία η Winkiel πιστεύει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη φαρμάκων στο μέλλον.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η σολανίνη εμποδίζει τις δυνητικά καρκινογόνες χημικές ουσίες -αυτές που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο- να μετατραπούν σε καρκινογόνες ουσίες στο σώμα.
Μελέτες σε ένα συγκεκριμένο τύπο κυττάρων λευχαιμίας έδειξαν επίσης ότι η σολανίνη τα σκοτώνει.
Η χακονίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, να αντιμετωπίσει τη σήψη.
Η σολαμαργίνη μπορεί να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του ήπατος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική συμπληρωματική θεραπεία, επειδή στοχεύει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα, τα οποία πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντίσταση στα φάρμακα για τον καρκίνο.
Η σολασονίνη πιστεύεται ότι λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο.
Η τοματίνη υποστηρίζει τη ρύθμιση των κυτταρικών κύκλων του σώματος, βοηθώντας το σώμα να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Δεν έχει γίνει ακόμη έρευνα για το πώς οι χημικές ουσίες μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο στα ανθρώπινα κύτταρα.
Η Winkiel είπε ότι αυτές οι δοκιμές είναι ζωτικής σημασίας για να επιβεβαιωθεί ποια γλυκοαλκαλοειδή είναι «ασφαλή και πολλά υποσχόμενα για δοκιμή σε ανθρώπους».
«Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αναζητούν φάρμακα που θα είναι θανατηφόρα για τα καρκινικά κύτταρα, αλλά ταυτόχρονα ασφαλή για τα υγιή κύτταρα. Δεν είναι εύκολο παρά τις προόδους της ιατρικής και τη σημαντική ανάπτυξη σύγχρονων τεχνικών θεραπείας. Γι’ αυτό ίσως αξίζει να επιστρέψουμε στα φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χρόνια με επιτυχία στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Εάν οι χημικές ουσίες των φυτών δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα αντικαρκινικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας, ίσως ο συνδυασμός τους να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας».