Όταν το πρόβλημα επιμένει έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Όμως πριν αρχίσουμε να μασάμε τσίχλες, μέντες ή να κάνουμε πλύσεις με στοματικά διαλύματα θα πρέπει να βρούμε τα αίτια της κακής αναπνοής.
Σύμφωνα με το Onmed.gr, οι πιο συχνές αιτίες για την κακοσμία στόματος
- Η κακή αναπνοή (χαλίτωση) οφείλεται στην παρουσία βακτηρίων, που προκαλεί η πλάκα στη γλώσσα
- Ουλίτιδα
- Η κακή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, τα χαλασμένα δόντια και τα προβλήματα πέψης
- Ξηροστομία
- Αλλεργίες
- Διαβήτης
- Η κακή διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και επεξεργασμένα προϊόντα
- Τα προβλήματα πέψης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως και η χλωρίδα του εντέρου προκαλούν αέρια και αναθυμιάσεις
- Χαμηλά επίπεδα πεπτικών ενζύμων
- Δυσκοιλιότητα και σήψη των τροφών μέσα στα έντερα
- Υπερανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων/ τοξίνες
- Τροφές που αποσυντίθενται ανάμεσα στα δόντια
- Τρόφιμα όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι
- Δυσανεξία στη λακτόζη
- Η κατανάλωση καφέ
- Το κάπνισμα
Χρήσιμα tips
- Αποφύγετε δύσπεπτες τροφές όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά, τις επεξεργασμένες τροφές, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Στον αντίποδα καταναλώστε
προβιοτικά όπως κεφίρ, αριάνι, γιαούρτι και τουρσί. - Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
- Ενυδατωθείτε, πίνοντας 8 ποτήρια νερού ημερησίως ώστε να επιτευχθεί η αποβολή των τοξινών από το οργανισμό μέσω του λεμφικού συστήματος
- Μασήστε κόκκους καφέ.
- Μασήστε γαρύφαλλα, σπόρους μάραθου, ή γλυκάνισου.
Τα τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την κακοσμία του στόματος
Πράσινο τσάι: Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριδίων και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βελτιώνει την οδοντική υγεία, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας καθώς και της κακής αναπνοής.
Τζίντζερ: Προσθέστε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό σκόνη τζίντζερ και χυμό λεμονιού και πιείτε το.
Εσπεριδοειδή: Η βιταμίνη C που υπάρχει σε αυτά τα φρούτα βοηθά στην απομάκρυνση της κακοσμίας του στόματος, ενώ αποτρέπει την εμφάνιση οδοντικών προβλημάτων.
Βότανα: Ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, ο δυόσμος, το εστραγκόν και το δενδρολίβανο είναι πλούσια σε χλωροφύλλη που συμβάλει στην εξάλειψη της κακοσμίας του σώματος.
Γιαούρτι: Η κατανάλωσή του βοηθά στη μείωση της κακής αναπνοής. Συγκεκριμένα, όσοι καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι έχουν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τερηδόνα.
Μαύρη σοκολάτα: Είναι μια καλή πηγή πολυφαινολών, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν τα στοματικά βακτήρια. Κατά συνέπεια, συμβάλει στην απομάκρυνση των μικροβίων και αποτρέπει τη συσσώρευση πλακών που μπορεί να είναι η αιτία της κακής αναπνοής.