Τα φυτικά γάλατα από αμύγδαλα, σόγια και βρώμη είναι πολύ δημοφιλή, αλλά όταν μιλάμε για την πλησιέστερη εναλλακτική λύση για το αγελαδινό γάλα, πολλοί ειδικοί συνιστούν το γάλα μπιζελιού, σύμφωνα με το Wikihealth.
Το γάλα μπιζελιού, σε αντίθεση με άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης, περιέχει παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης, ασβεστίου και βιταμίνης D με το αγελαδινό γάλα. Μάλιστα, νέα έρευνα δείχνει ότι το γάλα μπιζελιού περιέχει παρόμοια ποσότητα μικροθρεπτικών συστατικών, με το αγελαδινό γάλα.
Ποια είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση του αγελαδινού γάλακτος;
Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και σεληνίου, σε 85 δείγματα γάλακτος φυτικής προέλευσης, για να τα συγκρίνουν με τις ποσότητες των μικροθρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στο αγελαδινό γάλα.
Το γάλα μπιζελιού και σόγιας, ξεχώρισαν στην έρευνα, ως οι πιο θρεπτικές εναλλακτικές λύσεις του αγελαδινού γάλακτος. Σύμφωνα με την έκθεση, το γάλα μπιζελιού είχε 50% περισσότερο φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο από το αγελαδινό, ενώ το γάλα σόγιας είχε το υψηλότερο επίπεδο μαγνησίου από όλα τα υπόλοιπα φυτικά γάλατα. Αντίθετα, το γάλα αμυγδάλου είχε πολύ μικρή ποσότητα φωσφόρου σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα.
Σύμφωνα όμως με τον Ben Redan, PhD, ερευνητή χημικό της FDA και κύριο ερευνητή της μελέτης, τα ευρήματα μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν όλα τα προϊόντα γαλακτος που διατίθενται στην αγορά, επειδή οι ερευνητές πήραν δείγματα μόνο από 2-3 μάρκες φυτικού γάλακτος.
Η Sarah Zeglen MS, RD, LDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στην κλινική απώλειας βάρους Vanderbilt, υπογράμμισε ότι το γάλα μπιζελιού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και σχετικά χαμηλό σε ζάχαρη και έχει ουδέτερη γεύση και υφή που τοποθετείται κάπου ανάμεσα στο γάλα αμυγδάλου και το αγελαδινό γάλα 2%.
Το μη ζαχαρούχο γάλα μπιζελιού παρέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, που ισοδυναμεί με την ποσότητα που υπάρχει στο αγελαδινό γάλα. Συγκριτικά, το γάλα αμυγδάλου προσφέρει μόνο -περίπου- 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, ενώ το γάλα καρύδας δεν έχει σχεδόν καθόλου πρωτεΐνη.
Παρόλο που το γάλα μπιζελιού είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φυτικά γάλατα, είναι δυστυχώς μια από τις πιο ακριβές επιλογές, πράγμα που το καθιστά μη προσβάσιμο από όλους.
Το γάλα μπιζελιού είναι κατάλληλο για όλους;
Δεδομένου ότι το γάλα μπιζελιού είναι φτιαγμένο από κίτρινα μπιζέλια, είναι μια καλή εναλλακτική για όποιον έχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και τη σόγια ή δεν μπορεί να καταναλώσει άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης.
Η καλύτερη εναλλακτική λύση φυτικής προέλευσης ήταν το γάλα σόγιας, σύμφωνα με την Amy Reed, MS, RD, CSP, LD, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Στη συνέχεια, όταν ήρθε στο προσκήνιο το γάλα με πρωτεΐνη μπιζελιού, θεωρήθηκε ως το πλέον καλύτερο γάλα. Ωστόσο, το γάλα μπιζελιού μπορεί να μην είναι κατάλληλο για κάποιον που είναι αλλεργικός στα όσπρια ή είναι επιρρεπής στη δυσκοιλιότητα.
Η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος μπιζελιού ή οποιουδήποτε τύπου γάλακτος φυτικής προέλευσης ή γαλακτοκομικού γάλακτος, μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετα προβλήματα πέραν από τη δυσκοιλιότητα. Το πολύ ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και πέτρες στα νεφρά.