Μια διατροφική σύσταση που κυκλοφόρησε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ανέφερε ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται περισσότερα από 300 χιλιοστόγραμμα (mg) χοληστερίνης την ημέρα. Τόνιζε ειδικότερα, ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται περισσότερα από δύο αυγά την εβδομάδα, λόγω του ότι είναι πλούσια σε χοληστερίνη, σύμφωνα με το wikihealth.
Η πιο πάνω σύσταση είχε σημαντικό αντίκτυπο στον καθορισμό των διατροφικών προτύπων, με τους περισσότερους ανθρώπους να καταναλώνουν τελικά λιγότερα αυγά, χάνοντας τα διατροφικά τους οφέλη.
Τα άτομα που προσέχουν τη χοληστερίνη τους, μπορούν να καταναλώνουν αυγά;
Χρόνια μετά την πιο πάνω σύσταση, μελέτες που εξέτασαν τις επιπτώσεις που έχει η πρόσληψη αυγών στα επίπεδα της χοληστερίνης, διαπίστωσαν ότι αντίθετα με τους ισχυρισμούς της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τα αυγά από μόνα τους δεν συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.
Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι πραγματικοί ένοχοι πίσω από τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης ανάμεσα στα άτομα που καταναλώνουν αυγά, είναι τα τρόφιμα που καταναλώνονται μαζί με τα αυγά, όπως για παράδειγμα το τηγανιτό μπέικον, το ζαμπόν, το κόκκινο κρέας, το βούτυρο, το λουκάνικο και άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, συμβάλλουν καταλυτικά στην αύξηση των λιπιδίων του αίματος και κατά συνέπεια στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα αυγά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής;
Η φήμη των αυγών, έχει πλέον αποκατασταθεί, με τις πιο πρόσφατες διατροφικές οδηγίες να αναφέρουν ότι αποτελούν εξαιρετική πηγή πολλών υγιεινών θρεπτικών συστατικών.
Οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς, για τα έτη 2020-2025, που δημοσιεύθηκαν από κοινού από τα Υπουργεία Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών και Γεωργίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνουν τα αυγά στον κατάλογο των τροφίμων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία μάλιστα, πρέπει να καταναλώνονται σε τακτική βάση από τους ανθρώπους.
Πώς θα καταναλώσετε αυγά με πιο υγιεινό τρόπο;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποκομίσετε τα οφέλη των αυγών, ώστε να αποφύγετε την αύξηση των λιπιδίων του αίματός σας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσέξετε τον τρόπο παρασκευής τους.
- Μπορείτε να καταναλώνετε τα αυγά σας σκέτα ή να τα αναμιγνύετε με φρέσκα λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, αντί με τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά ή ζάχαρη.
- Αντί για βούτυρο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου ή λάδι κανόλας για το μαγείρεμά τους.
- Εάν θέλετε να προσθέσετε γεύση στα αυγά σας, χρησιμοποιήστε μπαχαρικά αντί για αλάτι.
Πόσα αυγά μπορείτε τελικά να καταναλώνετε;
Για το μέσο άνθρωπο οι πιθανότητες καρδιακών παθήσεων αυξάνονται ελάχιστα με την κατανάλωση αυγών, οπότε μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα δύο με τρία αυγά την εβδομάδα.
Σημαντικό ρόλο, όπως είπαμε πιο πάνω, παίζει και η υπόλοιπη διατροφή, που θα πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά και φτωχή σε λίπη, σάκχαρα και επεξεργασμένες τροφές, ενώ η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, των αλλαντικών και των τηγανητών, θα πρέπει να αποφεύγεται ή να περιορίζεται στο ελάχιστο.
Τα γλυκά, τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα και τα παγωτά μπορεί να κρύβουν μέσα τους αρκετή ποσότητα κεκορεσμένων λιπαρών, οπότε καλό θα είναι να αποφεύγονται.