Διατροφή

Οι χορτοφάγοι δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά - Τι έδειξε έρευνα

"Μόνο οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη μας ανέφεραν ότι τρώνε ένα φρούτο κάθε μέρα. Το 75 τοις εκατό απάντησε ότι τρώει λαχανικά κάθε μέρα και το 25 % απάντησε ότι τρώει καθημερινά προϊόντα ολικής άλεσης", λέει η Synne Groufh-Jacobsen.

Είναι διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άγκντερ (UiA), Τμήμα Διατροφής και Δημόσιας Υγείας, και διεξήγαγε τη μελέτη σε συνεργασία με ερευνητές του OsloMet.

"Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα τρώνε λιγότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και ενδεχομένως καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη από ό,τι συνιστάται στις νορβηγικές διατροφικές οδηγίες", αναφέρει η ερευνήτρια.

Ένα μικρό μέρος του δείγματος φαίνεται να καταναλώνει περισσότερη ζάχαρη από τη συνιστώμενη. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες αναφέρουν ότι τρώνε γλυκά και αλμυρά σνακ κάθε εβδομάδα. Το 10 τοις εκατό αναφέρει καθημερινή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών.

"Τα ευρήματα μας εκπλήσσουν και θα είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν περαιτέρω μελέτες", λέει η Groufh-Jacobsen.

Προσθέτει ότι είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των διατροφολόγων ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι επαρκής σε όλες τις φάσεις της ζωής, αλλά προϋποθέτει ότι η διατροφή καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά τρόφιμα.

Για λόγους υγείας και περιβαλλοντικούς λόγους

Η μελέτη διεξήχθη ως διαδικτυακή έρευνα. Μεταξύ των συμμετεχόντων, 530 ήταν γυναίκες και 278 άνδρες. Ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες, την υγεία τους και τα κίνητρά τους για την τήρηση μιας φυτικής διατροφής.

"Οι περιβαλλοντικοί λόγοι, η υγεία και η ευημερία των ζώων αποδεικνύονται οι σημαντικότεροι παράγοντες παρακίνησης για την προσκόλληση σε μια φυτική διατροφή", αναφέρει η ερευνήτρια.

Το 71% δηλώνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι η πιο σημαντική, ενώ το 64% επισημαίνει τις ανησυχίες για την υγεία. Το 49 τοις εκατό δηλώνει ότι η ευημερία των ζώων είναι η πιο σημαντική.

Το 75 % των ερωτηθέντων αναφέρει ότι θεωρεί την υγεία του καλή ή πολύ καλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολύ λίγο ιώδιο στη διατροφή

Λίγοι από τους συμμετέχοντες αναφέρουν ότι έχουν επίγνωση του υποσιτισμού ή άλλων αρνητικών καταστάσεων υγείας. Η Groufh-Jacobsen επισημαίνει ότι υπάρχει μια αδυναμία σε αυτή τη μελέτη, καθώς δεν μετράει αν οι συμμετέχοντες έχουν πράγματι διατροφικές ελλείψεις. Αυτό που αναφέρεται συχνότερα είναι η έλλειψη βιταμίνης Β12, σιδήρου και βιταμίνης D.

Σε προηγούμενη μελέτη, ανέφερε ότι οι Νορβηγοί βίγκαν και χορτοφάγοι κινδυνεύουν από έλλειψη ιωδίου, αλλά τονίζει ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που παρατηρείται και στον υπόλοιπο πληθυσμό.

"Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα λευκά ψάρια και τα αυγά είναι οι κύριες πηγές ιωδίου στη νορβηγική διατροφή. Όσοι κόβουν αυτές τις τροφές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανεπάρκεια ιωδίου", λέει,

Τα άτομα με περιοριστική διατροφή μπορεί επίσης να υποφέρουν από ανεπάρκεια Β12 και έλλειψη σιδήρου. Στην προηγούμενη μελέτη, διαπίστωσε ότι τα άτομα με χορτοφαγική ή vegan διατροφή είχαν ως επί το πλείστον επαρκή κατάσταση σιδήρου.

"Στη νέα μας μελέτη, μόνο το 10% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι λαμβάνει συμπληρώματα ιωδίου. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι συμμετέχοντες μας λαμβάνουν πολύ λίγο ιώδιο, ειδικά οι χορτοφάγοι που παραλείπουν όλες τις πιο σημαντικές πηγές ιωδίου από τη διατροφή τους", λέει η Groufh-Jacobsen.

Η σημασία των συμπληρωμάτων

Ακριβώς κάτω από τους μισούς ερωτηθέντες ανέφεραν καθημερινή χρήση συμπληρωμάτων. Η ίδια πιστεύει ότι ο αριθμός αυτός είναι χαμηλός.

"Για τα άτομα που εξαλείφουν πολλές ομάδες τροφίμων από τη διατροφή τους, τα συμπληρώματα με τη μορφή βιταμινών και μετάλλων μπορεί να είναι σημαντικά για την αποφυγή διατροφικών ελλείψεων. Ωστόσο, τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται άκριτα", λέει η ίδια.

Επισημαίνει ότι μια διατροφή που αποτελείται από περισσότερα φυτικά τρόφιμα συνιστάται από την κυβέρνηση και ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι τα φυτικά τρόφιμα είναι υγιεινά.

"Αλλά η διατροφή πρέπει να είναι ποικίλη. Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, είναι σημαντικό να γίνουν περισσότερες μελέτες σχετικά με το κατά πόσο οι άνθρωποι που έχουν μια φυτική διατροφή έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να συνθέσουν μια επαρκώς ισορροπημένη διατροφή", λέει η ερευνήτρια.

Η ίδια επισημαίνει ότι η μελέτη βασίζεται σε αυτοαναφορές όσων τρώνε φυτική διατροφή και ότι η μελέτη δεν συγκρίνει τα ευρήματα με μια ομάδα ελέγχου που ακολουθεί διαφορετικό τύπο διατροφής.

"Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες", λέει η Groufh-Jacobsen.

Η ίδια θα συνεχίσει το έργο αυτό στη διδακτορική της διατριβή. Η διατριβή αφορά τις διατροφικές συνήθειες, τη διατροφή και τις διατροφικές ικανότητες των νέων με φυτική διατροφή σε σύγκριση με μια ομάδα με διαφορετική διατροφή. Θα εξετάσει επίσης τα κίνητρά τους και τα πιθανά εμπόδια στην υιοθέτηση μιας πιο φυτικής διατροφής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ